Gazete Vatan Logo

Piyasalar Euro Bölgesi’ni dağıtıyor

Borç krizinin İtalya’ya sıçrayacağı korkusu piyasaları sallıyor

Dışarıda euro karşısında hızla değer kazanan dolar, 1.66 TL’ye kadar çıktı. Hem kurlardaki artış hem de altının onsundaki sıçrama nedeniyle Kapalıçarşı’da Cumhuriyet Altını 560 TL, çeyrek altın da 140 TL’yi gördü. Yabancı yatırım şirketleri, önceden tabu olarak görülen ve gerçekleşme ihtimali çok düşük olan Euro Bölgesi’nin dağılma ihtimalinin artık dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Avrupa’daki borç krizinin İtalya’ya sıçrayacağı korkusu tüm dünya piyasalarını vuruyor. Euro uluslararası piyasalarda dolar karşısında 1.40 seviyesinin de altına inerken yabancı yatırım kuruluşları, müşterilerini Euro Bölgesi’nin dağılması senaryolarının değerlendirilmeye başlandığı konusunda uyarıyor. Uluslararası piyasalarda yaşanan gerginlik içeride de etkili oluyor. Paritede yaşanan sert düşüşün etkisiyle dolar dün serbest piyasada 1.66 TL’ye kadar tırmandı. Altının ons fiyatının 1.550 dolara çıkması ve dolardaki artışın etkisiyle Kapalıçarşı’da altın fiyatları rekor seviyelere çıktı. Cumhuriyet Altını 560 TL’yi çeyrek altın ise 140 TL’yi gördü. Avrupa’nın borç sorunlarına yönelik artan endişelerle Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) son 1 yılın en yükseği olan 200 baz puanı aştı. Yunanistan CDS’i 99 baz puan yükselerek 2.425 baz puana, İspanya CDS’i 24 baz puan artarak 370 baz puana, Portekiz CDS’i 73 baz puan yükselerek 1.190 baz puana, İtalya’nın 5 yıllık CDS’i 25 baz puan artışla 325 baz puana, İrlanda CDS’i ise 64 baz puan yükselişle rekor olan 1.175 baz puan seviyesine kadar yükseldi.

Credit Suisse, müşterilerine bazı yatırımcıların Euro Bölgesi’nin dağılması olasılığını açıkça değerlendirdiklerini duyurdu. Bir Japon aracı şirketi ise yatırımcılara böyle bir duruma karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye etti. Finans piyasalarının gözünde Euro Bölgesi’nin çökmesi hâlâ çok uzak bir ihtimal ve Avrupalı yetkililer bunu şiddetle reddediyor. Ancak önceden “tabu” olan bu konu artık piyasalarda konuşulur hale geldi.

Her ikisi de Euro Bölgesi dışında olan Credit Suisse ve Japon Mitsubishi UFJ Securities’in müşterilerine gönderdiği notlar arasında Mitsubishi’ninki en sert olanı. Şirket dün açıkladığı notta, “Euro Bölgesi’nin çevre ülkelerinden başlamak üzere, eurodan çıkışlar görülmesi mümkündür. Belçika, İtalya, İspanya gibi orta bölge euro devletlerinin tahvillerini değerlendirirken yatırımcılar Euro Bölgesi’nden çıkış senaryolarını ve bunun getireceği devalüasyonun boyutlarını dikkate almalıdırlar“ dedi.

İtalyan faizi 14 yılın zirvesinde

Credit Suisse müşterilerine ilettiği notta, İtalya’nın halen böyle büyük baskı altında olmasının nedeninin, Euro Bölgesi’nde bir dağılma senaryosu için bir model olarak kullanılması olduğunu bildirdi. İtalya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün 1997 yılından bu yana ilk kez yüzde 6’nın üzerine çıktı. Bu da yatırımcıların Euro Bölgesi borç krizinin yayılmakta olduğu yolundaki kaygılarını doğrular nitelikte görülüyor.

Temelde Credit Suisse, yatırımcıların tahvillerin ödenmemesi riskine karşı sigorta poliçesi olarak bilinen CDS’lere güvenmedikleri görüşünde.

Bunun nedeni Euro Bölgesi ekonomileri arasında en zayıfı olan Yunanistan’ın devlet tahvillerinin yeniden yapılandırılması çalışmaları. Ancak bu yapılırken, bunun CDS ödemelerini tetikleyecek bir işlem olduğu belirtilmiyor. Credit Suisse, bunun sonucu olarak, yatırımcıların da İtalyan tahvillerinin getirilerinin Alman tahvillerine kıyasla daha da açılacağı beklentisiyle, kendilerini korudukları görüşünde.

AB Cuma günü özel zirve yapacak

Avrupa Birliği’nden bir diplomat Avrupa Birliği liderlerinin Cuma günü Euro Bölgesi borç krizi konusunda özel zirve düzenleyeceğini söyledi. Avrupa Birliği’nin Parasal ve Ekonomik İlişkiler Sorumlusu Olli Rehn, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerindeki durumun Avrupa’nın ekonomik toparlanmasına karşı ciddi bir yayılma tehdidi oluşturduğunu belirtti.

Belçika borçlarında yol ayrımına geldi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Belçika’yı, sürdürülebilir bir bütçe sağlamak ve Euro Bölgesi’nin zayıf ülkelerinden gelen bulaşma riskini engellemek için harcamalarını sınırlaması ve yaşlanan nüfusun maliyetini daha iyi denetlemesi için uyardı. OECD, Belçika için hazırladığı en son araştırmada, Belçika’nın Euro Bölgesi ortalamasından daha hızlı büyüyen ekonomisiyle krizi başarıyla atlattığını ve bütçe açığının düşmeye devam ettiğini belirtti. Raporda, “Buna rağmen Belçika GSYH’sinin yüzde 97’sinde olan kamu borçları nedeniyle bir yol ayrımındadır. Yaşlanan nüfusun maliyetinin önceden temini için yeni ve sürekli çabalar gerekmektedir. Bunun için hükümetler arası anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir“ denildi. Belçika’nın 13 ay önce yapılan parlamento seçimlerinden bu yana hükümet kuramamış olmaları, ülkenin borçlanma maliyetlerini yükseltmiş bulunuyor.

Komşu yardımına özel sektör desteği

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan’ın borç yükününün azaltılmasında özel sektörün katılımının sağlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Schaeuble, “Özel sektörün katılımı kesin. Yunanistan’ın borçlarında sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi kilit önem taşıyor” dedi. Schaeuble daha uzun vadeler ve daha düşük faiz oranlarının borç yükünün sürdürülebilirliğinin iyileştirilmesine destek sağlayacağını da ekledi.

IMF bile Almanya’nın tahvillerini satıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2010-2011 döneminde Alman, Fransız ve Japon hazine kağıtlarını elinden çıkarma yoluna giderken, ABD ve İngiltere’nin devlet tahvillerini satın almayı tercih etti. IMF yayımladığı 30 Nisan’da sona eren 2010-2011 dönemine ait yıllık finansal raporunda, 2009-2010 mali yılında yatırım hesaplarının yüzde 0.2’sini oluşturan Fransız devlet tahvillerini sattığını açıkladı. Bu oranın, 15 milyon euro ile Fransız devlet tahvillerinin yüzde 0.001’inden daha azını oluşturduğu belirtiliyor. IMF’nin elinde 1.82 milyar dolar ile en fazla ABD’nin hazine kağıtları bulunuyor. IMF’nin sahip olduğu ABD devlet tahvilleri yüzde 14 oranında artış kaydetti.

6 İspanyol bankası stres testinden kaldı

İspanyol ABC gazetesi, beşi yerel mevduat bankası, biri de orta büyüklükte bir banka olan 6 İspanyol bankasının, Avrupa bankalarına uygulanan stres testlerini geçemediğini bildirdi. Avrupa Bankacılık Kurumu (EBA), bölgenin en önde gelen bankalarından 91’ine uygulanan testlerin sonucunu Cuma günü açıklayacak. İspanya Ekonomi Bakanı Elena Salgado önceki gün yaptığı açıklamada, bankaların olası kayıplara karşı rezervde tuttukları nakdin çekirdek sermayeden sayılmaması nedeniyle, bazı bankaların testlerde başarısız göründüğünü söyledi.

Haberin Devamı