Gazete Vatan Logo

Piyasada Rus ruleti

Rus Rublesi’nde sert düşüşler ve ABD’nin Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddialarına tepki vereceğini açıklaması piyasaları vurdu. Dolar 4.13 TL’yi, euro 5.11 TL’yi geçip rekor kırdı. Borsa % 2.1 düştü.

Piyasada Rus ruleti

ABD yaptırımları sonrası Rusya piyasalarında yaşanan sert kayıplar ve artan jeopolitik endişeler, piyasayı vurdu. Döviz kurlarında tarihi rekorlar görülürken, Borsa İstanbul 110 bin puanla 2018 yılı öncesi seviyelerine döndü. Döviz kurunda dün hareketli saatler yaşanırken dolar/TL yüzde 1.35 yükselişle 4.1390’la zirveye çıktı. Euro da yüzde 1.68 artarak 5.1175 TL ile rekora imza attı. Dolar gün sonunda 4.10 TL, euro 5.07 düzeyine indi. Yılbaşından bu yana TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 10’a yaklaştı. Borsa İstanbul da yüzde 2.16 düşüşle günü 110 bin 712 puandan kapattı. TL cinsinden 10 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 13.51’le tarihi rekor kırdı.

Rusya ve Trump geriyor

ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla Rus varlıklarında sert satışlar ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki kimyasal saldırıya etkili bir yanıt vereceğini belirtmesiyle artan jeopolitik riskler kurun yükselmesinde etkili oldu. Küresel satış baskısının yüksek cari açık ve enflasyona ilişkin endişeler, yurt içi piyasalarda daha da kuvvetli satış baskısı getirdi.

Haberin Devamı

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL’ye bakarsak rublenin satışlarını tetiklediğini görüyoruz. Tüm gelişmekte olan para birimlerindeki satışlar rubledeki kayıplar nedeniyle bozulan risk iştahı yüzünden diyebiliriz. Aslında yeni bir haber de yok son dönemdeki endişeler satış baskısı yaratmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rublede kan kaybı hızlandı
ABD’nin bazı Rus oligarklarına ve varlıklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rusya’da piyasa toz duman oldu. Pazartesi günü son 3 yılın en sert düşüşünü yaşan ruble dün de dolar karşısında yaklaşık 5 değer kaybederken, ülkenin RTS endeksi yüzde 4’ten fazla düşüşle Ağustos 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Rusya’nın devlet borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası primleri (CDS) 6 ayın en yüksek seviyesi olan 144 baz puana çıktı. Rusya, bu hafta yaşanan kayıplardan kaynaklı endişelerin etkisiyle, Çarşamba günü yapılması planlanan ruble cinsinden tahvil ihalesini iptal etti. En son tahvil ihalesi iptali 26 Ağustos 2015’te olmuştu. ABD, başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçladığı Rusya’yı cezalandırmak amacıyla, 24 Rus devlet yetkilisi ve işadamı ile 14 kuruma karşı yeni yaptırımlar getirmişti. Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD’nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetikledi.
Çeyrek 300 TL’ye dayandı
Ons altın ve dolar kurundaki artışlar güvenlim limanda rekoru beraberinde getirdi. Altının gramı
Kapalıçarşı’da 178 liraya dayandı. Çeyrek altın 290 lirayı geçti, Cumhuriyet altını 1.187 liraya yükseldi. Uzmanlar uzun vadede altının gram fiyatında 180-185 lira seviyelerinin hedef olabileceğini belirtirken, geri çekilmede 168 liraya dikkat çektiler.

Haberin Devamı