Gazete Vatan Logo

Piyasalarda neler oluyor?

TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarını artırması ve yurtdışı piyasalardaki bozulma ile dolar/TL ve gösterge tahvil faizi dün yükselirken, bugün dış gelişmelerin izleneceği piyasalarda beklenmedik gelişme olmazsa yatay seyir bekleniyor.

Yurtiçinde bugün TSİ 1630'da kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi açıklanacak. Yurtdışında ise TSİ 1100'de Almanya IFO endeksi, TSİ 1530'da ABD dayanıklı mal siparişleri ile TSİ 1700'de ise ABD yeni konut satışları izlenecek.

Henüz dolar/TL'yi 1.48 seviyelerinin altına getirecek bir durum olmadığını söyleyen bir bankacı, "Bugün çok hareketli bir piyasa beklemiyorum. Euro/dolarda 1.3280 seviyesini kırmadıkça aşağı hareket zor gibi. Dolar/TL tarafında da 1.49 seviyesinin üzerini beklemiyorum. Bugün dış piyasalardaki gelişmeler takip edilecek" dedi.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4875/1.4910 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4822/1.4862 seviyesindeydi.

Japonya'nın yene bir kez daha müdahale edebileceği yönündeki spekülasyonların etkisiyle dolar, yen karşısında sert şekilde yükseldi. Japon yetkililerden henüz bir açıklama gelmezken, dolar yen karşısında 85.40 seviyesine çıktı. İrlanda ekonomisine yönelik endişelerle euro, dünkü gerilemesinin ardından dolar karşısında sabah saatlerinde 1.3342 seviyelerinden işlem görüyor.

Gösterge tahvil faizinde yüzde 8.05 civarında önemli bir direnç oluştuğunu söyleyen bir bankacı, "Faiz bu seviyenin altına inemiyor. Öte yandan TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarını artırması da dün faizin yükselmesine neden oldu. Piyasada bugün yine yatay seyir bekliyorum. Faiz tarafında kısa vadede çok ciddi, büyük satış olma ihtimali düşük. Ancak yine de 8.05 seviyesi dip seviyeler olacak gibi görünüyor" dedi.

TCMB, TL zorunlu karşılık oranını 0.5 puan artırarak yüzde 5'ten yüzde 5.5'e, yabancı para zorunlu karşılık oranını ise 1 puan artırarak yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti. Böylece piyasada döviz likiditesi yaklaşık 1.5 milyar dolar, TL likiditesi ise yaklaşık 2.1 milyar TL azaltılmış oldu. TCMB ayrıca TL zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi uygulamasına da son verdiğini açıkladı.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.16/8.15 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.16/8.14 seviyesindeydi.

Haberin Devamı