Gazete Vatan Logo

Piyasa sindiriyor!

Sandıktan piyasaların satın almadığı koalisyon çıkınca döviz kuru ve borsa ilk gün tökezledi. Ancak dün hava sakinleşti, dolar 2.7360’a kadar indi, BIST artıda kapandı.

Tek parti iktidarının çıkmadığı seçim sonuçlarının getirdiği satışların ardından dün piyasalarda sakin hava esti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşeceğinin açıklanması, piyasaların rahatlamasına neden oldu. Yurtiçi piyasalar genel seçim sonrasında olası koalisyon seçenekleri nedeniyle siyasetçilerin açıklamalarına odaklandı.

Yeniden toparlandı

Seçimin koalisyona işaret etmesiyle rekor kıran ancak sonrasında ateşi düşen dolar/TL, dün 2.7360’a kadar geriledi. Borsa İstanbul da yüzde 0.44 yükselerek 78.146 puandan kapandı. Ekonomistler, “Piyasalar sandıktan tek parti hükümeti yerine koalisyonun çıkmasını sindiriyor” yorumlarını yaptı. Dolar önceki gün yeni hükümete ilişkin belirsizlikle 2.8094’e çıkarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Borsa İstanbul da yüzde 5.05 gerileyerek 77 bin 805 puana gerilemişti. Faizler de yüzde 10 seviyesini yeniden aşmıştı.

Analistler, kısa vadede yeni hükümetin kurulması sürecine dair belirsizlikle dalgalanmanın süreceğini öngörürken; Türkiye’nin koalisyon ya da azınlık hükümeti ile mi yola devam edeceği yoksa erken seçime mi gideceği senaryolarını izliyor.

Haberin Devamı

Ekonomistler, siyasi partilerin hükümet kurma çalışmaları ve bu konuda yapılacak açıklamaların kısa vadede piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ediyor.

Merkez’den bir hamle daha

Merkez Bankası (TCMB) dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0.14’ten yüzde 0.15’e yükseltti. Merkez Bankası uygulanacak faiz oranının değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleyerek Reuters’ın CBTB sayfasında ilan ediyor. Mayıs ayından itibaren başlayan uygulamada faiz oranı ilk olarak yüzde 0.12 olarak belirlenmişti.

SocGen: 3.20’yi görürüz

Bloomberg News’ta yer alan habere göre, Societe Generale’nin gelişen piyasa stratejisti Bernd Berg, “Türkiye şimdi ekonomik durgunluk ve siyasi istikrarsızlık dönemine girdi” dedi. Berg, dolar/TL’nin önümüzdeki üç aylık dönemde 3 seviyesini aşabileceğini ve yıl sonuna kadar 3.20’ye doğru hareket edebileceği tahmininde bulundu. Berg, “Görülebilir gelecekteki siyasi belirsizlik Türk Lirası’nda sert düşüşe neden olacak, zira Türkiye önemli ölçüde kısa vadeli sermaye çıkışları ile karşı karşıya kalacak” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Citi: Sıkılaştırmayı gözardı edemez

CItIgroup analistleri, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) sınırlı rezervleri dikkate alındığında, Türk Lirası’nı desteklemek için elde kalan yegane araç olan para politikası sıkılaştırmasının gözardı edilemeyeceğini kaydetti. Raporda, tüm gözlerin TCMB’ye çevrildiği, zira yatırımcıların TL’deki zayıflık daha da yoğunlaşırsa bankanın faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda fikir yürüttüğü kaydedildi.

Başçı faizleri yükseltir mi?

Seçim sonuçlarını değerlendiren yabancı ekonomistler siyasi belirsizliğin TL ve borsada baskı yaratacağı konusunda hemfikir. Berenberg Türkiye ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, “Siyasi belirsizlik sürdükçe TL’de daha çok zayıflama ve volatil bir durum bekliyorum” dedi. Hungerland, şöyle devam etti: “Aşağı yönlü riskler arttı. Siyasi istikrarsızlık, zayıf büyüme ve Merkez Bankası’na uygulanan baskının yanı sıra yüksek dış borçla geniş cari açık kombinasyonu Fed’in bir şahin hamlesine karşı Türkiye’yi daha savunmasız hale getirir.”

Haberin Devamı

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de 10 yılı aşkın süredir ilk defa Türkiye’nin politik belirsizlikle karşı karşıya kaldığını belirterek, 4 partinin oluşturacağı parlamentoda farklı senaryolar olabileceğini ifade etti. Seçim sonrası dolar/TL’de sert hareketlerin sadece bir başlangıç olabileceğini ve 3 TL seviyesinin görülebileceğini kaydeden Matys, bu durumun gerçekleşmesi durumunda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faiz oranlarını Ocak 2014’teki gibi sert bir şekilde artırmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekledi.