Gazete Vatan Logo

Peygamber eşi deveye biniyordu kadınlar niye araba kullanmasın?

Suudi Arabistan’da Kral Salman, devrim niteliğinde bir karara imza attı, kendisinden sonra kral olacak isim olarak, oğlu Muhammed’i veliaht ilan etti. Muhammed bin Salman, ülkeyi baştan aşağı değiştirmeyi ve kadın hakları konusunda da devrim vaat ediyor...

Peygamber eşi deveye biniyordu  kadınlar niye araba kullanmasın?

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el Suud, veliaht prensi olarak ileride tahta geçmesi beklenen yeğeni Muhammed bin Nayif’in yerine 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Salman’ı getirdi. Muhammed bin Salman, aynı zamanda Başbakan Yardımcısı oldu. Salman ülkenin Savunma Bakanı olarak görevini de sürdürecek. Suudi Kraliyet ailesinin 34 üyesinden oluşan Bağlılık Konseyi’nde karar 31 kişi tarafından desteklendi.

Veliaht Prens Muhammed bin Salman, son olarak ABD’de yayınlanan saygın ekonomi dergisi Bloomberg Businessweek’e konuşmuştu. Prens, ulusal petrol şirketi Aramco’nun bir kısmını özelleştirip 2 trilyonluk bir fon oluşturacağını söyledi. Dev petrol şirketinin gölge yöneticisi olduğu iddia edilen Prens Muhammed, böylelikle 20 yıl içerisinde Suudi Arabistan’ı petrol bağımlılığından kurtaracağını ve ülkeyi yeraltı zenginliklerinin dışında da kalkınan bir ekonomi haline getireceğini vurguladı.

‘Bay Herşey’

Ülkesinde ‘Bay Herşey’ olarak anılan Prens’in, hem iç hem de dış politikada karar merci haline geldiği, Kral Salman’ın konuşma metinlerini bile bizzat hazırladığı belirtiliyor. Kendisine teknoloji devi Apple’ın kurucusu Steve Jobs’u örnek alan Prens, günde 16 saat çalıştığını, boş zamanlarında ise bilgisayar oyunları oynamayı sevdiğini ifade etti. Kadın hakları konusunda da hassasiyeti olan Prens Muhammed, tek eşi olduğunu ve bir başka kadınla evlenmeyi asla düşünmediğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘zeki’ ve ‘bilge’ bir kişilik olarak tanımladığı Prens Muhammed, “İslam’da kadın haklarının yeri çok önemlidir. Hz. Muhammed döneminde kadınlar deve sürebiliyorlardı. Şimdi neden araba kullanamasınlar? Zamanı geldiğinde kadınların sürücü belgesi alması konusunda öncü olacağım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ne anlama geliyor?

Yorumcular, bu gelişmeyi yaklaşık olarak 70 ve 80 yaşındaki krallar tarafından yönetilen ülkedeki siyasi gelenekten bir kopuş olarak tanımladı. Bu, daha genç kuşaklar tarafından ülkede bir şeylerin değiştiği düşüncesini yarattı. Söz konusu değişiklik, bir dizi kraliyet kararnamesiyle de duyuruldu. Savunma Bakanı ve Veliaht Prensi Yardımcısı olarak görevi boyunca Muhammed bin Salman, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki savaşına liderlik etti ve enerji politikalarını yönetti. Muhammed bin Nayif, cihatçı savaşçılara karşı sert duruşuyla tanınıyor, ABD ve İngiltere gibi Batılı mütteffiklerle iyi ilişkileriyle biliniyordu. BBC’nin Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, bu gelişmeyi taht yönetimindeki köklü bir değişiklik olarak tanımlıyor. Bowen, görevinden alınan Nayif’in Suudi Arabistan’daki El Kaide savaşçılarına karşı mücadele eden ve saygı duyulan bir prens olduğunu vurguluyor. Kral Salman bin Abdülaziz el Suud’un sağlığının çok da iyi olmadığını dile getiren Bowen, Kral’ın oğlu Salman’ın ise ekonomik reformlardan sorumlu olduğunu ve en çok tartışma yaratan hareketinin Yemen’de sürdürdüğü savaş olduğunu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Bağlılık sözü

İçişleri Bakanı olan 57 yaşındaki Muhammed bin Nayif bu görevinden alındı. Nayif, Salman’a bağlılık sözü verdi. 81 yaşındaki Kral Salman, üvey kardeşi Kral Abdullah bin Abdülaziz el Suud’un hayatını kaybetmesi üzerine 2015’te tahta geçmişti. Suudi devlet televizyonu, Nayif’in bağlılık yemini ettiği anların görüntülerini de yayınladı. Genç Salman’ın dizleri üstüne çöküp Nayif’in elini öptüğü, Nayif’in ‘Allah yardımcın olsun’ demesinin karşılığında Salman ise ‘Sizin yardımınız olmadan yapamam’ dediği görülüyor.

Haberin Devamı