Gazete Vatan Logo

Piyasaları ateşe attı

ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın dolandırılıcık yaptığı iddiası!

ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın 2007 yılında çıkardığı mortgage’a dayalı bir türev üründe yatırımcılarına eksik bilgi vererek dolandırıcılık yaptığı iddiaları piyasalarda korkuları alevlendirdi. Wall Street’te konuyla ilgili incelemeler derinleşebilir ve dev bankalar büyük tazminatlarla karşı karşıya kalabilir



ABD sermaye piyasası kurulu SEC’in Cuma günü, Goldman Sachs hakkında başlattığı dolandırıcılık davası piyasalarda bomba etkisi yarattı. Piyasalar bir anda unutulmaya yüz tutan krizi tekrar hatırladı. SEC, ABD’nin en köklü yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın 2007 yılında sattığı mortgage’a dayalı türev ürünlerden birinde yatırımcılardan hayati öneme sahip bilgileri gizledi ve yatırımcıların zarar etmesine neden oldu. İddialara göre, Goldman Sachs, zarar edeceği baştan belli olan bir portföye sahip CDO (collateralized debt obligation) ürününde, açığa satış yaparak kâr da elde etti. Yatırımcıların bu nedenle yaklaşık 1 milyar dolar zarar ettiği ifade ediliyor.

SEC’in açıklamalarının ardından Goldman Sachs hisseleri yüzde 13’e yakın değer kaybetti. Düşüş sadece Goldman Sachs hisselerinde yaşanmadı. CDO çıkaran diğer dev bankaların hisseleri de hızla değer kaybetti. Deutsche Bank hisseleri yüzde 9, Morgan Stanley ve Bank of America (BofA) hisseleri yüzde 6, Citigroup hisseleri ise yüzde 5 değer kaybetti. BofA bünyesine katılan Merrill Lynch, Citigroup ve Deutsche Bank 2006 ve 2007 yıllarında en fazla CDO ürün çıkaran bankalar oldu.

Yeni bir buzdağı mı?

Goldman Sachs’a karşı açılan dolandırıcılık davasının kâr satışı için bahane edildiğini düşünenlerin yanında gelişmenin yeni bir kriz dalgasına neden olacağı görüşünü savunanlar da var. Goldman Sachs’la başlayan CDO incelemelerinin Wall Street’in diğer kurumlarına da sıçrayabileceği ve dev bankaların yüklü tazminat davaları ile karşı karşıya kalabileceği söyleniyor.

Para kaybeden Goldman Sachs müşterilerinin avukatı Jake Zamansky, müvekkillerinin zararlarının karşılanması için dava açacaklarını belirterek “SEC konuyla ilgili araştırmalarını derinleştirecek. Önümüzdeki dönemde yeni sahtekarlıklar da ortaya çıkabilir” dedi.

Goldman Sachs’a yönelik yapılan dolandırıcılık suçlamasının ardından ABD’de finans kesimine yönelik önlem ve düzenlemelerin bir an önce yapılması yönünde baskılar yeniden alevlendi.



Korku Endeksi bir günde % 24 yükseldi


ABD sermaye piyasaları kurulu SEC’in Goldman Sachs’ı subprime mortgage’lara dayalı bir ürün için yanlış ve eksik bilgi vermekle suçlamasının ardından mali hisseler başta olmak üzere ABD borsaları ciddi oranlarda değer kaybederken VIX Endeksi yükselişe geçti. Korku Endeksi olarak da bilinen VIX, Cuma günü yüzde 24 ile Şubat ayından bu yana en büyük artışını kaydetti. Güne 15.89 puandan başlayan VIX Endeksi bir ara 19.70 puana kadar tırmandı. Endeks günü yüzde 15.54’lük tırmanışla 18.36 puan seviyesinden tamamladı.

Haberin Devamı