Nerede bu iyi insanlar?

Arif ve 216 karakterlerini ‘Arif V 216’ filmiyle Yeşilçam nostaljisinde usta isimlerle bir araya getiren Cem Yılmaz, ‘G.O.R.A.’dan sonra en başarılı filmine imza atıyor. Film; diyalogları, akışı ve kendilerini ti’ye alan esprileriyle “İyi insanlar sadece filmlerde mi olur?” sorusuna cevap arıyor

Nerede bu iyi insanlar

Cem Yılmaz’ın G.O.R.A. filminde çok sevilen Arif ve 216 karakterlerini 1969 yılında maceraya çıkardığı ‘Arif V 216’ filmi vizyona girdi. Filmin konusu kısaca şöyle: Yeşilçam filmleri izleyip, oradaki dünyayı seven ve “Ben de insan gibi yaşamak istiyorum” diyerek dünyaya, eski dostu Arif’in yanına gelen 216, kısa sürede mahallenin karışmasına neden oluyor. 216 için “Mahallede uzaylı istemiyoruz” eylemleri yapılıyor. FBI, CIA da uzaylının peşine düşüyor. Arif, olayların büyümemesi için zaman makinesiyle 216’yı geldiği zamana yollamaya çalışırken 216, makineyi hayalini kurduğu insanların yaşadığı, 1969 yılına ayarlıyor.

Gittikleri zamanda görme engelli Pembe Şeker’e aşık olan 216 geri dönmek istemiyor. Arif, hem can dostu için hem de tanıştıkları ailenin akşam Sadri Alışık’ın oğlu Kerem’in sünnet düğününde sahne alacağını öğrenince biraz daha kalmaya razı oluyor. Ancak iş adamı Besim’in 216’yı görüp çoğaltma isteği ve 216’nın da bunu kabul etmesi işleri karıştırıyor. 216 ve Arif’in arasının açılmasıyla Arif geleceğe dönüyor. Fakat geçmişi değiştirmek haliyle geleceği de değiştiriyor ve robotların ele geçirdiği bir dünya ile karşılaşıyor. Arif, medeniyetin çöktüğü dünyayı düzeltmek için tekrar geçmişe dönmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

Nerede bu iyi insanlar

Diğer bir güzel olay da filmde seslendirilen Tarkan’dan Kuzu Kuzu, Fındıkkıran; Mustafa Sandal’dan Aya Benzer, Araba; Kenan Doğulu’dan Kandırdım ve Yonca Evcimik’ten Bandıra Bandıra şarkılarının telif hakları Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Mehmetçik Vakfı’na bağışlanıyor.

‘Kötü kadın’ Ahu

Film, tam anlamıyla Yeşilçam’a saygı duruşu. Nostalji rüzgarı ile absürt komedi iç içe geçiyor. Zeki Müren, Filiz Akın, Cüneyt Arkın, Ajda Pekkan, Sadri Alışık, Ayhan Işık film sayesinde bu anlarda şimdiki genç kuşakla buluşuyor. Dostluk vurgusu öncelikler arasında. Zeki Müren ve Arif’in atışmaları şahane. “Kaç yaşındasın sen?” esprisini hiç beklemediğim anda duyunca oldukça şaşırdım. İşin kısası Yılmaz’ın G.O.R.A.’dan sonraki en iyi filmi diyebilirim.

Haberin Devamı

Oyunculukları ile ön plana çıkanlar arasında Ahu Yağtu, Çağlar Çorumlu ve Özgür Emre Yıldırım’ı sayabilirim. Yağtu’ya ‘kötü kadın’ karakteri inanılmaz yakışmış.

Cem Yılmaz’ın sinemaya olan tutkusu açıkça ortada. Filmde bunu buram buram hissedebiliyorsunuz. Varını yoğunu ortaya koyuyor. Belden aşağı sözlerle değil, zekice esprilerle farkını, belli ediyor. Bu filmde beni düşündüren tek şey kuşak farklılıklarının etkisinin yaşanacağı. Bazı göndermelerin, ayrıntıların bilinirliğinin zorluğu maalesef. Bu nedenle 30 yaş ve üstü izleyiciler için daha keyifli bir izleme sunacağı kesin.

DİĞER YENİ YAZILAR