Gazete Vatan Logo

Picasso sahtekarları İngilizce’den çaktı!

Sahtekarlareı İngilizce yazım yanlışları ele verdi

Picasso sahtekarları İngilizce’den çaktı!

Picasso’nun “Aşk Savaşı” tablosunun taklidini satmaya çalışan sahtekarları tablonun mühründeki İngilizce yazım yanlışları ele verdi.

Önceki gün jandarma ekipleri Manisa Sarıgöl’e bağlı Bağlıca Köyü sakini M.O.’nun elinde çok değerli bir tablo olduğu ve bunu satmak istediği yönünde bir ihbar alınca operasyon başlattı. M.O.’nun evinde yapılan aramada “Picasso 1920” imzası bulunan “Fight Love - Aşk Savaşı” isimli tablo bulundu.



Kuveyt Müzesi mührü

Resmin arkasında ise Kuveyt Müzesi’ne ait bir mühür ile “This plate was drawn py bablo picaso in 1920. It become of the Louvre Museum in 1973 (Bu tablo Pablo Picasso tarafından 1920 yılında çizildi. Tabloya Louvre Müzesi 1973 yılında sahip oldu)” ifadesinin yazılı olduğu tespit edildi. Ancak bu ibaredeki İngilizce yazım yanlışları dikkat çekti. Sarıgöl Cumhuriyet Savcılığı resmi incelemesi için İzmir Resim Heykel Müzesi’ne gönderdi.



2 yıl önce de yakalandı

Müze yetkilileri, inceledikleri resmin sahte olduğunu raporladı. Resmi inceleyen uzmanlara göre tablo daha önce Türkiye’de karşılaşılan çalıntı Picasso resimlerinde olduğu gibi kötü bir taklitten ibaret. Resmin arkasındaki mühürde bulunan İngilizce Louvre Müzesi imzasındaki komik yazım hataları da müzenin tespitini güçlendiriyor. Ancak müze yetkilileri tabloyu Pablo Picasso’ya ait olup olmadığına dair son kararı vermesi için 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne gönderdi. “Fight Love-Aşk Savaşı” isimli tablonun aynı adlı sahte örneği, iki yıl önce Adana’da yapılan operasyonda ele geçirilmişti.



‘Türkiye’de hiç gerçek Picasso çıkmadı’

Türkiye’de Pablo Picasso’ya olduğu iddia edilen tablolarla ilgili davaların bilirkişisi, Picasso eksperi Prof. Dr. Kemal İskender, şöyle konuştu: “Resim yüzde 99.99 sahtedir. İki yıl önce Adana’da yakalanan resmin menşei de Kuveyt olarak gösterilmişti. Ancak bu resimlerin hepsi sahte çıktı. Picasso’ların orijinal çıkması kolay değil. Önceki tablolarda ‘Picasso’ diye satılan 18. yüzyıla ait tablolar bile çıkmıştı. Adam orijinal resmi bile kopyalamaya zahmet etmemiş. Picasso’yu moda olduğu, taklidi kolay yapıldığı ve para ettiği için taklit ediyorlar. Kuveyt Müzesi’nde de hiç Picasso olduğunu duymadım. Resimlerde mühürler de sahte çıkıyor. Birinde Louvre Müzesi diye Lower (Alçak) Müzesi yazan mühür bulduk.”

Haberin Devamı