Gazete Vatan Logo

Piri Reis haritasındaki şifre...

Tarih boyunca üzerine çeşitli tartışmalar yapılan Piri Reis haritasında yeni bir şifre çıktı

'Piri Reis Haritası'nın Şifresi' adlı kitabın yazarı araştırmacı Metin Soylu, ünlü Türk denizcisinin haritadaki bir bölgeye 'Ani Diyarıbekir' ismini vermesinin sırrını çözmeye çalışıyor.

Soylu, Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş'a konuyla ilgili verdiği bilgide, "Piri Reis, Türkiye üzerinde tek bir vilayetin ismini yazmıştır. O isim de (Diyarıbekir) şimdiki adıyla Diyarbakır'dır. 'Ani Diyarıbekir' olarak isimlendirdiği yerin Anadolu'yla ya da bugünkü Diyarbakır’la coğrafi olarak bağı yok. Çok uzak iki mesafe. Bunun kesinlikle bir anlamı olmalı. Belki de bu bir şifredir" dedi.

UNESCO, haritanın çizildiği tarihin 500. Yılı nedeniyle 2013 yılını 'Dünya Piri Reis Yılı' ilan ederken, harita yıprandığı gerekçesiyle bu yıl sadece bir kez ziyarete açıldı. Soylu, orijinali Topkapı Sarayı’nda bulunduğu bilinen haritanın 1987’den beri Tüğrkiye'de olmadığını iddia ediyor.

Haritadaki 'Diyarıbekir' yazısının her yönüyle ilginç olduğunu belirten yakınçağ tarihi uzmanı Doç. Dr. Bülent Arı da, "Diyarbakır Piri Reis'in yaşadığı yıllarda Amed olarak bilinirdi. Diyarbakır isminin verilmesi 16. yüzyıl sonlarına doğru gerçekleşti. Piri Reis’in haritasında böyle bir şehir olarak Fas-Cezayir arasında bir yeri işaretlemesi gerçekten çok ilginç. Coğrafyada farklı zamanlarda farklı yerlere aynı isim verildiği olmuştur. Trablusgarp ya da İskenderiye bunun en güzel örneğidir. O yıllarda o bölgede bu isimle anılan bir yer olsa bile araştırılması gerekli” dedi.

Haberin Devamı