Gazete Vatan Logo

Piyango ırgatları! Bizim için ikramiye 2 bin TL

Piyango ırgatları! Bizim için ikramiye 2 bin TL

Onlar, Anadolu’nun ücra köylerinden 1 aylığına İstanbul’a gelen piyango satıcıları; nam-ı diğer piyango ırgatları... Büyük ikramiye peşinde değiller. “2 bin lira kazanıp dönsem büyük ikramiye kadar sevinirim” diyorlar.

MİLLİ Piyango’nun 50 milyon liralık ikramiyesinin hayalini kuranlar biletçilere akın etmeye başlarken, seyyar biletçiler de yağmur, soğuk, kar demeden İstanbul sokaklarını arşınlıyor. Neredeyse tamamını Adıyaman ve Gaziantep’ten gelenlerin oluşturduğu seyyar piyango satıcıları, İstanbul’un orta yerinde çileli bir hayat yaşıyor. Seyyar biletçiler Unkapanı, Sirkeci, Topkapı ve Tarlabaşı’ndaki birkaç metrekarelik odalarda kalıyorlar. ‘Piyango ırgatları’nın tek hayali memleketlerine götürecekleri alın teri...

‘Herkes sabite gidiyor’

Gaziantep’in Araban İlçesi’nden geldiğini belirten 27 yaşındaki Seydi Vakkas ise “2 milyar (bin) lira kazanıp dönersem büyük ikramiye çıkmış kadar sevinirim. Eminönü ve Kadıököy’de bilet satıyorum. Sabah 7’den akşam 23.00’e kadar sokaklardayım. Artık insanlar sabit bayilere gidiyor. Geçmiş yıllara oranla satışlarımızda düşüş var. Unkapanı’nda 8 arkadaş bir pansiyon odasında kalıyoruz. Günlük 10 lira oda parası veriyorum. Soğukta dışarda durmak çok zor.”

‘KPSS’ye gireceğim’

Adıyaman Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun olan Niyazi Polat ise fotoğrafının çekilmemesi şartıyla konuşuyor: “İlk kez piyango satmak için İstanbul yollarına düştüm. Elime 1500 lira geçerse KPSS’ye girip memur olmak istiyorum. Sabahtan gece yarısına kadar sokakta dolanıyorum. Kendim için bilet almayacağım. Çıkacağına inanmıyorum. Sizinle konuşmaktan, ailemin beni görmesinden bile utanıyorum.”

Adıyamanlı Mustafa Çakmak, “Memlekette pamuk, mısır ekip geçinmeye çalışıyorum. Bazı zamanlar soğuktan bayılacağımı hissediyorum. Elime geçecek para 1000-1500 lira. Kışı bu parayla çıkarmak için İstanbul yollarına düştük” diyor.



‘Kâr etmiyorum’

Nimet Abla Bayi’nin önünde bekleyenlerden biri olan 26 yaşındaki Mahmut Güleç, Adıyaman’ın Doyuran Köyü’nden geldiğini söylüyor: “Asıl mesleğim çiftçilik. Memlekette iş kalmad. Eşimle kızımı geride bırakıp gurbete geldim. Sirkeci’de bir göz odada 5 hemşerimle kalıyorum. Günlüğü 25 lira. Bu yıl satışlar çok iyi gitmiyor. Günde 500 liralık piyango bileti satarsam 40 lirası benim cebime kalıyor. Şu an kar etmiyorum. Yılbaşına 10 gün kala satışların artmasını umuyorum. 1 ayda cebime kalacak para 1000 lira olur.”

‘Bana çıkarsa çatır çatır yerim’

Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekiliş biletlerine ilgi her geçen gün artıyor. 50 milyon lira ikramiye ile tarihteki en büyük tutarın dağıtılacağı çekiliş öncesi tam bilet 50, yarım 25, çeyrek ise 12,5 liradan satılıyor. Büyük ikramiye hayali kuranlar bu yıl da yine Nimet Abla Bayi’nin önünde soluğu alıyor. Herkesin planları farklı.

‘Evlatlarımıza gelecek hazırlarız’

Zonguldak’tan gelen Orhan ve Mürvet Türkbay çifti şöyle konuşuyor: “Büyük ikramiye çıkarsa evlatlarımıza, eşimize, dostumuza yardımda bulunuruz. En büyük hayalimiz Türkiye’yi dolaşmak olur. Biz yaşlandık ama en azından evlatlarımıza güzel bir gelecek hazırlarız” diye konuşuyor. Yılmaz ve Nursel Hoşöğüt çifti ise “5 çeyrek bilet aldık. İlk işimiz villa almak olur. Çocuklarımıza evler, arabalar alıp iş kurarız.”

İki çeyrek bilet alan Hüseyin Ak ise “Büyük ikramiye çıkarsa çatır çatır yerim. En lüks yerlerde en iyi şekilde yaşar, sefa sürerim” diyor.

Haberin Devamı