Gazete Vatan Logo

Piyade tüfeğini satmak istiyoruz

Milli piyade tüfeğinin 15 bin adedini Kale Grubu üretecek. Bunun için 16 milyon dolar yatırım yapan grup, izin alınırsa Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkeleri’nden talebi de karşılayacak.

Piyade tüfeğini satmak istiyoruz

Kale Grubu, kurucusu İbrahim Bodur’suz ilk 27 Temmuz Seramik Bayramı’nı dün kutladı. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından moral olması amacıyla her yıl kutlanan bayram programında değişiklik yapılmadı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı törende 122 milyon liralık yatırımın açılışı yapılırken 25 milyon liralık yatırımın da temeli atıldı.

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, savunma alanında 150 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, grup olarak da 2019’a kadar 400 milyon liralık yatırım planları olduğunu kaydetti. Bodur Okyay, “Bu yıl 122 milyon TL’lik yatırımı tamamladık. Bugün de 25 milyon TL’lik yatırımın temelini atıyoruz” dedi.

Uçak motoruna ağırlık

Milli piyade tüfeği konusuna da değinen Zeynep Bodur Okyay, başlangıçta 191 bin adet olarak planlanan üretimin 35 bine düşürüldüğünü, bunun da 15 binini üreteceklerini söyledi. Bodur Okyay, uçak motoru işini büyütmek istediklerini, enerji ve boru hatları gibi birçok alanda kullanılabilecek türbinlerin üretimi üzerinde de çalıştıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Kale Grubu Teknik Bölümü Başkan Yardımcısı Nadi Köklü de piyade tüfeğine 16 milyon dolar yatırım yaptıklarını ancak getirisinin 25 milyon lira civarında olacağını vurgulayarak, “Zaten biz buna para kazanmak olarak değil geleceğe yatırım olarak bakıyoruz. Azerbaycan, Türk Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden de talep alıyoruz. Bakanlık izin verirse onlara da satabileceğiz” dedi.

Ekonomide olağanüstü hal yok, üretime devam

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, üretim ve istihdamın devam etmesi gerektiğini söyledi. Yabancı yatırımcılara güven ortamının olduğunu anlatmak gerektiğini, seramik bayramı için yabancı ortaklarını ve tedarikçilerini davet ettiklerini kaydeden Bodur Okyay, şöyle devam etti: “15-20 tane büyük yabancı tedarikçimiz ve ortağımız var. Hepsine mektup gönderdik. ‘Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, gelmezseniz anlarız ama ülkemizde hayat da üretim de devam ediyor’ dedik. Sadece 1-2 tanesi gelmedi. İtalya, İspanya ve Almanya’dan en üst düzeyden katılım oldu. Zaten yabancılardan çok keskin görüş gelmedi. Çok üzüldüklerini bildirdiler. Travmatik bir durum olarak algıladılar. Halkın karşı çıkmasını takdir ediyorlar. Suların durulmasını, ülkenin normale dönmesini bekliyorlar. Biz de 3-4 ay içinde normale dönüleceğini umuyoruz.”

Haberin Devamı

Demokrasi nöbetine katıldım

Zeynep Bodur Okyay, 15 Temmuz gecesi için, “Babam yaşasaydı çok üzülürdü” derken, Adnan Menderes’ten günümüze demokrasi şehitleri için okuttukları mevlitleri bundan sonra 15 Temmuz şehitleri için de okutacaklarını bildirdi. Bodur Okyay, 15 Temmuz’dan sonra Taksim ve Çan’da demokrasi nöbetine katıldığını, 9 yaşındaki oğlunun o geceki jet uçuşları yüzünden 3-4 gece korkudan uyuyamadığını söyledi.

AB yolunda keskin çıkışın faydası yok

DEİK olarak AB Bakanı’ndan randevu istediklerini ve AB ile ilişkilerde yol haritasının çizilmesi için görüşmek istediklerini anlatan Bodur Okyay, “AB yolunda daha itidalli davranılması gerekiyor. Türkiye ve AB ekonomilerindeki entegrasyonun sürmesi gerekiyor. Sis perdesi var, erken konuşmamak da lazım. Keskin çıkışların kimseye faydası olmayacak. Ülke menfaatlerini zarara sokmanın da kimseye faydası yok” dedi.

Haberin Devamı

Kale Grubu yılı teknik ve savunma hariç konsolide 1,7 milyar TL ciro ile kapatacak.

2019 yılına kadar grubun 400 milyon liralık yatırım planı bulunuyor.

İbrahim Bodur için iki müze kurulacak

Zeynep Bodur Okyay, babasının ölümünden sonra büyük bir üzüntü ve boşluk hissettiklerini anlattı. Babasının para kazanmaya değil itibara büyük önem verdiğini belirten Bodur, “Babam idealist bir insandı. Biz de onun yolunda gideceğiz. Babam bana ‘Sana iş ve servet değil isim bırakıyorum. Bunu bil ve ona göre davran. İtibarınız paranızdan fazla olsun’ derdi. Bize çok büyük bir isim bıraktı. İşimiz zor ama onun mirasını devam ettireceğiz” dedi. Bodur Okyay, babası ve şirketleri için kitap hazırladıklarını ayrıca yine babası adına İstanbul ve Çan’da müze kuracaklarını da ifade etti.

Haberin Devamı

‘Bodur’ kalan holding binasına teklif geliyor

Zeynep Bodur Okyay, şirketin Levent’teki binasının çok değerli olduğunu, şimdilik burayı satmakla ilgili bir düşünceleri olmadığını belirtti. Okyay Bodur, “Rahmetli Vehbi Koç babama ‘İsmin gibi yüksek binaların arasında bodur kalmışsın. İyi olmuş’ demişti. Babam bundan etkilendi. Zaten rant işleri ona göre değildi. Şimdi arada sırada bize teklifler geliyor, çok büyük bir ekonomik kayıp da var ama tekliflerin üzerinde ciddi durmuyoruz. Allah ne gösterecek göreceğiz” dedi.