Gazete Vatan Logo

Pınar, Güneydoğu’ya geliyor!

Pınar'ın yatırımı hayvancılığa büyük katkı sağlayacak

Pınar Süt, Şanlıurfa ve çevresinde hayvancılığın gelişimine katkı sağlayacak 100 milyon dolarlık bir yatırım kararı aldı. Şirketin İzmir ve Eskişehir’den sonra üçüncü fabrikası, 2013 yılında devreye girecek. Pınar Süt’ün Şanlıurfa fabrikasında yılda 180 milyon litre süt işlenecek. Tesis 5 bin aileye gelir kapısı açacak.

Yeni teşvik sisteminden cesaret alan Yaşar Holding, yatırım için yönünü Güneydoğu’ya çevirdi. Holdinge bağlı Pınar Süt, İzmir ve Eskişehir’den sonra 3’üncü fabrikasını Şanlıurfa’da kuracak. Şanlıurfa OSB’de kurulacak fabrika, 100 milyon liraya mal olacak ve 250 kişiye istihdam sağlayacak. Bölgede süt hayvancılığının gelişimine önemli bir katkı sağlaması beklenen fabrikanın ayrıca hammadde temini, satış, nakliye, ambalaj üretimi gibi alanlarla beraber dolaylı olarak 5 bin aileye ekmek kapısı olması bekleniyor.

Yeni yatırım planlarını ve holdingin hedeflerini İzmir-Çeşme Altınyunus tesislerinde düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “1973 yılında kurulan ve Türkiye’de modern süt sanayiinin kurucusu Pınar Süt olarak üçüncü fabrikayı Şanlıurfa’da kurmaya karar verdik. Bu yıl içinde temel atıp 2013 yılında üretime geçeceğiz. 100 milyon metrekare alan üzerine kurulacak fabrikada yılda 180 milyon litre süt işlenecek. Böylece Pınar Süt’ün 3 fabrikada toplam kapasitesi 900 milyon litreye çıkacak” dedi. Fabrikanın 250 kişiye istihdam sağlamasının yanı sıra Şanlıurfa ve çevre illerinde 5 bin aileye de gelir getireceğini anlatan Yiğitbaşı, “Şanlıurfa, Pınar Süt’ün yeni üssü olacak. Çevre illere ve ülkelere satış yapılacak” dedi.

Yiğitbaşı, ilk etapta süt, yoğurt, ayran gibi süt ve süt ürünlerinin üretileceği fabrikanın, başta Şanlıurfa olmak üzere çevre il ve ilçelerde yapacağı süt alım, veterinerlik, suni tohumlama yöntemleri, çiftçi eğitimleri gibi çalışmalarla bölge sütçülüğünü geliştireceğini de söyledi. Toplantıda yeni yatırım kararıyla ilgili bilgi veren Yaşar Holding İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş ise, “Bu kararı yeni teşvik sistemi açıklanmadan önce vermiştik. Teşvik iyi geldi. Cesaretlendirdi” dedi. Yapacakları yatırımı bölgesel kalkınma modeli olarak algıladıklarını söyleyen Aktaş, Şanlıurfa OSB’de yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı gözlemlediklerini de belirterek 6. Bölge’deki teşviklerin önemli olduğunu anlattı. Avrupa’da krizin henüz durulmadığını da söyleyen Aktaş, buna karşılık büyüme kavramının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Doğu ekonomilerine kaydığını belirterek, “Türkiye’ye yılbaşından bu yana 25 milyar dolarlık kısa vadeli fon girişi oldu. Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Mali disiplin konusunda da herhangi bir sorun görünmüyor” diye konuştu. Türkiye’nin sadece cari açık konusunda sıkıntısı olmasına rağmen orta sınıfının ve genç nüfusunun artmasının bu noktada önemli olduğunu belirten Aktaş, “Biz de holding olarak yüzde 15 büyüme öngörüyoruz” dedi.

Pınar Enstitüsü kuruluyor

Sektöründe birçok ilke imza atan Pınar Süt, yakında Pınar Enstitüsü’nü de hayata geçiriyor. Düzenlediği basın toplantısında Pınar Enstitüsü’nü kurma kararı aldıklarını açıklayan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Bu enstitü kâr amacı gütmeyen bir yapıya sahip olacak.

Sağlık profesyonelleri, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile ilişkiler kurarak; dengeli ve sağlıklı beslenme, güvenli-kaliteli gıda üretimi, güvenilir gıdaya ulaşım, etik üretim konularında projeler yürütecek, yürütülen projelere destek verecek.

Pınar Enstitüsü, resmi kurumlar, üniversiteler, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve AB destekli projelerde de yer alacak” dedi. Yiğitbaşı, enstitünün Yaşar Üniversitesi bünyesinde oluşturulacağını belirterek direktörün atandığını ifade etti.

Yaşar Holding 500 milyon liralık yatırım yapacak

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ve İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, grup başkanlarının da katıldığı bilgilendirme toplantısında holdingin hedeflerini paylaştı. 6’sı halka açık 20 şirket, 18 üretim tesisi ve 7 bin çalışanı bulunan Yaşar Holding, 5 yılda 500 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor. İdil Yiğitbaşı, 5 yılın sonundaki ciro hedeflerinin 7 milyar lira olduğunu söyledi. Yiğitbaşı, son 2 yılda ortalama yüzde 15 büyüyerek 3 milyar ciroya ulaştıklarını, ciroda bu yıl sonu hedeflerinin 3.4 milyar lira olduğunu belirtti. Mehmet Aktaş ise yapacakları 500 milyon liralık yatırımın ağırlığının gıda ve içecek sektörüne olacağını belirterek, “Yılsonu ihracat hedefimiz ise 165 milyon dolar” dedi. Boyada son iki yılda yüzde 100’ün üzerinde büyüme yakaladıklarını anlatan Aktaş, “En yenilikçi marka olma özelliğimizi koruyoruz. 95 kişilik Ar-Ge çalışanımız var. Yatırımlarımızın yüzde 2’sini Ar-Ge harcamalarına ayırıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı