Gazete Vatan Logo

Pikniğe giderken buldular!

Yanınad NATO boru hattı bile geçmiş

Sakarya’nın Geyve ilçesi’ne bağlı Akıncılar Köyü’ne geziye giden Sakarya Üniversitesi’nden 100 kişilik öğrenci grubu, yol kenarında tarihi mezar kalıntıları buldu. Önce jandarma, daha sonra da Müze Müdürlüğü ekiplerinin gelmesiyle çevresinde önlem alınan tarihi mezarların, Roma veya Bizans dönemine ait olduğu sanılıyor.

Sakarya üniversitesi öğrencilerinden 100 kişilik grup, 1 Mayıs tatilini fırsat bilerek Akıncılar Köyü Vadilerini Şelalelerini Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan’ın davetlisi olarak doğa gezisi ve piknik için Geyve’ye geldi. Akıncılar köyü girişinde NATO boru hattının geçtiği alanın yakınında yol kenarındaki oyukları gören öğrenciler, biraz ayrıntılı araştırma yapınca tarihi mezar kalıntıları olduğunu belirledi.

Dernek Başkanı Kamuran Tan da bu durumu görünce jandarmaya telefon açarak haber verdi. Kamuran Tan, "Köyümüze misafir olan öğrenciler burada önemli bir tarihin ortaya çıkmasına vesile oldular. Tüm öğrencilere teşekkür ediyorum. Konuyu jandarmaya bildirdim. Buradaki kalıntılarla ilgili gerekli önlemi alacaklar" dedi.

ÖNLEM ALINDI

Bir süre sonra da Doğançay Jandarma Karakolu’ndan gelen ekipler kalıntıların bulunduğu yan yolu ulaşıma kapatarak mezarların bulunduğu yeri şeritle çevirip Müze Müdürlüğü’ndan ekip istedi.

Adapazarı Müze Müdürü Mürşit Yazıcı ve bir arkeolog olay yerine gelerek inceleme yaptı. Mürşit Yazıcı, kiremit tipi mezarların Roma veya Bizans dönemine ait olduğunu belirterek, "2010 yılında burada yol yapılmış, ayrıca NATO boru hattı geçirilmiş. Bir de su hattı var. Ancak bu çalışmalar yapılırken tahribat da olmuş. Biz detaylı çalışma yapacağız. Burasının koruma altına alınıp alınmamasına kurul karar verecek" dedi.

Haberin Devamı