Gazete Vatan Logo

Pilot kazayı pas geçti

Türk Hava Yolları'nın Kayseri-İstanbul seferini yapan ve içinde 141 yolcu olan uçak, Atatürk Havalimanı'na inişte kulenin, "Pistte köpek var" uyarısı üzerine pas geçti. Havada bir tur atan uçak. köpeğin kaçınca 15 dakika gecikmeli indi...

Türk Hava Yolları'nın TK 269 Kayseri-İstanbul seferini yapan ve içinde 141 yolcu bulunan Boeing 737 tipi Sivas isimli yolcu uçağı dün saat 15.45'te Kayseri Havalimanı'ndan kalktıktan sonra sorunsuz bir şekilde İstanbul'a geldi.

Atatürk Havalimanı'nın 06-24 olarak bilinen 2400 metre uzunluğundaki kısa pistine, Florya yönünden inişe geçen uçağın pilotu, yaklaşık 400 metre yükseklikteyken kontrol kulesinden, "Dikkat! Pistte köpek var" uyarısı gelince pas geçti.

Köpek gitti tehlike bitti
Kontrol kulesinin uyarısının ardından hemen harekete geçen havalimanı itfaiyesinin pistte yaptığı kontrollerde tehlike arzeden sokak köpeğinin kaçtığı belirlendi. Pas geçen THY uçağının hemen arkadan gelen British Airways firmasına ait bir uçak ise köpek kaçtığı için aynı piste inişini başarıyla gerçekleştirdi. Havada bir tur atmak zorunda THY uçağı da, yaklaşık 15 dakika gecikmeden sonra saat 17.10'da da Atatürk Havalimanı'na sorunsuz olarak indi.

Pilotlar eğitimli
Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileri, havalimanı çevresini mesken edinen köpeklerin bu tür durumların oluşmaması için belirli zamanlarda toplatıldığını ancak alınan tüm önlemlere rağmen köpeklerin tel örgülerden ya da kapılardan geçerek aprona girdiğini bildirdi. Bu arada piste iniş için alçalan yeni tip modern bir uçağın pas geçmek için alçalma sınırı yok. Uçak, piste tekerlek koysa bile herhangi bir tehlike anında hemen yeniden kalkabiliyor. Her zaman meydana gelmesi ihtimal dahilinde olan bu tip özel durumlar için pilotlar, özel bir eğitimden geçiriliyor. Pilotların eğitimini aldığı bu manevraya 'touch and go' adı veriliyor.

Haberin Devamı