Oscar’a bir kala

Her yıl dünya meselesi haline gelen Oscar Ödülleri, Pazar gecesi 88. kez sahiplerini bulacak. 24 kategoride dağıtılacak ödüllere bu yıl ‘popüler’ isimlerin damga vuracağını düşünüyorum.

Oscar’a bir kala

Oscar töreni, saat farkından dolayı bizde 03:00’de yayınlanacak.

Bu söylemimi güçlendirecek birçok nedenim var. İlk olarak Akademi üzerindeki kamuoyu baskısı (bkz: En İyi Erkek Oyuncu-Leonardo DiCaprio), ırkçılık eleştirileri, lobi suçlamaları, gün geçtikçe izleyici ve itibar kaybedilmesini örnek olarak gösterebiliriz. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı yapan akademi üyeleri, gelecek yıl için ödüllendirme yöntemlerinde değişikliğe gitme kararı aldı. Yeni sistemle, kaybedilen itibar tekrar kazanılmaya çalışılacak. Adaylar arasında ‘kayırma’ dedikodularının önüne geçilmesi ve daha çok siyahi oyuncunun Oscar’da yer alması sağlanacak. Ne kadar başarılı olur bilemiyorum ama tek bildiğim, bu yılki ödüllerde bu konular nedeniyle büyük bir sürpriz yapılmayacağıdır. Halkın görmek istediği kişilere ödülleri takdim edilecektir. Umarım yanılırım ve gerçekten hak eden isimler ödüllerine kavuşur.

Haberin Devamı

Oscar’a bir kala

- En İyi Film: Yılın filmi ne kadar geleceğin dünyasını anlatan ‘Mad Max: Fury Road’ olsa da akademinin bilim kurgu takıntısı ortada. Bir türlü kanı ısınamadı ve ödülü her zaman tarih, biyografi veya gerçeğe yakın konulu filmlere layık gördü. Bu yüzden Hugh Glass’ın doğadaki yaşam mücadelesini anlatan ‘The Revenant’ ya da din adamlarının cinsel istismarını konu alan ‘Spotlight’ ödülü kucaklayacaktır.

- En İyi Yönetmen: İnandırıcılık açısından gerekli olan doğallığı yakalayabildiği için ‘Spotlight’… Ancak saydığımız nedenler devreye girerse Alejandro G. Inarritu’nun üst üste ikinci kez ödülü kucaklayacağını düşünüyorum.

- En İyi Uyarlama Senaryo: ‘The Martian’ yarışta her ne kadar -Matt Damon etkisiyle- bir adım önde olsa da bilim kurgu olması nedeniyle kazanacağını düşünmüyorum. 2008 ekonomi krizinin ayak seslerini anlatan ‘The Big Short’ ikinci favorim…

- En İyi Özgün Senaryo: Akademi her zaman cesur davranışları sever. ‘Spotlight’ın bu konuda avantajı büyük. Ancak gönlümde ‘Bridge of Spies’ın yattığını söylemezsem de olmaz.

Haberin Devamı

- En İyi Kadın Oyuncu: En sönük kategori bence… Karşısında daha güçlü bir aday olmaması nedeniyle Brie Larson ipi göğüsler.

- En İyi Erkek Oyuncu: Gecenin en heyecanlı anı! Akademi üzerinde kamuoyu baskısı çok yüksek. Leonardo DiCaprio sesleri yükseliyor her yerde. (Leo’nun, ödülü alamazsa bir daha törene katılmaması isteniyor. Bence çoktan almış olması gerekirdi. ‘The Wolf of Wall Street’de yerde sürüklendiği sahne hala gözümün önünden gitmiyor.) Bu yüzden ödül Leo’ya gidebilir. Ancak, böyle bir şey olursa ciddi anlamda ‘The Danish Girl’deki oyunculuğu ile büyüleyen Eddie Redmayne için üzülürüm. Öte yandan 9 yaşında ‘Room’daki Jack karakteriyle inanılmaz bir oyunculuk sergileyen Jacob Tremblay’ın bu dalda aday bile olmaması zaten büyük bir hayal kırıklığı!

- Yabancı Dildeki En İyi Film:‘Son of Saul’…

- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Bir diğer güçlü adaylar listesi… Filmde, her şeye rağmen sakinliğini koruması ile gönüllerde taht kuran Mark Rylance (Bridge of Spies) ve çok sevilmesine rağmen müthiş oyunculuğu ile ‘kötü adam’a hayat vererek kendinden nefret ettiren Tom Hardy (The Revenant)… Bir de popülerlik listemize takılan Sylvester Stallone! Gönlüm Mark Rylance’dan yana.

Haberin Devamı

- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Kate Winslet her ne kadar Steve Jobs’un sağ kolu olarak ödülleri toplasa da bu kategorinin birincisi ‘The Hateful Eight’te 8 erkek arasında hayatta kalma mücadelesi veren Jennifer Jason Leigh. Alicia Vikander’in oyunculuğu takdir edilecek derecede olsa da Leigh, birkaç adım önde.

- En İyi Özgün Şarkı: ‘Writing’s On The Wall’ (Spectre) ile Jimmy Napes ve Sam Smith.

- En İyi Film Müziği: ‘The Hateful Eight’- Ennio Morricone

- En İyi Görüntü Yönetmeni: Bakmaya doyamadığımız doğal ışıkta çekilmiş manzaralarıyla ‘The Revenant’ Emmanuel Lubezki

- En İyi Kostüm Tasarımı: Dönemi tam anlamıyla yansıtmasıyla ‘The Danish Girl’

- En İyi Görsel Efekt: Sanırım ayıp olmasın diye artık bunu ‘Star Wars: The Force Awakens’a verirler

Haberin Devamı

- En İyi Belgesel Film: 27 yaşında hayatını kaybeden Amy Winehouse’un hayatını anlatan ‘Amy’

DİĞER YENİ YAZILAR