Gazete Vatan Logo

Piyasaları ipten Arap şeyhler alır

Önceki gün Dow Jones % 2’ye yakın düştükten sonra açılan Asya borsaları da hızla gerilemeye başladı.

Abu Dhabi Investment Authority’nin 7.5 milyar $’lık Citigroup hissesi alacağını açıklaması bir anda havayı değiştirdi. Japonya artıya döndü, New York Borsası da dün tekrar yükseldi

Petrol fiyatları 100 dolara dayanınca bir anda ‘petrodolar zengini’ olan ve parayı koyacak yer bulamayan Körfez sermayesi, krizde fiyatları iyice gerileyen Batılı şirketlerin hisselerini ‘sudan ucuz’ fiyatlarla toplayıp dünyanın sayılı şirketlerinin en iyi müşterileri haline geldi.
Piyasalarda likidite krizi had safhaya ulaşırken ve merkez bankalarının enjekte ettiği likidite ile finans kurumları ayakta kalmaya çalışırken, moralleri düzelten haberler de sadece petrol zengini Araplar’ın alım haberleri olmaya başladı.
Nitekim Körfez sermayesi de Batı piyasalarını adeta ipten aldı. New York’un yüzde 2’ye varan kayıpla kapanmasının ardından açılan Asya borsaları hızla gerilemeye başladı. ABD Doları 107.28 Yen’e kadar gerilerken, ecel terleri döken ve “Bu kez çöktü” denilen piyasaları Abu Dabi’den gelen olumlu haber kurtardı.

73 milyar dolarlık alım

ABD’nin en büyük bankası olan, ancak bir süredir mali ve idari sorunlarla boğuşan Citigroup, Abu Dhabi Investment Authority’ye (Abu Dabi Yatırım Otoritesi) 7.5 milyar dolarlık hisse satacağını açıkladı.
Yüksek riskli tutsat (mortgage) krizi ve üst yöneticisinin istifasının ardından borsada büyük kayıplar yaşayan Citigroup için 7.6 milyar dolarlık hisse satışı büyük önem taşıyor. Satışın gerçekleşmesi halinde Abu Dabi, Citigroup’un yüzde 4.9’luk hissesine sahip olacak ve en büyük hissedar konumuna gelecek. Dünyanın sayılı petrol ihracatçılarından Abu Dabi’de, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ülkenin büyük oranda petrolden kaynaklanarak verdiği dış ticaret fazlasını yönetmeye çalışıyor.
Günde 1.3 milyar dolar petrol geliri elde eden Körfez ekonomisi, global piyasaları sarsan kredi krizinden kârlı çıkmanın yollarını arıyor. 25 milyar dolarlık bir anlaşma ile Londra ve New York Borsası Nasdaq Endeksi’ne ortak olan Körfez sermayesinin 2007’de deniz aşırı işlemlerle gerçekleştirdiği satın almaların toplam değeri 73 milyar doları aştı.
Körfez sermayesinin halen görüşmeleri süren ve teklif aşamasındaki satın almalarının tutarı ise 100 milyar doları buluyor. Ekim ayında Körfez sermayesinin tüm satın almalar içerisindeki payı da yüzde 6’lardan yüzde 30’lara çıkmış durumda.

Prestijli şirket avı var

Körfez sermayesinin şirket alımlarını yakından izleyen Dubai merkezli Gulf Research Center’in Baş Ekonomisti Eckart Woertz, son yıllarda körfez bölgesinde yaşan değişimin tüm dünya ekonomisine damga vurabilecek nitelikte olduğunu belirtti. Woertz, Arap yatırımcılardaki strateji değişikliğini de şöyle açıkladı:
Bir kaç yıl öncesine kadar Körfez sermayesi, yatırımlarının yüzde 90’ını Batılı ülkelerin tahvil ve bonolarına yatırım ile faizde değerlendirirdi. Ancak artan petrol fiyatlarının ekmeklerine yağ sürmesi ile bu yatırımcılar artık paralarının eski yöntemlerle değerlendirmek yerine prestijli şirketlere yatırım yapmayı tercih ediyor. Körfez sermayesi adından daha yeni yeni söz ettirmeye başladı.”

Prens’in 550 milyon dolarlık
hissesi 17 milyar dolar oldu


Citigroup’a Arap sermayesinin ilgisi ilk değil. Suudi Kralı’nın yeğeni Prens El Velid Bin Talal, 1990 yılında yine bir finans krizi yaşanırken Citigroup’un yüzde 7 hissesini 550 milyon dolara satın almıştı. Dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilen Bin Talal, halen bankanın en büyük bireysel yatırımcısı konumunda ve hisselerinin değeri de şu an için 10 milyar doların üzerinde. Citigroup’un en büyük kurumsal yatırımcısı unvanını kazanan Abu Dhabi Investment Authority’nin de bankacılık piyasasının en büyük zorluklarından birini yaşadığı dönemde hisse satın alması dikkat çekti. Piyasalar bu yılın Temmuz ayına kadar geçen sürede altın çağını yaşarken Citigroup’un piyasa değeri 240 milyar dolara kadar çıkmıştı. Prens Bin Talal’in elindeki hisselerin değeri 16.8 milyar doları görmüştü. Dünyada 650 milyar dolarlık toplam varlığı bulunan Abu Dhabi Investment’ın alımı ise 153 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden gerçekleşti.

ŞAHSINA ÖZEL A380

Suudi Prens, uçan dev Airbus A380’i bir havayolu şirketinin dışında 300 milyon dolar ödeyip şahsi için alan ilk kişi oldu.

Körfez sermayesinin 2007’de
yaptığı alımlar 2006’nın 2 katı


Hedef şirket Satın alan Fiyat (Milyar $) Hisse (%)
Sainsbury Delta Qatar 21.5 100
Kuveyt Telekom Qatar Telecom 3.72 51
Aston Martin Kuwait’s Investment 0.9 100
HSBC Maan al-Sanea 6.56 6
Vivendi Emirates Int. 1.5 3
GE Plastics Saudi Basic Corp 11.6 100
Deutche Bank DIFC 1.9 2.2
Turkiye Finans NCB 1.08 60
Maxis Saudi Telecom 3.0 25
Pioneer Canada Abu Dhabi National Energy 0.54 100
Airbus Global Strategic Equities 2.0 3.12
Mirage Dubai World 32.0 9.5
Nasdaq&LSE Dubai ve Katar Borsası 25.0 20
Carlyle Abu Dhabi Investment 1.35 7.5

Haberin Devamı