Gazete Vatan Logo

Piyasalarda bu hafta nasıl hareket edecek?

Ali Ağaoğlu/Vatan Gazetesi Yazarı : Dolar haftanın ikinci yarısında 1.75’i zorlayabilir

ABD’de tartışılmaya başlanan bankaların kamulaştırılması, en iyi çözüm yolu olarak görülüyor. Citigroup ve Bank of America ile ilgili söylentiler devletleştirme seçeneğinin tartışıldığının en önemli kanıtı. Cuma günü devletleştirme dedikodusuyla piyasaların düşmesi aslında “düşmeden çıkamayacak” prensibi adına iyi bir haber. Haftanın ilk günlerinde özelleştirme dedikodusunun yalanlanmasıyla piyasalar kısa bir süre için olsa bile toparlanabilir. Ancak yeni dip görülmüş olmasına rağmen piyasaların bununla yetinmeyeceğini, Dow Jones’un 7.000 hatta 6.850’lere doğru yeniden değer kaybedeceğini düşünüyorum.

Bizim piayasada da sert faiz indirimi, ABD’de görülen dipler ve geciken IMF anlaşması sonrasında kurlarda 1.75 TL seviyelerinin haftanın ikinci yarısında test edilme olasılığı yüksek. Haftanın ilk günlerindeki iyimserlikle dolar/TL kurlarında 1.6850’lere kadar bir gevşeme olsa da bu seviyelerin kalıcı olması hayli zor.

Euro/dolar paritesinde 1.2950’nin üzerine geçilmesi piyasaları bir süre olsun rahatlatacaktır. Ancak 1.20’lere doğru bir hareket olma ihtimali hayli yüksek. Doların böylesine güçlenmesi gerginliğin devam ettiğinin kanıtı olacaktır.

Cem Yalçınkaya / Ak Portföy Genel Müdürü : Pazartesi iyi olur ama, sonra...

Cuma günü Citigroup ve Bank Of America’nın (BofA) kamulaştırılacağı söylentileri tüm dünyada borsaları vurdu. Doğu Avrupa ülkelerine yönelik endişeler de piyasaları tedirgin ediyor. Bu iki konudaki gelişmeler bu hafta gündemin ana konuları. Avrupa Birliği’nden Doğu Avrupa ülkelerine destek kararı çıkarsa piyasalar olumlu etkilenebilir. Şu an tek olumlu gelişme euro/dolar paritesinin Cuma günü bizim piyasalar kapandıktan sonra yükselmesi. Bugün piyasalar güne olumlu başlayabilir. İMKB’de düşüş hız kesebilir, dolar da 1.70’in altını zorlayabilir. Ancak haftanın geri kalan günlerinde ne olacağını kestirmek zor.

Haberin Devamı