Gazete Vatan Logo

Pilotların kalpleriyle oynamışlar!

FETÖ’nün GATA yapılanmasına yönelik iddianamede örgütün kendilerinden olmayan pilotları elemek için kalp damarlarını genişletip ‘uçamaz’ raporu verdiği ortaya çıktı

Pilotların kalpleriyle oynamışlar!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ’nün GATA’daki yapılanmasına ilişkin 104 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede, GATA’da uygulanan “genel illegal yöntemler”, kendilerinden olmayan çalışana mobbing uygulanması, terfi ettirilmemesi, stratejik görevlere getirtilmemesi, zor görevlerin verilmesi, istem dışı tayin edilmesi, yurt dışında eğitim imkanlarından faydalandırılmaması olarak sıralandı. Örgütün ayrıca, kendilerinden olmayanları hem madden hem de manen bitirmeye, yok etmeye yönelik eylemler içerisine girdiği anlatılan iddianamede, bu yöntemlerle kişilerin, aile, yıpratılarak itibarsızlaştırıldığı, bu iftiraların/saldırıların kimden geldiğini bilse de direnemediği, sonuç olarak tayin, görev değişikliği, istifa yoluyla veya zorunlu olarak emekli edildiği aktarıldı.

Yanlış ilaçla genişlettiler

Özellikle TSK’daki aktif pilotları elemeye yönelik çeşitli yöntemlere başvuran şüphelilerin, bu pilotların kariyerini ve uçuşlarını engellemek amacıyla gerçeği yansıtmayan sağlık raporları düzenledikleri anlaşıldı. İddianameye göre, örgüt üyeleri, pilotluk görevinden uzaklaştırmak istedikleri kişilere, herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı halde ‘mitral kapak yetmezliği’, ‘yüksek tansiyon’, ‘aort damarı genişlemesi’ ve benzeri teşhisler koydu. Bununla da kalmayıp ileriki süreçte kalp damarlarını genişletme özelliğine sahip tansiyon ilaçları yazdı. Bir sonraki kontrole kadar bu ilaçları kullanan pilotlar gerçekte hiçbir sağlık sorunu yaşamadıkları halde ilaç nedeniyle kalp damarları genişlediği için sağlıksız gözüktü. Böylece bu pilotlara, yapılan muayene sonucu kardiyolojik açıdan “uçamaz” raporu verilmesinin önü açıldı. Örgüt mensubu olmayanlar bu yöntemlerle elenirken, gerçekte askeri okullara girmesini engelleyecek rahatsızlığı bulunup da örgüte yakın olan kişilere ise “sağlam” raporu tanzim edilerek bu kişilerin TSK’ya girmeleri sağlandı.

Haberin Devamı

Pasif görevlere geçtiler

TSK içerisinde görev alan rütbeli personele yönelik de eleme yöntemleri geliştiren örgüt mensuplarının, kendilerinden olmayanların, yönetmelik gereği yapılan rutin sağlık muayenelerinde gerçek dışı raporlar düzenleyerek, pasif görevlere çekilmelerini veya emekliye sevk edilmelerini sağladıkları belirlendi.

Haberin Devamı

Sahte raporlar

TSK’da görev yapan bazı rütbeli personelin ordudan ilişiğinin kesilmesi amacıyla gerçek dışı laboratuvar sonuçları ve sağlık raporları düzenleyerek, “uyuşturucu” kullandıkları gerekçesiyle haklarında işlem yapılmasının sağlanması da örgütün yöntemleri arasında sayıldı.

80 pilot etkilendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturmaya göre sağlık raporları marifetiyle 2008-2014 yılları arasında yaklaşık 80 savaş pilotu sağlık sorunları nedeniyle elendi. ‘Uçamaz raporu’ verilen pilotlar malulen emekliliğe sevk edildi. Pilotlar daha çok Eskişehir ve Etimesgut Hava Hastaneleri’nin raporlarıyla sistem dışına itildi. Raporlar ağırlıklı olarak “minimal mitral yetmezlik”, “miyo kardiyal bridge”, “iskemiye neden olan koroner arter rahatsızlığı” gibi kalp rahatsızlıkları teşhisleri konularak düzenlendi. 104 şüphelinin bulunduğu iddianamede ise özellikle M.A. ve Ş.B. adlı doktorların bu raporlarda imzası olduğu saptandı.

Haberin Devamı

Hepsi tekrar uçtu

Uçamaz raporları ile TSK’dan ayrılmaları sağlanan pilotların neredeyse hepsi daha sonra sivil havacılık sektöründe görev aldılar. Sivil havacılıkta hepsi ‘sağlam’ raporuyla testi geçti. Geçen yıl sivil havacılığa geçen pilotların tekrar TSK’ya dönme yolu açılmasının ardından ‘sağlık sorunu’ ile elenen pilotlardan da dönenler oldu. 5 pilot yuvalarına dönüş yaptı.

Holter farklı ölçtü

Rapor marifetiyle TSK’dan ayrılan ve şu an sivil havacılıkta görevli bir savaş pilotu yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eskişehir’de yıllık kontrol için hastanaye gittim. Doktor önce tansiyonumu ölçtü ve yüksek çıktığını söyledi. Koluma ‘holter’ adı verilen bir cihaz taktı. Bu ölçümlerin birinde ise tesadüfi olarak bir doktor arkadaşımın muayenehanesindeydim. Doktor arkadaşım da tansiyon aleti ile öbür kolumdan ölçüm yaptı. Karşılaştırdığımda doktor arkadaşım 12-8 ölçerken ‘holter’in 19-12 ölçtü. Bana yüksek tansiyon teşhisi konduve ‘uçamaz’ raporu verildi.”

Haberin Devamı