Gazete Vatan Logo

Piyanosuyla Ruslara İstanbul’u tanıtacak

Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar’ın Moskova’da gerçekleştirdiği ‘Ayvazovski’nin İstanbul’u konseri büyük beğeni topladı. Konser sonrası Akbar’a Rusya’nın beş şehrinden konser teklifi geldi.

Piyanosuyla Ruslara İstanbul’u tanıtacak

Piyanist Anjelika Akbar’ın bestelediği “Ayvazovski Rapsodi” birçok müzik öğesinden oluşuyor. Akbar ile Ayvazovski’nin İstanbul’unu konuştuk.

“Ayvazovski’nin tablolarına müziği nasıl adapte ettiniz?

Ayvazovski’nin 200’den fazla İstanbul konulu tablosu var. Fakat bizim çalışmamız öncesi literatüre 30 tanesi geçmişti. Türkiye’de Ayvazovski’nin İstanbul konulu tabloları neredeyse kalmadı. Boyut Yayın Grubu ve ONE’S Media ile beraber tüm dünyada Rusya, Amerika ve Avrupa’da birkaç sene araştırma yapıp, özel koleksiyonlardan, müze ve saraylardan henüz kataloglarda yer almamış İstanbul tablolarının kullanım haklarını satın alıp, sayıyı 30’dan 63’e çıkarttık. Almış olduğumuz ve projeye kattığımız diğer tabloların yüksek çözünürlüğü görüntüler ve hakları ile birlikte koleksiyonumuz 500 tablo üzerine oldu, ve bu anlamda Dünya’da en geniş Ayvazovski dijital tablo koleksiyonuna sahip olduk.

Dede Efendi, Bektaşi Nefesi ve Ezan sesi de var

Sizin İstanbunuz nasıl bir yer desem?

Bana sorarsanız, Dünya’da gerçekten başka böyle bir yer yok. Çok özel, çok güzel...Gecesi, gündüzü, karmaşası ve düzeni, renk ve haller cümbüşü...
Ayvazovski kendi zamanında dünyayı en çok gezmiş nadir insanlardan biriydi. Gittiği ülkelerdeki o zamana ait müzikleri araştırdım, ve bu müzikler ile kendi özgün müzik temaları birleştirip Ayvazovski Rapsodi besteledim. Ve elbette projenin en önemli unsuru: İstanbul temasını kullandığımda Ayvazovski’nin İstanbul’da iken duymuş olabileceğini tahmin edeceğimiz Dede Efendi, Katibim, bir Bektaşi Nefesi, bir de ezan seslerini müzik dokusuna katmış oldum. Rapsodi 45 dakika sürüyor ve bu zaman zarfında izleyenlerin gözleri önünden 500’den fazla Ayvazovski tablosu geçiyor.
Proje hayata nasıl geçirildi?
Boyut/ONE’S olarak arkadaşlarım fikir aşamasında iken katıldım, coşku ile...Ve sonra da süreçler başladı. Murat Öneş’in ve kadrosunun tablo görüntüleri üzerine yaptıkları dijital restorasyon, sonra animasyon ve diğer teknikleri ile tablolara arttırılmış gerçeklik duygusunu veren dokunuşlar ile iç içe müzik oluştu.
Mistik, baharat kokulu bir şehir
Ayvazovski’nin İstanbul’u nasıldı?
Mistik, ince, baharat kokulu, büyüleyici bir İstanbul. Ayvazovski’nin fotoğrafik hafızası güçlüydü. Baktığı yeri detayları ile beynine kaydederdi. Buna rağmen İstanbul tablolarında bazen gördüğü şeyleri biraz kendine göre değiştirir, fantastik detaylar katardı, bazı detayları ise eksiltirdi. Bu yüzden “gerçek ve hayali İstanbul” görüyoruz.

Haberin Devamı