Gazete Vatan Logo

Piyango buraya çıktı!

Silivri çakıldı onlar havalandı!

Piyango buraya çıktı!

İstanbul’un 3’üncü havalimanının Silivri Gazitepe yakınlarına yapılacağı açıklandığında havalara uçmuştu. Arsa ve ev fiyatları fırlamış, emlakçılarla kalantorlar köylülerden arsa toplamıştı.

Ancak Topbaş geçen hafta havalimanının Terkos’un kuzeyine yapılacağını söyleyince Gazitepeliler hüsrana uğradı. Bu kez sevinme sırası Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ve Tayakadın sakinlerinde...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yaptığı “İstanbul’a 3. köprüyü Terkos Gölü’nün yakınına kuzeye doğru yapacağız” açıklaması bölgede yaşayanları memnun etti. İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki 3. havalimanının yapılacağı Yeniköy, bu haberle piyango çıkmış gibi mutlu oldu. Biz de bölgeye gittik ve halkın nabzını tuttuk. Yaklaşık 1800 kişinin yaşadığı Yeniköy’deki kahvenin sahibi Turhan Koyuncu, “Havalimanının bir an önce hizmete girmesini istiyorum. 5 kardeşiz 150 dönüm arazimiz var. Orman altında arazinin dönümü 100-150 bin lira, sahilde ise 400-500 bin lira civarında. Bundan önce bu fiyatların yarısına alıcı buluyordu araziler. Ama şimdi kimse satmıyor. Herkes ne talep gelecek onu bekliyor” diyor.
Piyango buraya çıktı
‘Emlakçılar kamp kurdu’

Yeniköy yakınındaki kömür ocakları bölgesinin içinde kalan Kulakçayır Mevkii yeni havalanının yapılacağı yer. Bölgede yaşayanlar 80-90 bin dönümlük proje alanı olacağını bunun içinde hangarlar ve teknik destek alanlarının da bulunacağını, arazinin yüzde 20’sinin de sahibi olan vatandaşlardan istimlak edileceğini söylüyor. Köyün sakinleri 1924’te Selanik’ten gelen mübadiller. 60 yaşındaki Cemal Aybaş, haberden mutlu ama bir şartı var: “En büyük sorun 1971-72 arasında kadastronun Atatürk’ün iskanlı olarak bize verdiği tapulu arazilerimizi 2B’ye çevirmiş olması. Havaalanı gelsin ama tapularımızda tescil edilsin. Köye gelen herkes arazi ne kadar diye soruyor. Bize bir derdiniz var mı diye soran yok.” Köy sakinlerinden Fehmi Aslandağ ise söze giriyor: “İstanbullu emlakçılar Kanal İstanbul açıklandığından beri buralarda dolanıyor. Bir süredir burada arazi arayan yabancı görmeye alıştık artık.”

‘Arsa fiyatları katlandı’


Tayakadın’ın eski muhtarı ve emlak işiyle uğraşan Hasan Bozdemir, “Havaalanının faydası olur zararı olmaz. Bu köyde 81 vilayetten gelen 3 bin 800 kişi yaşıyor. Arazilerimiz bu haberle çok değerlendi. Yeter ki devlet buradaki vatandaşını korusun. Arazilerin zenginlere peşkeş çekilmesine izin vermesin. Zaten arazilerimizin yüzde 80’i köy dışından gelen yabancılarda. Önceden bu çevrede 1 dönüm arazi 30 ile 50 bin lira arasında satılırken şimdi en kötü yerin değeri 80 bin liraya çıktı. Eğer yol boyunda bir yer arıyorsanız dönüm başına 200-250 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekir” diyor.

‘3’üncü köprü toplantısı’

Yeniköy’den çıkıp havaalanının yapılacağı bölgede bulunan Tayakadın Köyü’ne geliyoruz. Köy kahvesinin camında bir duyuru var. Muhtarlık tarafından asılan duyuruda Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri’nde Ulaştırma, Deniz ve Habercilik Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması ve işletilmesi planlanan “İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi” için Çevresel Etrki Değerlendirmesi (ÇED) “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacağı yazıyor. Toplantı 6 Kasım Salı günü çevre köylerden gelecek vatandaşlarla Tayakadın İlköğretim Okulu’nda saat 14:00’da yapılacak. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “Faaliyet Sahibi” olarak gözüken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile “Proje Yüklenicisi” olarak gözüken Ankara merkezli AK-TEL Mühendislik Ltd. Şirketi’nin yetkilileri katılacak.

30 dönüm arazim var

Hayvancılık yapan Mustafa Gaga’nın etekleri, havalimanının Yeniköy yakınlarına yapılacağını duyunca sevinçten zil çalmış: “Yıllarca ne zorluklar çektik ama arazimizi satmadık. Ama şimdi piyango bize vurdu. Bizim havaalanının yapılacağı bölgede 30 dönüm arazimiz var. Geçen yıl metrekaresine 200 lira verdiler satmadım. Şu anda da satmıyorum. Önce teklifleri görelim!”

‘40 bin dönüm arazi var’

Tayakadın Muhtarı Salim Şeker (68), hükümetin yeni kararından oldukça memnun: “Köyün yaklaşık 40 bin dönüm arazisi var. Köyümüze zarar gelmeyecekse hepimiz havalimanını isteriz. Buradan havalimanına 20 kişi gidip çalışsa köye gelir demektir. Her gelen köy kamulaştırılacak

ve kalkacak diyor. Bu da huzurumuzu kaçırıyor. Eğer daha sonra TOKİ gelip bize güle güle diyecekse bu çok kötü olur.” Muhtarın oğlu Fethi Şeker (40) de iş imkanı doğacağını söylüyor: “Ben de bir çok arkadaşım gibi işsizim. Havalimanı gelirse herkese iş imkanı çıkacak.”

Haberin Devamı