Gazete Vatan Logo

Piyasada AKP kapatılırsa senaryosu

AK Parti'nin kapatılacağı yönündeki beklentilerin piyasalarda fiyatlanmaya başladığını bildiren uzmanlara göre, başbakan ve cumhurbaşkanına siyaset yasağı gelmesi durumunda dolar 1.50 YTL'ye çıkabilir. Borsada ise 28 binin altı beklenmiyor.


ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişesi ile sarsılan ve dünya genelinden farklı olarak iç siyasi arenada yaşanan sorunların pençesinde kıvranan Türk para ve sermaye piyasalarında izlenecek yol üçe ayrıldı. Piyasalar, başta sıcak geçecek yaz ayları olmak üzere önümüzdeki döneme üç senaryo üzerine kuruyorlar oyun planlarını. Söz konusu 3 senaryo arasında en kötümseri, AK Parti'nin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e siyası yasak gelmesi. İkinci senaryo ise AK Parti kapatılsa bile liderlere siyaset yasağı gelmeyeceği beklentisi üzerine kurulu. Piyasalarda üçüncü ve en iyimser senaryo ise AK Parti'nin kapatılmayacağı, ancak Hazine yardımının kesileceği yönünde.

Referans Gazetesi'nin anketine katılan 20 analistin görüşlerine göre, en kötümser senaryoda dolar 1.50 YTL'ye çıkabilir, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) ise 28.000 puana kadar gerileyebilir, faizde ise en üst sınır yüzde 25. İyimser senaryonun hayata geçmesi halinde İMKB 48.000 puana kadar çıkabilir. Bu senaryoda doların 1.10-1.20 YTL, bono faizlerinin ise yüzde 18-19 bileşik seviyelerinde hareket etmesi bekleniyor.

Borsada 28.000'in altı zor

Analistlerin yaptığı tahminlerinin yüzde 31,5'i, en kötümser olan birinci senaryoda İMKB-100 Endeksi'nin 34.001 ile 36.000 bandı arasında seyredeceği yönünde. En iyimser senaryoda ise endeksin 44.001 ile 46.000 bandında hareket etmesi bekleniyor.

İç piyasada siyasi risklerin olduğunu belirten Orion İnvestment Araştırma Bölümü Yöneticisi Muhittin Küley, "Resim Türkiye lehine iyileşmedikçe dış piyasalarda olumlu hava esse bile yatırımcılar hisse senetleri piyasasından çıkmak için fırsat kollayacak. AK Parti'nin kapatılmaması ve yerine başka bir formülün bulunması piyasalar için olumlu olur" diye konuştu. Enflasyon ve yüksek cari açığın Türkiye'de konuşulmaya devam edileceğini belirten Küley, AK Parti'ye açılan dava sonuçlanana kadar İMKB'de yukarı yönlü hareketin sınırlı olacağını savundu. Küley, yaz aylarının genellikle döviz kurları açısından rahat geçtiğini ancak bu süre içinde Türkiye özelinde yaşanabilecek gelişmelerin para piyasalarında etkili olacağını söyledi.

Yabancı kapatma beklemiyor

AK Parti'ye açılan davanın hisse senetleri piyasasında fiyatlanmaya başladığına dikkat çeken Fortis Yatırım Analisti Atilla Esen, "AK Parti'nin kapatılacağı ya da en azından siyasi ceza geleceği fiyatlanıyor olabilir ama bu da yüzde 100 değil. Partinin kapatılmayacağı fiyatlansa piyasada satış baskısı olmazdı. Siyasi riskin azalması ya da ortadan kalkması halinde kayıplar telafi edilebilir" dedi. "Yabancı yatırımcının AK Parti'nin tamamen ortadan kalkacağı yönünde bir düşüncesi bulunduğunu sanmıyorum" diye konuşan Esen, siyasi tansiyonun piyasalar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Alternatif Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yöneticisi Yavuz Akpınar da iç siyasetin piyasada fiyatlanmaya başladığını söyledi. Yaz aylarında piyasaların daha isteksiz ve zayıf olduğunu dile getiren Akpınar, global enflasyonist baskıların temmuz ayında artabileceğini ifade etti. Anadolubank Dealeri Akın Cihan Ateş ise 6 ay ya da 1 yıl boyunca emtia ve petroldeki fiyat artışlarının enflasyon üzerine baskı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı