Gazete Vatan Logo

Piyasalarda ‘Kış geliyor’ korkusu

Döviz piyasası haftayı rekorlarla bitirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kredi notunu düşürmesi, enflasyonun yüksek gelmesi ve cari açık nedeniyle döviz kurlarındaki hareketlilik dün de devam etti.

Piyasalarda  ‘Kış geliyor’ korkusu

Euro/TL 4.8315 ile sterlin de 5.4753 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar da TL karşısında 3.9251’e kadar çıktı ve Aralık 2017’den beri en yüksek düzeyine ulaştı.

QNB Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, piyasadaki gelimeleri Game of Trones dizisinden örnek vererek şöyle değerlendirdi:

“Dolar küresel piyasalarda gelişmiş ülke paralarına karşı değer kaybetti. Gelişen ülke paralarına karşı güçlü seyrini sürdürüyor. Öte yandan likidite bolluğunun olduğu dönem kapandı. Game of Thrones tabiriyle küresel yatırımcıda Winter is Coming (Kış Geliyor) hissiyatı var. Yatırımcı ne bulursan al döneminden... Aslında faizler de yükseliyor, bilançolar da artık büyümeyecek hatta küçülecek. Dolayısıyla ralliler bitti. ‘Biraz daha seçici olayım’ dedikleri selektif bir tutuma geçiyor. Risk iştahının azaldığı durumlarda yatırımcılar ilk cari açığı ve kırılganlığı yüksek ülkelerden çıkıyor. Son birbuçuk aydır büyük fonlar bu yeni döneme göre ayarlamaya başladı kendini. Euro ve doların lira karşısında rekorlar kırmasının sebebini bu olarak görüyorum. Bunun yanı sıra bizim bir de jeopolitik risklerimiz var ve yabancı yatırımcı için bunlar da çıkmanın bahanesi.”

Haberin Devamı