Gazete Vatan Logo

Pilates bedeninizi ve zihninizi bağlantıya sokan bir metot!

Pilates bedeninizi ve zihninizi bağlantıya sokan bir metot!

Dünyaca ünlü fizyoterapist ve pilates uzmanı Juan Castellano Türkiye’ye geldi. Aşkın İstilası-Yol adlı kitabıyla satış rekorları kıran Metin Hara’nın kurucusu olduğu ruh ve beden sağlığına yönelik eğitimler veren Trust Human Academy’nin davetlisi. Pilates ve beden sağlığı üzerine workshop düzenleyecek.

Sizi dünyaca ünlü fizyoterapist ve pilates uzmanı/eğitmeni olarak tanıyoruz. Dünyada tanınıyor olmanızın sebebi nedir?

İnsan sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili vizyonumu sunmak üzere diğer ülkelere gitmeye başladım. Benim yaklaşımımla ilgilenen ve seminer, kurs ve konferanslarıma ev sahipliği yapan bazı klinikleri, wellness merkezlerini ve pilates stüdyolarını buldum. Nasıl hastalanabildiğimiz ve dengeyi yitirdiğimize dair çok daha fazla şey öğrenme ihtiyacı hissettim, yani bir çok hastalığı olan insanlara yardım etmek ve sebepleri, alışkanlıkları, çevreyi derinlemesine çalışmak üzere demek istiyorum. Her zaman bir sağlık profesyoneli ve eğitmeni olarak hissettiğimi düşünerek yaptım.

Fizyoterapi ve pilatesi nasıl birleştirdiniz?

Haberin Devamı

Pilates, bana dengenin uygulamalarla nasıl iyileştirilebileceğini ve fiziksel kondisyonun çalışılarak nasıl geliştirilebileceğini öğrenmemi sağlayan bir metottur. Fizyoterapist olarak çalışmaya başladığımdan beri yalnızca ellerimin gücüne ve sağlığı geliştirmede en etkili yol olan harekete güvendim. Profesyonel kariyerimin pilates ile bütünleşmesi çok doğal bir şekilde gerçekleşti.

Trust Human Academy ile yollarınız nasıl kesişti?

Trust Human Academy’yi ziyaret etmek için davet edildim çünkü Life Pilates Eğitmenimiz ve fizyoterapist Güzin Gürsoy, Metin Hara’nın ekibinde çalışıyor ve bizim metodolojimizi kullanıyor. Güzin beş yıl benim eğitimimi aldı ve müthiş bir seviyede.

HEM CEP TELEFONUYLA OYNAYIP HEM DERS VEREN İNSANLAR VAR

Pilates yaparken yapılan en büyük yanlış nedir? Bize doğru sandığımız yanlışlardan bahsedebilir misiniz?

Hatalar bir çok insan için öğrenme nedenidir ama bizim kariyerimizde hatalar tehlikeli olabilir. Bir öğretmen olmak için Pilates öğrenirseniz en az 200 saatlik profesyonel bir eğitim programına ve öğretman eşliğinde çok pratik yapmaya ihtiyacınız var. Bizim programımız 154 ders saati ve 200 saatlik sürekli eğitimi içermektedir.

Haberin Devamı

Öyleyse en büyük hatalar iyi eğitilmemiş kişilerce derse alındığınızda kazalar şeklinde olabilir. Özellikle ekipmanla çalıştığınızda ve uygulayıcılar güvenlik, önlemler, hareket kontraendikasyonları-yapılmaması gereken hareketler gibi konular hakkında eğitim almamışsa...

Maalesef aynı anda hem ders veren hem de whatsup kullanan insanlar gördüm... Bu etik değil.

Çalışanlara nasıl bir program öneriyorsunuz?

Çok çalışan insanlar bana göre genetik, morfoloji ve alışkanlıklarına bağlı olarak farklı sağlık durumlarında olabilirler. Eğer çok çalışıyorsanız ama egzersiz yapıyorsanız ve kötü alışkanlıklardan kaçınıyorsanız risk faktörleriniz kötü alışkanlığı olan çok çalışanlardan daha düşüktür. Egzersiz bir alışkanlıktır ve bilimsel olarak da düzenli yapar ve nasıl yapacağınızı bilirseniz o zaman iyi olur ve daha uzun dayanırsınız. Pilates bedeninizi zihninizde bağlantıya sokan bir farkındalık metodu, o zaman farkında hareketle zaten stresinizi kontrol etmeye başlarsınız çünkü bu kendinize bir hediyenizdir, ve zihniniz kendinizi sevdiğinizi ve saydığınızı anlar.

Haberin Devamı

Pilates sadece beden için mi faydalı yoksa psikoloji ve ruh sağlığına da dönük komple bir sağlık pratiği diyebilir miyiz?

Beden ve zihin evlidir.

Sıkı bir çalışma sonrası oluşan ağrılar normal mi? Yoksa doğru pilates sıfır ağrı mı demek?

Profesyonel pilates öğretmenleriyle birlikteyken normal değildir, ama şunu göz önünde bulundurmanızı isterim ki bir grup sınıfına katılıyorsanız ve bir profesyonel tarafından değerlendirilmediyseniz ve başlamadan önce çözülmesi gereken bir durumunuz varsa, o zaman rahatsızlık yaşamanız mümkündür. Bu genellikle her tür fiziksel antreman metodunda olur.