Gazete Vatan Logo

Piyasada yargı depremi!

Piyasada yargı depremi!

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın, ‘Soruşturma yapmamız engellendi’ açıklaması piyasalara bomba gibi düştü. Açıklamanın ardından dolar 2.14 TL ile tarihi zirvesine çıkarken, Borsa İstanbul yüzde 2.33 daha geriledi. Kapalıçarşı’da altın fiyatları yüzde 2 değerlendi.

Piyasalar hergün yeni şokla sarsılıyor. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından bu kez yargıda yaşanan gerginlik piyasaları altüst etti. Rüşvet ve sahtecilik soruşturması yürüten Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın, soruşturma yapmasının engellendiği yönündeki açıklamasının artırdığı siyasi tedirginlikle dolar 2.14 TL ile tarihi zirvesine çıktı, BIST yüzde 2.33 daha geriledi. Gün içinde 64.160 puana kadar gerileyeren endeks, 64.555 puandan kapandı.


Likiditenin yılsonu nedeniyle zayıf olduğu piyasada siyasi endişelerin sürmesine paralel, dolar/TL ve sepet bazında TL yeni tarihi zirvelerine yükseldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün yeni kabineyi açıklaması önemli bir belirsizliği ortadan kaldırsa da henüz siyasi endişelerin tamamen bittiğini söylemek için erken olduğunu belirten bankacılar, gün içinde siyasi gelişmelerin yanı sıra Merkez Bankası’nın döviz piyasasındaki adımlarının izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Önceki gün Türkiye piyasalarının kapanışının ardından gece saatlerinde 2.1012’ye yükselen ve sabah saatlerinde 2.09 TL seviyesinden işlem gören dolar, Muammer Akkaş’ın açıklamalarıyla 2.14 TL’ye kadar yükseldi.

Akkaş’ın açıklamaların ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) peşpeşe gelen açıklamaları piyasalardaki tansiyonun düşmesini engelledi. HSYK, 21 Aralık’ta değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği’nin anayasa ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na açıkça aykırı olduğunu ve yönetenlerin de yargı tarafından denetlenmesinin demokratik hukuk devletinin gereği olduğunu belirtti.

Not korkusu hortladı

Sabah saatlerinde 2.48 seviyesinde olan sepet bazında TL ise 2.54’e kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi. Merkez Bankası’nın hafta başında açıkladığı yüklü döviz satışlarıyla tarihi zirveden dönen kurda önceki gün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan istifa eden Erdoğan Bayraktar’ın Başbakan Erdoğan’ı istifaya çağırması ardından siyasi endişelerin yeniden ön plana çıkmasıyla sert yükseliş başlamıştı.

Uzmanlar, yabancı yatırımcıların Noel tatili nedeniyle piyasada işlem yapmadığını belirterek yeni yılla beraber artan siyasi riskin yabancılar tarafından fiyatlara dahil edilebileceği uyarısında bulundu. Hatta bazı uzmanlar siyasi çalkantının devam etmesi halinde Türkiye’nin kredi notunda bir indirimin olabileceği beklentilerinin gündeme gelebileceği görüşünde.

Faiz yüzde 10’a dayandı

Hacimlerin oldukça düşük olduğu tahvil-bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta yüzde 9.91, valörlüde son işlemlerde yüzde 10.09 seviyesinde olan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik getiri yüzde 10.5 seviyesine tırmandı. Öte yandan güne yüzde 9.56 seviyesinden başlayan 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9.8 seviyesine çıktı.

Dolarda 2.15 TL kritik

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, “Savcının açıklamaları sonrası politik risk yeniden fiyatlanıyor. Piyasada bir miktar durulma oluşmuştu. Ancak son açıklama sonrası, ‘süreç daha da derinleşebilir mi’ kaygısı var” dedi ve ekledi: “Dolar/TL’de gelinen seviyeler görülmüş seviyeler değil. Son açıklamalar 2.10’dan 2.14’e artış için biraz fazla. 2.1050-2.1120’de tutunma olabilir. Ancak piyasada endişelerin artması durumunda 2.15 psikolojik seviye diyebiliriz. Endekste de 64.000 sonrası 62.500 ana destek noktası.”

Altına çifte doping

2013 yılında yatırımcısını hayalkırıklığına uğratan altın fiyatları, dün hızla yükseldi. Dışarıda altının ons fiyatında yaşanan artışın yanında dolar kurundaki rekor artış Kapalıçarşı’da fiyatlara doping etkisi yarattı. 24 ayar altının gramı Kapalıçarşı’da yüzde 2’nin üzerinde değer kazanarak 83 TL’ye çıktı. Çeyrek altın 140 TL’ye Cumhuriyet Altını da 560 TL’ye yükseldi.

ABD tahvilleri zirveye çıktı

ABD Hazine 10 yıllık tahvil faizleri, Fed tahvil alımı azaltımına hazırlanırken işsizlik başvurularının beklenenden daha iyi gelmesiyle 3 ayın zirvesine çıktı. Yatırımcıların 2 yıllık yerine 10 yıllık tahvili tutmaktan alacakları ekstra faiz Temmuz 2011’den beri en yüksek seviyeye yaklaştı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 17-18 Aralık toplantısından sonra gelecek ay tahvil alımını 10 milyar dolar keserek aylık 75 milyar dolara indireceklerini ve gösterge faiz oranını sıfıra yakın tutacaklarını açıkladı. New York merkezli Mitsubishi UFJ Securities USA Inc.nin Hazine tahvili trader’ı Thomas Roth, “Faizi tutabildikleri kadar tutmaya çalışmaya devam edecekler ama veriler güçlü geldikçe bu zor olacak” dedi.

Haberin Devamı