Gazete Vatan Logo

Petrole 80 $ yolu göründü

Petrol fiyatları son 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, OPEC üyelerinden üretimi kısmayacaklarına yönelik sinyaller geldi. Bu durumda 87 dolar seviyesinde bulunan varil fiyatı, 80 doları görebilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri petrol fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesi olan 87 dolara kadar gerilemesine rağmen, ‘üretim kısmayacağız’ sinyali verdi. OPEC’ten iki kaynak, Venezuela’nın önerisinin ardından acil toplantı düzenlenmesinin beklenmediğini söyledi. Reuters’in haberine göre OPEC, petrol fiyatlarındaki sert düşüşe karşı ortak bir yanıtı görüşmek için acele etmiyor. OPEC’ten adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Olağan toplantının yapılmasına çok uzun bir zaman yok. Daha önce toplanılması sürpriz olacaktır” dedi. OPEC üyelerinin bu tavrıyla petrol fiyatlarında düşüşün devam edeceği belirtiliyor. Petrol fiyatlarının 80 dolara kadar gerilemesi bekleniyor.

Acil toplantı yok

Irak’ta, IŞİD güçlerinin Musul’u alarak ilerlemeye başladığı Haziran ayında 115 dolara kadar çıkan Brent petrolünün varil fiyatı 88.22 dolara kadar gerilerken, ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 95.0 dolar düzeyine indi. Üretimi büyük ölçüde artıran OPEC’in üye ülkeleri ortalama ihracat fiyatı 10 Ekim’de 86.43 dolar düzeyine gerileyerek, son dört yılın en düşük düzeyine çekildi. OPEC Eylül’de petrol üretimini günde 30.47 milyon varile yükselterek, 2013 Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeye çıkardı. Örgütün en büyük üreticisi Suudi Arabistan’ın Eylül’deki günlük üretimi 107 bin varil artış ile 9.7 milyon varile yükseldi. Kartelin toplam üretiminin üçte birine yakınını karşılayan Suudi Arabistan’ın yetkilileri, en azından bu yılın sonuna kadar petrol üretim miktarında bir indirime gitmeyi düşünmediklerini söylediler.

Haberin Devamı

Özellikle Suudi Arabistan ve Kuveyt’in çıkışlarından sonra fiyatların yeniden 80 dolara doğru inişe geçmesi üzerine, Venezuela arz ve fiyatları konuşmak üzere OPEC’e 27 Kasım’da Viyana’da “acil toplantı” çağrısı yaptı.

Beklenti arttı

Cezayir Enerji Bakanı Yusuf Yusufi de, fiyatlardaki gelişmeleri “sükunetle” karşıladıklarını, kendilerinin OPEC’ten henüz bir “acil toplantı” çağrısı almadıklarını söyledi. Petrol fiyatlarının, geçen Haziran ayından bu yana yüzde 24 gerilemesi üzerine, benzin, motorin, gaz ve uçak biletlerinde indirim beklentisi oluştu. Dün benzinde indirim yapılırken, diğer ulaşım maliyetlerinin de düşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Benzine 11 kuruş indirim

Petrol fiyatlarının 4 yılın en düşük seviyelerine gerilemesine bağlı olarak motorinden sonra benzin fiyatlarında da indirime gidildi. Dün geceden itibaren kurşunsuz benzinin litresi 11 kuruş ucuzladı. İndirim sonrası İstanbul’da 4.92 lira olan kurşunsuz benzinin litresi 4.81 liraya düştü.