Gazete Vatan Logo

Peyman halka açılıyor

Herkese ayçekirdeği ‘çit’letti 3 yılda halka arza hazır oldu

Esas Holding’in ortak olduğu Peyman 3 yılda sektörün üzerinde büyüyerek 2011’de halka açılma kararı aldı. Emine Sabancı Kamışlı, “Bu işteki üçüncü senemizde halka açılmak başarıdır” dedi. Kamışlı, Eskişehir’de 12 milyon euroluk yatırımla yeni bir üretim tesisi de planladıklarını açıkladı

Kriz yılı 2009’da kuruyemiş sektörü yüzde 20 büyürken yüzde 39 büyümeyi başaran Peyman’ın elde ettiği bu başarı markaya ‘halka arz’ın da yolunu açtı. Kuruyemiş sektörüne Peyman’a ortak olarak adım atan Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, “Bu yıl sonuna kadar 100 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Kuruyemiş pazarında yakaladığımız büyüme nedeniyle 2011 yılında halka açılmaya karar verdik. Birçok ortağın elele verdiği bu işteki üçüncü senemizde halka açılmak başarıdır” dedi.
Eskişehir’de ikinci bir tesis için de harekete geçtiklerini ve yaklaşık 12 milyon euroluk yatırım yapacaklarını açıklayan Kamışlı, “En geç 2012 yılında çalışmalarımızı bitirip yeni tesisi hizmete sunmayı planlıyoruz. Bu yeni tesis sayesinde ayçekirdeği üretim kapasitemiz 15 bin tondan 25 bin tona çıkacak” diye konuştu.

200 bin ton rekolte

Türkiye’deki toplam kuruyemiş pazarının 2.5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Emine Sabancı Kamışlı, şöyle devam etti: “2011 yılında paketli kuruyemiş markalarının bu pazardan 650 milyon TL’lik pay alacağını öngörüyoruz. 750 milyon TL olan toplam ayçekirdeği pazarından ise paketlilerin aldığı pay 250 milyon TL’yi buluyor. Biz Peyman olarak bunun 50 milyon TL’lik kısmına hakimiz. Peyman’ın büyümesi pazarın da gelişmesine yol açtı.”
Özellikle ayçekirdeğinde Peyman’ın yatırımları sayesinde hem tüketicinin hem de çiftçinin gündemine bu ürünün tekrar girdiğine de dikkat çeken Emine Sabancı Kamışlı, “Ayçekirdeği ucuz olduğu için kolay ulaşılabilir bir ürün. Bizim sayemizde diğer markalar da yeni yatırımlara yönelerek rekabette ön plana çıkmaya çalışıyor. Ayçekirdeği hem tüketicinin hem de çiftçinin gündemine tekrar girdi. Türkiye’de yılda 120 bin ton hasat elde ediliyor. Ancak bu yıl 200 bin ton civarı ürün rekoltesine ulaşılacağı düşünülüyor. İlk defa bu kadar büyük oranda hasat yapılacak” açıklamasını yaptı.

‘15 ülkeye Peyman satıyoruz’

Peyman CEO’su Ayhan Güneş, 15 ülkeye Peyman ürünlerini gönderdiklerini belirterek,”Rusya ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Ortadoğu ülkeleri ile hızla gelişmekte olan Türk Cumhuriyetleri’nde de sektörün büyük oyuncuları arasında olma yolunda ilerliyoruz. Başlangıçta Balkan ülkelerine ağırlık vermiştik. Özellikle Kosova’da çok iyiyiz. Irak ve Suriye yeni girdiğimiz pazarlar. Bir sene içinde ihracatta 10 milyon dolarlık pazar elde edeceğiz” dedi.
Kuruyemiş dışında kuru meyve ve doğal meyve barları da bulunan Peyman marka ürünlerin her hafta 55 bin noktaya ulaştığını açıklayan Güneş, şöyle devam etti: “Ürünlerimizin hasattan tüketiciye ulaşma sürecinde tazelik, kalite ve standartlara uygunluğunu özenle sağlıyoruz. Hammaddenin en iyi ve en kaliteli olanını seçmeye önem veriyoruz. Türkiye’de ilk kez her zevke hitap eden klasik, daha tuzlu, tuzsuz, kara ve Taco ve Tombik olmak üzere çekirdekte 6 farklı lezzeti biz sunuyoruz.”

Ayçekirdeğini en lezzetli döneminde topluyoruz

Ayhan Güneş, “Tüm ürünlerimizde olduğu gibi ayçekirdeği markamız Çitliyo’da da hammaddenin en iyi ve en kaliteli olanını seçmeye önem veriyoruz. Kayseri’de ayçekirdeğinin yeni olgunlaştığı dönemde en taze ve en kaliteli olanlarının tarladan toplanmasıyla başlayan yeni hasat ürünlerini toplamaya başladık. Yeni hasat ürünleri, bir yıl süreyle hiçbir işlem görmeden korunabiliyor. Ayçekirdeğinin aroması en yoğun ve olabileceği en lezzetli halinde olduğu “yeni hasat” döneminde toplanan ürünlerimizi özel paketlerle tüketiciye sunacağız” dedi.

Haberin Devamı