Gazete Vatan Logo

Pırtımpırt Yemeği nasıl yapılır? Pırtımpırt malzemeleri nelerdir?

Pırtımpırt Yemeği nasıl yapılır? sorusu Kim Milyoner Olmak İster yarışmasından sonra artış yaşadı. Kayseri Develi ilçesine ait olan Pırtımpırt yemeği, kirtimburt olarak da bilinir. Asma yapraklarıyla yapılan Pırtımpırt yemeği nasıl yapılır? İşte Pırtımpırt yemeğinin tarifi…

Pırtımpırt Yemeği nasıl yapılır? Pırtımpırt malzemeleri nelerdir?

Pırtımpırt yemeği isimiyle çok şaşırılan bir yemek olsa da oldukça sağlıklı bir vitamin deposudur. Anadolu yemeği olan Pırtımpırt nasıl yapılır? Pırtımpırt malzemeleri nelerdir?

PIRTIMPIRT YEMEĞİ NEREYE AİTTİR?

Kayseri’nin Develi ilçesine ait bir ev yemeği olan Pırtımpırt yörede “kirtimburt” diye de bilinir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı-pezik) yemeklerinden ayırır.

Bu yemek özellikle grup halinde eş, dost ve akrabalarla yapılarak yenir. Sırf bu yemek için Pırtımpırt günleri düzenlenir. Yazın asma yaprakları özenle kurutulur, küçük küçük parçalanır. Yaprakların taze iken kurutulması ise ekşi tadının yemeğe geçmesini sağlar.

PIRTIMPIRT YEMEK TARİFİ

Yarım Kilogram Kemikli Et

Yarım Kilogram Asma Yaprağı

3 Adet Soğan

2 Su Bardağı Nohut

2 Çay Bardağı Gendime (Aşurelik Buğday)

3 Yemek Kaşığı Tereyağı

2 Yemek Kaşığı Domates Salçası

Tuz

Kırmızı Toz Biber

Nohut ve gendime (iri buğday) geceden ıslatılır. Sularını boşaltılıp, ayrı bir tencere tekrardan haşlanır. Haşlama işlemi bittikten sonra süzülür. Ardından bir taraftan da asma yaprağı haşlanır. Kevgirle süzgece alınıp suyu süzdükten sonra incecik doğranır.

Tencerede terayağını erittikten sonra soğan atılır ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Eti eklenip, kavurmaya bırakılır. Bir kaşık kadar domates salçası su ile seyreltikten sonra tencerenin içine ilave edilir. Sonrasında asma yaprağı, nohut ve gendimeyi eklenip, karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su doldurduktan sonra kapağı kapatıp pişirilir. Sıcak bir şekilde servis edilir.

Haberin Devamı