Gazete Vatan Logo

Piyasalara ‘nükleer’ bomba düştü

Japonya'daki depremin ardından nükleer santrallerde yaşanan sızıntı piyasaları vurdu

Önceki gün yüzde 6.18 düşen Tokyo Borsası dün de yüzde 10.55 çakıldı. Tokyo Borsası’nın piyasa değeri 2 günde 626 milyar dolar eriyerek 3.1 trilyon dolara geriledi. Nükleer sızıntılara yönelik endişelerle Avrupa borsalarında kayıplar bir ara yüzde 5’i aştı. İMKB yüzde 0.49 geriledi.

Japonya’daki büyük depremin ardından zarar gören Fukushima nükleer santralinden yayılan radyasyon seviyelerinin yükselmesi piyasalara bomba gibi düştü. Önceki gün yüzde 6.18 gerileyen Tokyo Borsası dün de hedge fonların önderliğinde gelen panik satışlarla yüzde 10.55 çakıldı. Pazartesi ve Salı günü toplam yüzde 16.08 gerileyen Japon Borsası, 1987 yılından bu yana en kötü 2 günlük performansına imza attı. Japon Borsası’nın değeri 2 günde 626 milyar dolar eriyeyerek 3 trilyon 161 milyon dolara indi. Şirket değerlerinde yaşanan 626 milyar dolarlık erime, Türkiye’nin neredeyse 1 yıllık milli gelirine eşit. 2009 yılında 608 milyar dolar olan Türkiye’nin milli gelirinin 2010’da 730 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Nükleer sızıntı korkusu Tokyo Borsası’ndan tüm dünyaya yayıldı. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 5 seviyelerine dayandı. Wall Street de güne yüzde 2’lik kayıpla başladı. Yurtdışında artan tansiyon İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı (İMKB) olumsuz etkiledi. İMKB yüzde 0.49 gerileyerek 64.213’e indi.

Para pompalamaya devam

Okasan Securities’ten Hideyuki Ishiguro, dün yaşanan satışlarla ilgili olarak, “Yatırımcı- lar panik halde Japon hisselerinden kaçmaya başladı. Bu kaçışta özellikle nükleer santrallerde yaşanan sızıntının etkisi çok büyük” yorumunu yaptı. Yaşanan panik satışlarla Tokyo Borsası’nda ikinci dünya savaşından bu yana en yüksek işlem hacmi gerçekleşti. Dünkü yüzde 10.55’lik kayıp ise 2008 yılında yaşanan global ekonomik krizden bu yana görülen en yüksek günlük düşüşü ifade ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) paniği hafifletmek için dün de piyasalara 98 milyar dolar para verdi. Böylece BOJ’un 2 günde piyasaya verdiği para miktarı 282 milyar dolara ulaştı.

Nükleer santraldeki patlamalar sonrasında radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalan Japonya’nın borcunu iflasa karşı sigortalamanın bedeli rekor seviyeye yükseldi.

Japonya’nın 5 yıllık borcunun kredi iflas takası primi (CDS) 28 baz puan yükselerek 122 baz puana ulaştı. Bu, Japonya’nın 10 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli borcunu kredi iflasa karşı sigortalamanın bedelinin 122 bin dolara ulaştığını gösteriyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS spreadleri de 8 baz puan artarak 160 baz puana yükseldi. Japonya’da yaşananların yanı sıra Suudi Arabistan’ın Bahreyn’e asker gönderdiği haberleri de Ortadoğu’ya yönelik endişeleri artırdı. Bahreyn’in 5 yıllık CDS‘leri Temmuz 2009’dan beri gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı.

Küresel ekonomi için petrol riski sürüyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nobuo Tanaka, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiye etkisinden duyduğu kaygının devam ettiğini söyledi. Tanaka, “(Fiyatlar) yıl boyunca 100 dolar seviyesinde devam ederse, tüm dünyanın ekonomik toparlanması için elbette zararlı olacaktır. Daha da yükselirse mutlaka yeni sorunlar çıkacaktır” dedi. Norveç Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmeden sonra konuşan Tanaka, Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra bu ülkenin petrol ihtiyacı konusunda kaygı duymadığını ve talep gelirse IEA’nın stratejik stoklarından harcama yapmaya hazır olduğunu belirtti. Libya’nın petrol ihracatının büyük ölçüde düşmesine neden olan ayaklanmalar ve çarpışmaların, Avrupa’daki rafinerilerin pek çoğunun zaten bakıma alındığı bir döneme rastladığına dikkat çeken Tanaka, bu olayların sürmesinin, küresel petrol arzı açısından bir sorun yaratacağını düşünmediğini ifade etti.

Petrol ve altın çakıldı

Brent petrolünün varil fiyatı, Japonya’daki nükleer kriz ve radyasyonun yayılmasının yarattığı endişeye paralel olarak dünya piyasalarında güçlenen riskten kaçınmanın etkisiyle 5 dolar geriledi. Nisan başı vadeli Brent petrolünün varili 5 dolar değer kaybederek 108.67 dolara kadar geriledi. Yine Nisan başı vadeli ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı da 4 dolardan fazla gerileyerek 97.19 dolara kadar düştü. Altının ons fiyatı ise 32 dolar (yüzde 2.24) değer kaybederek 1.394 dolara indi.

Borsalarda kayıplar hızlandı

Dünkü değişim (%)

Japonya -10,55

Tayvan -3,35

Almanya -3,16

Belçika -3,05

Hong Kong -2,86

Fransa -2,51

G. Kore -2,4

G. Afrika -2,22

Çin -1,38

İngiltere -1,18

Polonya -1,14

İMKB -0,49

Rusya 0,17

Macaristan 0,64

Türkiye’nin samuray tahvillerinde sorun yok

Türkiye’nin 180 milyar yenlik Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011’de Hazine hesaplarına girmesi önünde bir sorun olmadığı belirtildi. Ekonomi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye’nin 180 milyar yenlik Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart 2011’de Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor. Bu konudaki süreç sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Yetkililerin, Tokyo ile irtibatta olduğu ve ödeme konusunda herhangi bir sorunun olmadığı kaydedildi.

Hazine, yen piyasasında JBIC garantili tahvil ihracı olanaklarını araştırmak üzere Daiwa Securities Capital Markets, Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities ve Mizuho Securities’e yetki vermişti. Türkiye’nin, 10 yıl vadeli Samurai tahvili ihracının tutarı 180 milyar yen (yaklaşık 2.17 milyar ABD Doları), kupon oranı da yüzde 1.87 (10 yıl vadeli Yen swap oranı 48 bp) ve fiyatı da 100 olarak gerçekleşmişti.Türkiye, 2000 yılında gerçekleştirilen son ihracın ardından ilk kez yen piyasasından borçlandı. Samurai tahvili ihracına ilişkin tutarın 18 Mart’ta Hazine hesaplarına girmesi bekleniyor. Türkiye’nin uzun bir aradan sonra sonra gerçekleştirdiği tahvilde, ihraç miktarını aşan bir talep oluştuğu, ihraca, Japonya’da faaliyet gösteren bankalar, sigorta şirketleri ve bölgesel finansal kuruluşların da aralarında yer aldığı çok sayıda kurumsal yatırımcının büyük ilgi gösterdiği vurgulanmıştı. JBIC garantili yen piyasasında 2009’dan itibaren aralarında Endonezya ve Meksika’nın bulunduğu beş ülke tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Türkiye tarafından gerçekleştirilen bu ihraç, JBIC garantili yen piyasasında tek seferde bir ülke tarafından gerçekleştirilen en yüksek tutarlı ihraç oldu. Söz konusu ihraç, aynı zamanda Türkiye tarafından uluslararası sermaye piyasalarından tek seferde gerçekleştirilen en yüksek miktarlı ihraç olarak kaydedildi.

Haberin Devamı