Alanya’dan lezzet fırtınası

“Güneşin gülümsediği yer” Alanya, sadece güneşi, sahilleri ve su sporlarıyla değil yemekleriyle de ünlü. Öküz Helvası’ndan Laba Dolması’na, Göleviz Yemeği’nden Fıstıklı Limonata’ya birçok yöresel tadıyla lezzet fırtınası yaratan Alanya yemekleri iftar sofralarınıza renk katacak

Bazı yerler vardır, gider görürsünüz hatta belki bir süre yaşarsınız ve sonuç olarak ya seversiniz ya da sevmezsiniz. Ortası olmaz pek. Ben henüz Antalya’nın ilçesi Alanya’yı görenler arasında “Sevemedim” diyenini görmedim.

Daha çok gidip görenler arasında “Buraya nasıl yerleşebilirim?” planları yapıldığını duydum. Ki tatile gelip ev alıp yerleşen yerli yabancı tatilciler de çoktur Alanya’da.

Alanya’dan lezzet fırtınası

Türkiye’nin en büyük ve görkemli kalelerinden birine, mavi bayraklı plajlara, Dim Çayı gibi buz gibi suyunun içinde çardak keyfi yapacağınız piknik alanlarına, çeşit çeşit meyve bahçelerine sahip olan Alanya’da geçtiğimiz günlerde 17. kez yapılan Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali nedeniyle üç gün ilçedeydik. Bu yıl ‘Sevgi’ temasıyla yapılan festival ile turizm sezonunun açılışı da yapılıyor. Belediye binasının önünde başlayıp Kızıl Kule etrafından devam eden kortejde inanılmaz bir coşku vardı. Yerli halk, turistlerle el ele “Güneşin gülümsediği şehirde” eğleniyordu. İskele boyunca kurulan standlarda el emeği göz nuru ürünler ve yemekler satılıyordu. Fırsattan istifade biz de canlılığını dört mevsim koruyan Alanya’nın yemeklerini tanıdık. İftar sofralarında farklı yemekler sunmak isteyenler için anlatmak da şart oldu :) Ayrıca isteyenler Alanya Yöresel Yemekleri kitabını alarak da tarifleri evlerinde hazır bulundurabilirler.

Haberin Devamı

Gülüklü Çorba (Hülüklü Çorba)

Haşlanmış nohut, haşlanmış tavuk eti, pirinç, tavuk suyu, tereyağı, işkembe, domates salçası, limon suyu ve baharatların yanı sıra gülük denilen ve keçi kıymasından hazırlanmış küçük köfte toplarıyla hazırlanmış besleyici bir çorba.

Özellikle düğün yemeklerinin olmazsa olmazı olan bu çorba, büyük buluşmaların yapıldığı özel günlerde veya taziyelerde hazırlanıyor. Bir kase çorbanın, yarım limon suyu ile tüketilmesi tavsiye olunur.

Haberin Devamı

Öküz Helvası (Öksüz Helvası)

Öküz helvası nam-ı diğer öksüz helvası, çocuklarına yedirecek bir şey bulamayan bir annenin evdeki son malzemelerle hazırladığı rivayet edilen bir helva. Üzüm pekmezi, tereyağı ve undan yapılan helva oldukça besleyici olup 5 kişilik miktarı yaklaşık 4278 kcal değere sahip. Helvanın bir de ritüeli var. Helva, ortasında bir havuz oluşturacak şekilde tabağa alınır. Havuz yapılan kısma eritilmiş tereyağı doldurulur. Tabağın kenarlarından alınan helva lokmaları, tereyağı havuzuna batırılıp yenerek havuzun olduğu kısma kadar gelinir. Havuzu yıkan lokmayı kim alırsa bir sonraki helvayı o kişi yapar.

Laba Dolması

Alanya’da özellikle keçi eti sık tüketiliyor. Dolayısıyla keçi etinden birçok yemek yapılıyor. Laba Dolması da bunlardan biri. Keçinin ‘Labalık’ etinin içine keçi karaciğeri, keçi kıyması, pirinç, badem, soğan, domates, maydanoz ve baharatlarla hazırlanmış iç harcın eklenmesiyle hazırlanıyor. Özel bir yemek olan Laba dolması için “yedim” yerine “Labayı deştim” deniyor.

Haberin Devamı

Çiğirdik

Susam Alanya’da çokça üretiliyor. Çiğirdik ise susam ve pekmezden yapılan kıtır kıtır bir lezzet. Tavada iyice kavrulan susamlara pekmez ekleniyor ve mermer bir zemine alınıyor. Oklava ile incecik açılan karışım, soğumadan kesiliyor.

S Pasta

Alanya’nın nemli havasında uzun süre nemlenmeden muhafaza edilebilen, çaya batırılmadan yenmeyen ve adı ‘pasta’ olsa da esasında S şeklinde bir kurabiye diyebileceğimiz bir lezzet. Un, yağ, yumurta, şeker, kabartma tozu, karbonat ve limon suyuyla hazırlanan hamur kıvamını yakaladıktan sonra S şekli verilerek tepsiye diziliyor.

Göleviz Yemeği

Kemikli et ve haşlanmış nohutla yapılan bir kış yemeği. Göleviz Türkiye’de pek bilinmese de Alanya’da severek tüketilmektedir. Bıçakla kesildiğinde kaygan bir salgı bırakan göleviz doğranmaz bunun yerine bıçakla bir çentik atıldıktan sonra parça parça koparılarak küçültülür. Tadı ve dokusu patatesi andırsa da lezzeti patatesten çok daha yoğundur.

Haberin Devamı

Fıstıklı Limonata (Fıstıklı Şerbet)

Ürettiklerini kaynaştırmayı çok iyi başaran Alanyalılar, şehirdeki limon ve fıstığı çok sade bir yöntemle bu şerbette harmanlamışlar. Alanya’da limonatalar, içine kavrulmuş fıstık atılarak servis ediliyor.

Dikenli Kabak Talaturu (tarator değil)

Dikenli kabak Alanya’da oldukça sevilen ve özellikle talaturlanarak tüketilen bir sebze. Dış şekline göre dilimlenen kabaklar bir müddet suda bekletiliyor ve kaygan yapısından arındıktan sonra ince ince dilimlenerek kızartılıyor. Bu esnada havanda ceviz ve sarımsak iyice dövülüyor. Yağı çıkarılan cevizlerin üzerine su ilave edilerek kıvamı ayarlanıyor ve sarımsak ile limon suyu ekleniyor. Kızartılan kabakların üzerine talatur eklenip servis ediliyor. Talatur Alanya’da birçok yemekte kullanılan bir sos.

Tömeken Yoğurtlaması

Tömeken, semizotunun Alanya’daki adı. Temizlenen tömeken yapraklarının üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve yağda kızartılmış toz kırmızı biber ekleniyor.

Ülübü Piyazı

Sirke veya limonla hazırlanabilen, soğanlı, maydonoz ve dereotlu bir piyaz. Ülübü ise börülcenin yöredeki adı. Kuru ülübülere kararmaması için limon suyu ilave edilerek haşlanıyor ve üzerine diğer malzemeler ekleniyor. Yağ konusunda elinizi korkak alıştırmayın, bu piyaz yağı seviyor.

DİĞER YENİ YAZILAR