Gazete Vatan Logo

Piri Reis çok bozulacak!

İlk yerli yapım deniz araştırma gemisi

1978 yılında Almanya’ya yaptırdığımız 36 metrelik Koca Piri Reis Türkiye’nin tek bilimsel deniz araştırma gemisiydi. Dün Türk tersanesinde yapılan 41 metrelik ‘Marmara’ denize indirilene kadar.

Türkiye’nin ilk yerli yapım deniz araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara Tuzla’daki Çeksan Tersanesi’nden denize indirildi. TÜBİTAK Marmara gerekli donanımların eklenmesinin ardından Mayıs ayı sonunda deniz araştırmaları yapmaya başlayacak. 41.2 metre boyunda ve 9.5 metre genişliğindeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Mayıs ayı sonunda hizmete girecek. Gemiye Mayıs ayı sonuna kadar, iç kısmı ile bilimsel oşinografik çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihazları sistemleri monte edilecek. 500 gros tonluk gemi başta boğazlar olmak üzere, deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarının gözlemlenmesi, deniz dibindeki canlı yaşamının izlenmesi, tür çeşitliliğinin izlenmesi, kaza ve afetlerde destek verilmesi konularında çalışma yapacak. İncelemeler sırasında denizde 3 bin metre derinliğe kadar inebilecek olan TÜBİTAK Marmara 11 bilim adamı ve 12 mürettebattan oluşan bir ekiple hizmet verecek.

1978’te Almanlar’a yaptırmıştık

R/V Koca Piri Reis araştırma gemisi 1978 yılında Batı Almanya’ da yapılmıştır. K.Piri Reis araştırma gemisi Türkiye’ nin bilimsel deniz araştırmaları için sahip olduğu ilk gemidir. Kıyıya yanaşmaya gereksinim göstermeden 15-20 gün araştırma çalışması yapabilme yeteneğindedir. Geminin boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı minimum 2.30 m, maksimum 2.8 m, yüksekliği ise 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton’ dur. Koca piri reis düne kadar deniz araştırmalarının yapılabildiği tek araştırma gemisi konumundaydı.

Haberin Devamı