Gazete Vatan Logo

Peygamber’in çadırı önünde nöbet tutardı

İşte Ebu Eyyub el-Ensari'nin az bilinen yönleri

Türbesi Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrayan Ebu Eyyub el-Ensari, Hz. Muhammed’in katıldığı savaşlarda geceleri onun çadırının önünde sabaha kadar nöbet tutardı.

Asıl adı Halid b. Zeyd olan Ebu Eyyub el-Ensari, Türkiye’de Eyüp Sultan unvanıyla anılan bir sahabidir. Medineli bir Müslümandır. Hz. Muhammed Mekke’den Medine’ye hicretinde onu 6 ay evinde misafir eden Ensari, Hz. Muhammed’in katıldığı savaşlarda geceleri onun çadırının önünde nöbet tutardı.

Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’le de savaşlara katılan Ensari, Hz. Ali döneminde imamlık yaptı. Bir ara peygamberin hadislerini bildirmek üzere Mısır’a gitti. Ensari, Hz. Muhammed’in, “Kostantiniyye surunun dibine salih bir kimse defnolacaktır, umarım o kişi ben olurum” sözüne nail olabilmek için 80’li yaşlarında İslam ordusunun 669 yılındaki ilk İstanbul kuşatmasına katıldı. Ensari, kuşatma devam ederken vefat etti. Cenaze namazını halife Yezid b. Muaviye kıldırdı. Vasiyeti üzerine askeri birlik tarafından surlara yakın bir yere gömüldü.

Bizanslılar, Müslümanlar gittikten sonra kabri tahrip edeceklerini söyledi. Bunun üzerine İslam ordusu kabristana bir şey olursa İslam ülkesindeki kiliselerin kapatılacağını açıkladı. Böylece İstanbul fethedilene kadar Ensari’nin kabri zarar görmedi. Fatih İstanbul’u fethettiğinde hocası Akşemseddin’den Ensari’nin kabrinin yerini bulmasını istedi. Akşemseddin kabri bulması üzerine Fatih buraya bir türbe, cami ve medrese yaptırıp vakıf kurdu.

Haberin Devamı