Gazete Vatan Logo

Piyasalar Cumhurbaşkanlığı seçimini çabuk unuttu

Türkiye piyasalarının Temmuz başından bu yana fiyatladığı Cumhurbaşkanlığı seçimi, yine piyasaların beklentisi dahilinde, heyecansız geçti.

Heyecanlı geçen kısım ise seçim öncesi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “politik” nedenlerden dolayı kırabileceği söylentileri ve bu çerçevede daha sonra gelişen olaylardı. Her ne kadar Moody’s’den tahmin edilen açıklama gelmese de, onun yerini Fitch almış gibi görünüyor ve bu ortamda piyasaların gözü AK Parti’nin başına kimin geçeceğine yönelmiş durumda.

Borsa seçimleri bu kez pek umursamadı


Piyasalarda Cuma günü Moody’s açıklaması gelmeyince bir rahatlama ve kredi derecelendirme kuruluşlarının 27 Ağustos PPK kararlarını bekleyebileceği spekülasyonları görülmüştü. Bunun üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yüzde 50’nin üzerinde bir oyla seçilmesi BİST 100 Endeksi’nde hafta açılışının 1227 puan artıda gerçekleşmesine neden oldu. Tam da “82 bin” konuşmaları yapılırken Fitch’ten gelen “siyasi risk hâlâ yüksek” açıklaması piyasaların tadını kaçırdı. Biz Mart seçimlerinde, birinci günde yüzde 0,90, ilk haftasında yüzde 5 artış gösterebilen bir borsaya şahit olurken bu sefer eksi bölgeye kayan bir borsayla karşılaştık Pazartesi günü. Ama asıl dikkat çeken hareket günün ilerleyen saatlerinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Elbette partime döneceğim” açıklaması ile satıştan alışa geçen bir piyasa gördü analistler. Ardından konuşan AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in açıklamaları ile artan “kim Başbakan olacak” gürültüsü ise önümüzde 16 günlük bir çalkantı olduğunu gösteriyor.

Piyasalar istikrar ister

Haberin Devamı


Kredi derecelendirme kuruluşlarının düşünceleri de benzeri kriterlere oturmuş gibi görünmekte. Moody’s sıkıntı yaratacak derken sesinin çıkmaması ama Fitch’in siyasi risklere değinmesi, Türkiye’nin bir sonraki Başbakan’ının Cumhurbaşkanı’ndan şimdilik daha ön planda fiyatlanmasına yol açmakta. Burada, fiyat hareketlerine bakıldığında, Abdullah Gül ismi telaffuz edildiğinde piyasalarda alımların daha etkin olduğu görülüyor. Politik geçmişine ve AK Parti içinde ve dışındaki başarılarına bakıldığında, piyasaların gönlünden Abdullah Gül’ün geçtiği rahatça anlaşılabilir. Alternatiflerin belirsizliği ise mevcut durumda gerginlik yaratıyor.

Kritik tarih 27 Ağustos

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanlığı konusunun netleşmesi sonrası Başbakanlık için kritik tarih 27 Ağustos. Aynı günün TC Merkez Bankası’nın kritik faiz kararını vereceği güne denk gelmesi ise bu günün piyasalarda gerginliğin ve heyecanın had safhada olacağı bir gün olacağına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün 28 Ağustos’ta görevini Başbakan Erdoğan’a devrediyor olması spekülasyonları artırmış olsa da, piyasaların gözü Başbakan ve yeni kabine teşkilinde olacak.


Egemen Candır
İntegral Menkul Değerler
Araştırma Müdürü