Gazete Vatan Logo

Piyasalarda kaygı tavan yaptı

Bankalara dair korku hortladı, borsalarda kan kaybı hızlandı

ABD ve Avrupa’da bankacılık sektörüne yönelik kaygılar yeniden “tavan” yaptı. Fed yetkilisi Greenlee’nin “ABD bankaları risk altında” açıklamasının ardından UBS’in 9 aylık zararı ve İngiliz hükümetinin RBS ile Lloyds için ikinci kurtarma planını açıklaması borsaları vurdu. İMKB’de 6 günlük kayıp yüzde 10’a dayanırken güvenli liman altın 1082 dolarla rekor kırdı

Krizin derinleşmesine neden olan bankacılık sektörüne yönelik korkular yeniden hortladı.

Fed yetkilisi Jon Greenlee’nin, ABD bankalarının özellikle ticari varlıklar konusunda oldukça büyük yeni kredi zararları riski ile karşı karşıya olduklarını söylemesinin ardından dün İsviçre’nin en büyük bankalarından UBS’in beklentilerden kötü gelen dokuz aylık bilançosu ve İngiliz Royal Bank of Scotland (RBS) ile Lloyds’a dair kurtarma haberleri piyasalarda moralleri altüst etti. Avrupa borsalarında kayıplar bir ara yüzde 3’lere dayandı. Vadeli işlemlerde Wall Street’in de güne düşüşle başlaması İMKB’de kayıpları artırdı. Gün içinde 45.816 puana kadar inen İMKB günü yüzde 2.36’lık kayıpla 46.335 puandan tamamladı. Böylece İMKB’de son 6 işlem gününde yaşanan değer kaybı yüzde 9.82’ye ulaştı.

Doların uluslararası piyasalarda değer kazanması içeride de etkili oldu. Önceki gün 1.4990 TL’den kapanan dolar dün 1.5150 TL’ye kadar tırmandı. Dolar gün sonunda ise 1.51 TL’den kapandı. Bono faizleri yüzde 8.95 ile 25 Eylül’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

UBS’in zararı 552 milyon $

Moralleri bozan ilk açıklama UBS’ten geldi. UBS, üçüncü çeyrekte 564 milyon İsviçre Frangı (552 milyon dolar) zarar ettiğini açıkladı. İkinci kötü haber İngiltere’den geldi. Yapılan açıklamaya göre, RBS ve Lloyds ikinci kurtarma paketi olarak İngiliz hükümetinden 31.3 milyar sterlin (51 milyar dolar) alacak. Hazine RBS’e 25.5 milyar sterlin (42 milyar dolar) daha katarak toplam miktarı 45.5 milyar sterline çıkaracak. Lloyds yatırımcılardan 21 milyar sterlin, devletten 5.8 milyar sterlin sağlayacak. 45.5 milyar sterline çıkan RBS’in kurtarılma operasyonunun maliyeti, Citigroup için yapılan harcamayı da geride bırakacak.

Altın rekora doymuyor

Pİyasalarda artan tedirginlik güvenli liman olarak görülen altına talebi patlattı. Altının ons fiyatı dün 22.6 dolar (yüzde 2.13) artarak 1081.6 dolarla tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Cumhuriyet Altını da 3 TL yükselerek 346 TL’ye tırmandı. Doların değer kazanırken altın fiyatlarının rekor seviyeye çıkmasının altındaki spekülasyonun kanıtı olduğu söyleniyor.

Rus Borsası düşüşte lider

6 günlük Dünkü

değişim (%) değişim (%)

Rusya (RTS) -10,88 -4,01

İMKB -9,82 -2,36

Macaristan -8,74 -3,01

Polonya -7,13 -2,35

Almanya -6,89 -1,16

Fransa -6,02 -1,35

G. Afrika -3,91 -1,37

İngiltere -3,44 -1,49

ABD (Dow Jones) -3,26 -0,35

Piyasalarda düzeltme 10 gün içinde ciddileşebilir

Garantİ Masters Özel Bankacılık’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü yatırım gurusu Marc Faber, bundan sonraki krizin çok daha sert olacağını ve şu ana kadar hiçbir şeyin çözülmediğini söyledi. CNBC-e’ye konuşan Faber, piyasalarda son 10 gündür bir düzeltmenin yaşandığını belirterek, “25 Eylül’de borsaların zirve yaptığını ve yüzde 20 düzeltme olacağını söyledim. Son günlerde bu düzeltme yaşanıyor. Önümüzdeki 10 günde piyasalardaki hareket daha da ciddileşebilir. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasaya para vermeye devam edeceğini düşünüyorum. Ayrıca ABD’de ikinci mali canlandırma paketinin de devreye alınacağını düşünüyorum. Böyle bir ortamda yatırımcılar için en cazip yatırım aracı hisse senedi ve emtialar. Devlet tahvili ve nakitten uzak durun” diye konuştu.

Faiz indiren TCMB iyi iş çıkardı

Fed’in faiz artırımının şu an için gündemde olmadığını kaydeden Faber, Türkiye’de Merkez Bankası’nın çok iyi iş çıkardığını ifade etti. “Faizlerde hızlı bir indirim yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı (TCMB) tebrik ediyorum” diyen Faber, Mart ayından bu yana değeri iki kat artan İMKB’de bir düzeltme hareketinin yaşandığını belirtti. Faber, Türkiye’nin uzun vadede büyüme potansiyeline sahip bir ülke olduğunun altını çizerek “IMF ve Dünya Bankası bence yararsız kurumlar” dedi.

Haberin Devamı