Gazete Vatan Logo

Pişman olursunuz!

Kaddafi liderleri böyle uyardı

Libya lideri Muammer Kaddafi, zirve sürerken batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mesajlarda, “Libya’ya olası askeri harekat yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi’nin önceki günkü kararının BM’nin temel sözleşmesini ihlal ettiğini” belirterek, “Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır” dedi. Başkent Trablus’ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mesaj yolladığını belirterek, “Libya’ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır” dedi.

‘Oğlum Obama, sen olsan ne yapardın?’

Kaddafi, “oğlum” diye hitap ettiği Obama’ya da “sitem” etti. El Cezire’nin haberine göre, Kaddafi, ABD Başkanı’na gönderdiği mektupta, “Oğlumuz Sayın Barack Hüseyin Obama’ya. Sana daha önce de söyledim. Allah korusun Libya ile ABD savaşa girse bile sen bizim oğlumuz olarak kalacaksın. Bizim gözümüzdeki resmin değişmeyecek. Senden aynı imajı korumanı istiyorum. Eli silahlı El Kaide militanları senin ülkendeki şehirleri kontrol etseydi sen ne yapardın? Söyle ben de aynı yolu izleyeyim” dedi.

İsyancıların uçağını düşürdü

BM’nin Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etmesinin ardından dün sabah saatlerinde Bingazi’nin havadan bombalandığı haberleri gelmeye başladı. Kaddafi güçlerini isyancıların kalesi olan Bingazi’nin kenar mahallelerine girdiği, El Magrun ve Slouk’ta yoğun çatışmalar yaşandığı açıkladı. Bu arada İsyancılar Mig-23 tipi bir savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. Uçağın düşme anı da kameralarla saniye saniye kaydedildi. İsyancılar, Kaddafi’nin BM’nin ilan ettiği uçuşa yasak bölge kararını ihlal ettiğini belirterek, “Nerede BM, nerede ABD nerede Fransa, artık müdahale edilsin” çağrısında bulundu. ABD başkanı Barack Obama da Libya liderini BM kararlarını ihlal ettiğini açıkladı. Trablus’tan yapılan açıklamada ise isyancıların kendilerine ateş açtıkları belirtildi. Bu durum Paris’te başlayan görüşmeleri daha da hızlandırdı. Ancak bir kaç saat sonra isyancılar uçağın kendilerine ait olduğunu ve Kaddafi’ye bağlı güçler tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı