Gazete Vatan Logo

Piyasada not coşkusu!

Not artımı beklentileri piyasaları hareketlendirdi

Not artışı beklentisi, barış süreci ve faizlerdeki düşüş Borsa İstanbul’a rekor kırdırdı. BIST 100 Endeksi dün yüzde 3.05 yükseldi. Bono faizi yüzde 5.02 ile tarihi dibine indi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yeni bir not artırımı daha geleceği beklentisi piyasalara tam anlamıyla ‘bahar havası’ yaşatıyor. Borsa İstanbul (BİST) dün yüzde 3.05 artarak günü 88.669 puanla tarihinin en yüksek seviyesinde kapattı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı öncesinde düşüşe geçen ve indirimle aşağı yönlü seyrini sürdüren bono faizleri dün yüzde 5 sınırına iyice yaklaştı.

‘Negatif faize alışın’ mesajının etkisi

Barış sürecine ilişkin olumlu beklentilerin yanında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Salı günü “Negatif faize uzun süre hazırlıklı olun” açıklaması da piyasalardaki olumlu havayı iyice artırmış durumda. Çünkü Başçı’nın bu sözleri faiz indirimlerinin devam edebileceği görüşlerini kuvvetlendirirken negatif faiz ortamının hisse senedine olan talebi artıracağı düşünülüyor. Bono faizleri dün de düşüşüne devam etti ve yüzde 5.02 ile tarihinin en düşük seviyelerini gördü.

Borsada 100 bin puan sesleri

Hisse senedinin diğer yatırım araçlarına oranla bir adım öne çıkması, Borsa İstanbul’a yönelik tahminlerin de yukarı yönlü revize edilmesine neden oluyor. BGC Partners dün yayınladığı raporunda, yılsonu BIST 100 Endeksi tahminini yükselttiğini açıkladı.

BIST için hedefini 89 bin puandan 102 bin puana çıkaran BGC Partners, böylece 100 bin puan üzerini telaffuz eden ilk kurumlardan biri oldu. Endeksin 102 bin puanı görmesi dünkü kapanış rakamlarına göre yüzde 15’lik bir yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

Faiz ve borsada yaşanan fiyat hareketleri döviz piyasasına aynı oranda yansımasa da kurlarda düşüş eğilimi sürüyor. Serbest piyasada dolar dün yüzde 0.22 değer kaybederek 1.7920 TL’ye, euro 2.3570 TL’ye indi.

ECB şaşırtmadı, faizi 0.25 puan indirdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan indirerek yüzde 0.75’ten yüzde 0.50’ye düşürdü. ECB, mevduat faizini değiştirmeyerek, bulunduğu sıfır seviyesinde bıraktı. Ekonomistler, ECB’nin politika faizini 25 baz puan düşürmesini bekliyorlardı. Faiz indirim kararı, Euro Bölgesi’nde enflasyonun ECB hedefinin epey altına inmesini ve zayıf ekonomik verilerin toparlanma endişelerini artırmasını izledi.

ECB geçen yıl 5 Temmuz’daki toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1’den yüzde 0.75 seviyesine çekmiş, mevduat faizini de sıfıra indirmişti. ECB Başkanı Mario Draghi, “Para politikasına yaklaşımımız genişlemeci olmaya devam edecek” dedi.

Not artışında gözler Moody’s’e çevrildi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in geçen yıl Kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu “BBB-” ile yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından şimdi yeni artışın Moody’s’den gelmesi bekleniyor. Moody’s’in 1 kademelik not artışı Türkiye’ye ikinci yatırım yapılabilir notu getirecek. Bir ülkenin 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan en az ikisinden “yatırım yapılabilir” notu alması büyük emeklilik fonlarını bu ülke varlıklarına yöneltecek. S&P’nin Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir kategorisinin 1 basamak altına çıkarması, kısa vadede bu kurumdan yeni bir not artışı olabileceği beklentisini ise azalttı.

Sinyali vermişti

Moody’s, 11 Nisan’da yayınladığı raporunda, İmralı ile çözüm sürecinin kredi notu açısından pozitif bir gelişme olduğunu açıklaması not artışı olacağı beklentilerini iyice kuvvetlendirmiş durumda. Kuruluş, barış sürecinin Türkiye’nin yabancı yatırımcı açısından çekiciliğini artıracağını ifade ederek “Önceki barış çabaları başarısız olsa da, şu anki ateşkes ve barış sürecini izleyecek parlamento komisyonunun kurulması teklifi Ekim ayında başlayan barış görüşmelerinin ivme kazandığına dair şu ana kadarki en güçlü sinyalleri veriyor”demişti.

Haberin Devamı