Bollywood’a giriş 1

Hindistan sinemasına verilen isim olan ‘Bollywood’, Amerika sineması Hollywood’un karşısındaki yükselişini sürdürüyor. Senaryoları, görüntüleri, yetenekli oyuncuları, elbette müzikleri ve dansları ile uluslararası alanda da merakla beklenen filmlere imza atılıyor.

Her şeye rağmen Bollywood’a ön yargılı davranılabiliyor. Özellikle filmlerdeki klipler, birçok kişiye saçma ve gereksiz geliyor. Ancak Bollywood sinemasında her şeyin bir nedeni var. 1.5 milyar insanın yaşadığı Hindistan halkı, fakirlikle boğuşuyor. Hayatlarındaki en büyük eğlence, sadece bir sinema filmine gitmek olan milyonlarca insan var. Sinema, orada insanların hayata tutunma nedenleri. Bu yüzden bir filmin içinde sadece dram olmuyor. Mutlaka komedi ile destekleniyor. Filmlerin sonu genellikle mutlu bitiyor ve insanlara umut aşılıyor. Zaten kültürlerinde büyük yere sahip olan müzikleri filmlerde de bolca görmek insanları sevindiriyor. Hatta müzik piyasası tamamen sinema sektörü ile bağlantılı çalışıyor. Bir film piyasaya çıkmadan önce filmin içindeki müzikler klip olarak yayınlanıyor. Ünlü oyuncular, bu kliplerde playback yaparak dans ediyor. Ancak şarkıyı söyleyen şarkıcının yüzü ne kadar o sırada görünmese de hak ettiği değer veriliyor. Ödül törenlerinde hem müzikleri yapanlar, seslendirenler hem de kareografiyi hazırlayanlar ödüllendiriliyor.

Haberin Devamı

Dans olmadan olmaz

Ödül törenleri de tam bir görsel şova dönüşüyor. Oyuncular, o yıl filmlerinde yaptıkları dansları bu kez sahnede seyirci önünde sergiliyorlar. Ayrıca hazırlanan yeni kareografiler de oluyor. İşin ilginç yanı sadece genç oyuncular yapmıyor bunu. Karizmasının yanına yanaşılmayacak yılların sanatçıları bir anda sahnede öyle danslar sergiliyor ki bu kültüre yabancı olanların ağzı açık kalıyor. Açık söylüyorum ben bir Kadir İnanır’ı ya da Kıvanç Tatlıtuğ’u o şekilde düşünemiyorum!

Hindistan sinema ve müzik sektöründeki her bir ismin, insanları eğlendirmek ve kültürlerini de devam ettirmek uğruna bunları yapması çok büyük saygıyı hak ediyor.

Merak edenler için ara ara Bollywood filmlerini de sizinle paylaşmak istiyorum. Özellikle moraliniz bozuk olduğunda, hayata karşı umutsuz hissettiğiniz zamanlarda izlemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Bollywood deyince listemizin başında Aamir Khan’ın alacağı kesin... Birçoğumuzun ‘3 İdiots’ (3 Aptal) filminden tanıdığı Khan’ın özellikle Lagaan (Vergi), PK, Rang De Basanti (Onu Sarıya Boya), Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar) filmleri ilk aşamada mutlaka izlenmesi gereken yapımlar. Aamir Khan için sayfalarca yazı yazılabilir. Onun ülkesindeki cinsel taciz, fakirlik ve adaletsizliklerle sinemayı kullanarak nasıl savaştığı anlatılabilir. Ancak bunu başka bir yazıya bırakmayı tercih ediyorum. Birkaç cümle ile bu konuyu geçiştirmek istemiyorum.

Başlangıç olarak önerdiğim filmlerinin kısaca konuları şöyle:

3 İdiots: Hindistan’ın en iyi mühendislik üniversitelerinden birinde okuyan 3 öğrencinin dostlukları ve hayatları anlatılıyor. Eğitim sisteminin eleştirildiği filmin, Bollywood’un uluslararası alanda tanınmasında büyük katkısı var. Aamir’in bu filmde üniversite öğrencisini canlandırırken gerçekte 44 yaşında olması da ayrıca ilginç bir not.

Haberin Devamı

LAGAAN: 3 saat 44 dakika yerinize çakılmanıza neden olacak 2001 yapımı, ‘En İyi Yabancı Film’ Oscar adaylığı olan yapım, yerli halkın İngilizlerin sömürgesine karşı örgütlenmesini anlatıyor. Kriket maçı ile İngilizlere meydan okunuyor. Aamir, ikinci eşi Kiran Rao ile bu filmin çekimlerinde tanıştı.

PK: Hindistan’a araştırma için gelen uzaylı PK, daha önce kimsenin sormadığı sorular sorar. İnsanları sömüren din adamlarının eleştirildiği film nedeniyle Aamir’in çok fazla tehdit edildiği iddia ediliyor. 3 İdiots’da beraber çalıştığı yönetmen Rajkumar Hirani ile ikinci çalışması olan bu film, en farklı ve etkileyici filmlerden biri.

RANG DE BASANTI: Gençlerin kendi toplumlarına nasıl yabancılaştığının anlatıldığı film, aslında tarih bilincine karşı büyük bir eleştiri içeriyor. 5 yakın arkadaşın bazı gerçeklerin farkına vardıktan sonra ülkeleri için yaptıkları fedakarlığı anlatıyor. Film, Hindistan’da birçok soruna tepki gösterme şeklini temsil ediyor. Protestolar filmdeki gibi yapılıyor.

Haberin Devamı

TAARE ZAMEEN PAR: 2007 yapımı filmin yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Aamir Khan üstleniyor. Disleksi rahatsızlığı olan Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) çevresi ve ailesi tarafından tembel, geri zekalı olarak görülüyor ve yatılı okula veriliyor. Burada resim öğretmeni Ram Shankar Nikmbh (Aamir Khan) öğrencisinin aslında ne büyük bir yeteneği olduğunu keşfediyor. Film, IMDB’nin ‘En İyi 250 Film’ listesinde yer alıyor.

Ülkemizde de binlerce Bollywood hayranı olduğunu biliyorum. Listemizin bu kadar kısa ve sadece Aamir filmlerine ayrılması tamamen yer sıkıntısından... Sonraki yazılarımda diğer oyunculara ve filmlere de yer vereceğim.

DİĞER YENİ YAZILAR