Gazete Vatan Logo

Piyasalar beklemeye geçti

Moody's kararına ilk tepkilerin ardından dün yatay bir seyir izleyen piyasaların bu seyrini sürdürme çabası içinde olması bekleniyor.

Piyasalar beklemeye geçti

Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunun Moody's tarafından spekülatif seviyeye indirilmesinin ardından ilk tepki olarak sert kayıplar veren yurtiçi piyasalar yatay bir seyir izlemeye başladı.

Dün genel olasarak sakin olan piyasalar, bugün de benzer bir açılış gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 113 puan artışla 77.273 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,15 oranında değer kazandı.

Moody's açıklaması öncesi Cuma günü 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test ettikten sonra dün akşam günü 2.98 civarında tamamladı. Kur bu sabah 2.9746/2.9766 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam saatlerinde 3.16 civarında seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1543/3.1567, 3.34 civarındaki euro/TL ise 3.3339/3.3368 seviyesinde bulunuyor.

Altın - Petrol

Altın fiyatları dün doların değer kazanmasına paralel olarak yaklaşık bir ayın en sert düşüşünü kaydetti. Bugün de gerilemeye devam ediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 gerileyerek 21 Eylül'den bu yana en düşük seviye olan 1,324.35 dolara indi.

Petrol fiyatları, iki büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ile İran'ın petrol piyasasındaki arz fazlasını giderecek bir çözüm için karşılıklı tavizlerde bulunamayacağı beklentisiyle dün yüzde 3 gerilediktan sonra ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik düşüşün verdiği destekle toparlanmaya çalışıyor.

Brent petrolü bu sabah 46.22 dolar, ABD hafif petrolü 44.76 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Küresel piyasalar

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle bu sabah itibariyle Asya borsalarında satıcılı bir görünüm görülürken, Avrupa borsalarında ise güne dünkü satışların ardından yatay bir seyirle başlama beklentisi hakim.

ABD'de dün pay piyasalarında alıcılı bir seyir izlenirken, vadeli işlemler bu sabah ekside seyrediyor.

Piyasaların gündemi

Veri gündeminin zayıf olduğu bugün piyasalar TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın saat 15:00'da yapacağı konuşmayı izleyecek.

Ayrıca yıl sonuna kadar bir kez faiz artırmayı hedefleyen ABD Merkez Bankası'nın Başkanı Janet Yellen bugün TSİ 17:00'da ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komisyonu'na açıklamalarda bulunacak.

Haberin Devamı