Gazete Vatan Logo

Pil ve stent istemedi

Bir yıldır doktor gözetimindeki Ergenekon sanıklarından Prof. Haberal, ikinci kez tedaviyi reddetti

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Başkent Üniversitesi eski rektörü Prof. Mehmet Haberal’ın, kalp pili ve stent takılmasını reddettiği öğrenildi. 17 Nisan 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Metris Cezaevi’ne konulan Haberal, aynı gece kalp rahatsızlığı gerekçesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Haberal, o günden bu yana ‘kalp-ritim bozukluğu’ gerekçesiyle İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Entitüsü’nde tedavi görüyor.

TEDAVİYE BAŞLANAMADI

Akşam'ın haberine göre, bir yıldır hastanede yatan Prof. Haberal’ın geçen hafta tetkiklerini inceleyen uzmanlar kalp yetersizliği teşhisiyle kalp pili ve kalp stenti takılmasına karar verdi. Ancak, kardiyoloji uzmanlarının bu kararını Haberal kabul etmiyor. Haberal, kalp pili ve stent takılmasını reddedince doktorların tedaviye başlayamadığı öğrenildi. Öte yandan Haberal’ın sağlık durumu geçen hafta mahkemenin de gündemindeydi. İkinci ‘Ergenekon’ davasının cuma günü görülen duruşmasında, mahkeme heyeti, Haberal’ın rapor ve belgelerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek, ‘hayati tehlikesi bulunup bulunmadığı’nın sorulmasına karar vermişti.

REDDETTİĞİMİ BEYAN EDERİM

Haberal, kalp kasları kasılmadığı için kalp yetmezliği yaşıyor. Günlük verilen ilaçlarla tedavi edilen Haberal’a haftada bir kez rutin kan testleri yapılıyor. Her gün de EKG’sı (Elektrokardiyografi) çekiliyor. Kendisi de doktor olan Haberal, 18 Ağustos 2009 günü imzaladığı bir tutanakta, ritim bozukluluğu tedavisi için hekimlerin yapacağı elektrofizyolojik çalışmayı kabul etmemişti.

Haberal, söz konusu tutanağı, “Bu incelemenin gerekliği ve yapılmamasının getirebileceği riskler ve işlemin yapılmasının riskleri bana detaylı olarak anlatılmıştır. İşlemin bütün detayları ve yan etkileri tarafıma anlatılmıştır. Ancak ben bütün bu açıklamalara rağmen işlemin yapılmamasının getireceği her türlü sorumluluğu üstlenerek elektrofizyolojik inceleme yapılmasını kabul etmediğimi beyan ederim” diyerek imzalamıştı.

KALP RİTMİNİ DÜZENLİYOR

‘Pacemaker’ (kalp pili) hız, hız ayarlayan, kalp ritmini düzenleyen alet anlamına geliyor ve kalp ritim bozukluklarının bir kısmında kullanılıyor. Alet, kalbin bir odacığından bilgi alıyor ve diğer odacığına ritim çıkaracak elektrik enerjisi veriyor. Bu şekilde kalbin ritmi düzenleniyor. Kalp pilinin kabloları bir operasyonla kalp odacıklarına, gövdesi de cilt altına yerleştiriliyor. Kalp pili cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalardan etkilenebiliyor. Stentler ise, kafes yapısındaki küçük metal borucuklar. Damar sertliği (ateroskleroz) sonucu damarlarda gelişen darlıklar kan akımını engelliyor. Stentler bu darlıkların tedavisi için kullanılıyor.

Haberin Devamı