Gazete Vatan Logo

Piyango beklerken..

'Hani zengin olacaktık'

Piyango beklerken..

3’üncü havalimanının kendi bölgelerine yapılacağını öğrenince sevinçten uçan Yeniköylüler, devletin verdiği istimlak bedelini duyunca hüsrana uğradı. Bir yıl önce emlakçıların metrekaresine 300 TL verdikleri arazileri, şimdi 22 TL ediyor!

İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki Yeniköy, Akpınar ve Tayakadın köyleri arasında kalan Kulakçayır Mevkii’ne yapılacak 3’üncü havalimanının inşaatı için vatandaşa ait arazilerde kamulaştırma çalışması başladı. Havalimanının yapılacağı bölgede arazisi olan köylüler kamulaştırma işlemlerini yürütecek olan TOKİ’nin Küçükçekmece’deki İstanbul Emlak Dairesi Başkanlığı’na çağırılıyor. TOKİ’ye giden köylüler ise metrekareye 22 ile 55 TL arasında verilen istimlak bedellerini duyunca şoke oldu.


Herkesin TOKİ zarfı var

VATAN bir yıl önce havalimanının yapılacağı bölgede en çok arazisi olan Yeniköy’ü ziyaret etmişti. Geçen bir yılda köy iyice sakinleşmiş. Artık lüks arabalarla gelen işadamları ve kapıları aşındıran emlakçılar ortada görünmüyor. En ilginci köyde aşure dağıtan kadından, kahveye gelen amcaya kadar herkesin elinde sarı TOKİ damgalı zarflar var. Bir haftadır her gün köylülere zarflar geliyor ve TOKİ’ye davet ediliyorlar. Biz köyde gezerken yeni zarflar da geliyor. Köy kahvesinde de gündem kamulaştırma. Masalarda okey taşları yerine TOKİ lafları dönüyor. “Benim 25 metrekare yerim var her tarafı kazanç olsa ne olur? 1 milyon dolara villa satmayı planlıyorlar. Aynı yeri bizden 35 TL’ye almaya çalışıyorlar. Bu hangi adalete sığar. Geçen yıl 300 TL’ye pazarlık ettiğimiz yere şimdi 55 TL veriyorlar” diyor Enver Altınbaş.

‘25 yıl önceki fiyatla aynı’

Recep Dayılar ise, “1988’de metrekaresine 35 bin lira verdiğim yere 25 yıl sonra aynı fiyatı öneriyorlar. Bu arazi hiç mi değerlenmedi? Zaten Kulakçayırı’nda köye ait iskan tapulu dünya kadar arazi ormana geçti. 1988’de açtığımız dava yeni sonuçlandı ve kaybettiğimizi öğrendik. Bu da artçı şok oldu. Buradan çık Edirne’ye kadar git metrekaresi 30 TL’ye yer varsa hepsini satın alacağım” diye konuşuyor.

‘AİHM’e gideriz’

Kahvede bekleyen Sinan Oğuz, “Devlet para kazanmak istiyorsa arazileri 30 TL’den alsın aynı yerleri bize 1 gün sonra 150 TL’ye satsın ona da razıyız. Peki onlar razı olacak mı? Bu arazilerin metrekaresinin en az 300 lira olduğunu devlette biliyor” diye konuşuyor. Yolda elindeki kamulaştırma çağrısını gösteren Sebahattin Özkan, “Bu fiyatlara kimse arazisini vermez. Hakkımızı aramak için mahkemeye, meclise başvuracağız. Benim avukatım da var. Gerekirse AİHM’e kadar giderim” diyor.

Keşke satsaymışım!


Bir yıl önce VATAN’a ellerini açarak neşeyle poz veren ve “Piyango bize vurdu” diyen Mustafa Gaga şimdi dertli: “Havalimanı bölgesinde ailemize ait parça parça 30 dönüm arazimiz var. Geçen yıl metrekaresine 200 TL verdiler daha fazla eder diye satmadım. Kamulaştıma için arazinin yerine göre metrekareye 22 ile 55 TL teklif ediyorlar. Satılacak araziden 6 milyon TL beklerken şimdi 900 bin civarında bir para gelecek. Biz piyangoda büyük ikramiye bize çıktı zannederken meğerse amorti bile değilmiş.”



Bu ev tam havaalanının ortasında!


Sınırı Yeniköy’ün içinden geçen havalimanı yapımı sırasında bazı köylülerin yaşadığı evler de yıkılacak. Evini kaybedecek olan Rahmi Kaban, isyan ediyor: “4 kardeş dairelerimizi satıp bu araziyi alarak 2.5 katlı ev yaptık. Şimdi 4 dairede 20 nüfus yaşıyoruz. Kardeşim TOKİ’ye gittiğinde metrekareye 55 TL vermişler. 4 bin 75 metrekare yerimize 224 bin lira yani bir daire bedeli çıkartmışlar. Meyve ve sebzemizi burada yetiştirip kendi yağımızda kavruluyoruz. Şimdi bizi buradan atarlarsa nereye gidip, nasıl yaşayacağız.”

Haberin Devamı