'Kültürel bir köprü oluyoruz'

Anadolu’daki film festivalleri şehirlere kültürel anlamda etki sağlıyor. Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali’nin Yönetmeni Kadir Turna ile festivalleri konuştuk.

Festival bu yıl 4. kez gerçekleştirildi. 4 yıllık süreci kısaca anlatabilir misiniz? Sizin için nasıl geçiyor?

Yolculuğumuza 2013 yılında Talas Kültür ve Sanat Festivali olarak ve sadece belgesel dalında yarışma açarak başladık. İkinci yılımızda farklı ülkelerin ya da coğrafyaların sinemasına yer vermek ve festivali daha da büyütmek hedefi ile isim değişikliğine gittik ve yolculuğumuza Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali olarak devam ettik. İkinci ve üçüncü yılımızda yarışma kategorisine kısa film ve animasyon dallarını ekledik. Türk dünyası ve Filistin sinemasını uluslararası tema olarak belirledik. Kendi dallarında uzman kişilerden jüriler kurduk. Onlarca sanatçıya onur ödülleri takdim ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu sene 4. yaşımıza girdik. Çınar günden güne büyümeye ve kök salmaya devam edecek. Festivale 4-5 ay kala yoğunlaşıyoruz, son 1 ay kala yoğunluk artıyor çok yorgun uykusuz ve yoğun geceler geçiriyorum. Böyle bir festivalin her sene bir yenisini daha yapabilmenin gururu ve heyecanı için her türlü zorluğa değiyor.

Haberin Devamı

Kültürel bir köprü oluyoruz

TÜM HALKIN KATILMASI GEREKİYOR

Bu yıl festivalin teması ‘Bollywood’ sinemasıydı. Neden Bollywood?

Sinema; duygular, düşler ve içgüdü dünyalarını anlatmak için en iyi araçtır. Ayrıca bir ülkenin kültürünü dünyaya yansıtabilmenin ve yaşatabilmenin en kolay yoludur. Bunun en büyük örneklerinden biri tabii ki Bollywood sineması. Klasik filmlerinde, sinemanın o eşsiz dili ile kültürlerini en doğru şekilde dünyaya tanıtabilen başka bir ülke daha var mı?

Kültürel bir köprü oluyoruz

Festival kapsamında izlenilen filmleri neye göre seçtiniz?

Hindistan’dan bir kısa, bir belgesel, 9’da uzun metraj olmak üzere 11 film gösterdik. Elliye yakın film izledim. Aralarından bu 11 filmi seçtim ve hepsi birbirinden değerliydi. Yurt içinden de 10 uzun metraj filmin gösterimi yaptık. Aralarından dördünün galasını gerçekleştirdik. Seçici kurul tarafından da yarışan finale bırakılan 30 yarışma filmi de gösterildi tabi ki…

Haberin Devamı

Kayseri halkının ilgisi nasıldı?

Festival açılışımız süperdi. Yapımcı, yönetmen ve tüm oyuncuları ile birlikte “Ankara Yazı Veda Mektubu” filminin galasını yaptık ve 325 kişilik salona 700’ün üstünde insan geldi. Galalarını yaptığımız diğer filmler daha küçük salonlarda gösterilse de hepsi tıklım tıklımdı. Ama bu seyircilerin hepsi üniversite öğrencileriydi. Bu geleceğimiz için güzel, ama Kayseri için biraz üzücü bir durum. İlerleyen yıllarda daha çok çalışarak, Kayseri halkına festivali ve sinemayı sevdirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız

Kültürel bir köprü oluyoruz

TÜRKİYE’DE BOLLYWOOD FİLMİ ÇEKİLECEK

Hintli yönetmen ve yapımcıları Kayseri’ye getirdiniz… Size nasıl yorumlarda bulundular? Örneğin festivalin bir ayağının Hindistan’da olması gibi bir teklif ya da çalışma var mı?

Bence her şey çok güzeldi… Çok mutlu olduklarını söylediler. Hepsi Hindistan’da çok ünlü yönetmen, yapımcı ve senaristler… Vivek Singhania, Sharat Katariya, Sanamjit Singh Talwar, Kanu Behl, Habip Faisal, Brahmanand Singh, Tanvi Jain… Amatör ruhla yola çıktığımız serüvende, 4 yıldır çok güzel işler başarmış Altın Çınar’ımız için çok büyük bir gururdur. Sayemizde Türkiye’de Bollywood filmi yapılacak.

Haberin Devamı

Festival ile ilgili hedefleriniz arasında neler var? Önümüzdeki yıllarda neler yapmak istiyorsunuz?

Çınarı güzelce besleyip günden güne büyüterek, kök salmasını ve ilerleyen yıllarda yeni yeni sinemacıları gölgesi altına almasını istiyoruz. Ayrıca 5. yılımız olacak. Bunun heyecanı ile önümüzdeki yıl festivali daha da kapsamlı hale getirebilmek için, ulusal uzun metraj film yarışması açmayı düşünüyoruz. Böylelikle Kayseri halkının da ilgisini daha fazla çekebiliriz.

DİĞER YENİ YAZILAR