Gazete Vatan Logo

Piyasalar Pire’lendi!

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Tsipras’ın Pire Limanı özelleştirmesini iptali piyasaları gerdi. Yunan bankacılık endeksi bir günde % 26 gerileyerek tarihi dip seviyesine indi.

Piyasalar Pire’lendi!

YUNAN piyasaları dün zor bir gün daha yaşadı. Yunanistan’ın yeni Başbakanı Alexis Tsipras’ın kabinesinde tasarruf politikaları karşıtlarına yer vermesi ve ülkenin en büyük limanının özelleştirilmesi çalışmalarını durdurması yatırımcıların tedirginliğini artırdı. Banka hisseleri düşerken yatırımcılar, hükümetin alacaklısı olan Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile bir kapışmaya doğru ilerlediği kaygısını yaşadılar.

Sözünü tuttu

Tsipras’ın Syriza Partisi bütçe kısıntılarını kaldırma ve büyük kamu borcunu yeni koşullara bağlama vaatleriyle Pazar günü yapılan seçimleri kazanmıştı. Parti zaferini büyük ölçüde, Almanya’nın desteklediği ve halkı yoksullaştırırken işsizliği artıran kemer sıkma politikalarına karşı duyulan öfkeye borçlu.

Hükümetin ilk kararlarından biri Pire Liman işletmesinin yüzde 67 hissesinin özelleştirilmesini durdurmak oldu. Çinli Cosco Group ve dört başka talibin teklif verdiği bu satış, Yunanistan’ın uluslararası kurtarma yardımı anlaşması kapsamındaydı. Reuters’a konuşan ulaşımdan sorumlu Bakan Yardımcısı Thodoris Dritsas, “Cosco anlaşması Yunan halkının çıkarlarına uygun biçimde gözden geçirilecek” dedi. Syriza seçimden önce, 240 milyar euroluk yardım programının temel direklerinden biri olan kamu varlıklarının satışını durdurmayı vaat etmişti. İşten çıkarmalar da durdurulacak.

Haberin Devamı

Bankalar dibi gördü

AVRUPA hisse senedi piyasalarında Yunanistan borsasındaki kayıplara paralel satış baskısı görülüyor. Yunanistan bankacılık endeksi dün yüzde 26’nın üzerinde gerileyerek tarihi dip düzeyi gördü. OTAS Technologies’ten Simon Maughan, “Teminatları ECB tarafından reddedilmesi halinde Yunan bankalarında para kalmayacak” dedi. 4 büyük banka Alpha, Piraeus, National Bank of Greece ve Eurobank Ergasias’ın toplam piyasa değeri 12 milyar euroya geriledi.