Gazete Vatan Logo

Petrol uyarısı! Fiyatlar aniden yükselebilir

Shell CEO'su Ben van Beurden, petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması durumunda fiyatlarda ani bir yükseliş yaşanabileceği konusunda uyardı.

Petrol uyarısı! Fiyatlar aniden yükselebilir

Shell CEO'sundan petrol uyarısı Enerji devi Royal Dutch Shell’in Üst Yöneticisi (CEO) Ben Van Beurden, düşük petrol fiyatlarına karşı ABD'li üreticilerin dirençli çıktığını söyledi.

Shell'den yapılan resmi açıklamaya göre, Londra'da düzenlenen Petrol ve Para konferansında konuşan van Beurden, düşük petrol fiyatlarına karşı ABD'li kaya petrolü üreticilerinin şu ana kadar beklenenden daha rekabetçi ve finansal olarak dirençli çıktığını belirtti. Dünya enerji piyasasının geleceği hakkında da konuşan van Beurden, düşük küresel petrol talebi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Petrol piyasasında arz ve talebin tekrar dengeye ulaşmasının zaman alacağını vurgulayan van Beurden, "Uzun vadede, OPEC'in pazar payını koruyarak petrol ihraç gelirlerini yükseltme stratejisinin başarılı olup olmayacağı zamanla görülecek. Ancak, üye ülkelerin, özellikle Suudi arabistan'ın, petrol politikasını yakın zamanda değiştirme ihtimaline ilişkin herhangi bir işaret yok" dedi. Shell CEO'su, petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması durumunda fiyatlarda ani bir yükseliş yaşanabileceği konusunda uyardı.

Van Beurden, küresel ekonomik büyümenin beklenenden zayıf kalmasını hatırlatarak, petrol fiyatlarının ne zaman toparlanacağının ve yeni denge seviyesinin ne olacağının şu anda net olmadığının altını çizdi.

Hedef, düşük karbon salınımı

Haberin Devamı

Doğalgaz ve karbon salınımı konularında da değerlendirmelerde bulunan van Beurden, hükümetlerin karbon fiyatlandırma sistemini uygulamaya başlamasının öneminin altını çizerek, bunun karbon depolama teknolojilerinin gelişmesinin önünü açacağını, böylece gelecekte küresel karbon miktarının düşürebileceğini kaydetti. Van Beurden, bunun için doğalgazın önemine de dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı: "Evet, doğalgaz bir fosil yakıt. Ancak, düşük karbonlu bir gelecek inşa etmek için önemli. Enerji üretmek için yakıldığında, doğalgaz, kömüre kıyasla, yarıyarıya karbondioksit ve onda bir oranında kirletici maddeyi çevreye salıyor. Santrallerde kömür yerine doğalgaz kullanımına geçilmesi, hava kirliliğini azaltırken, gelecek için ise sürdürülebilir enerji sistemlerinin önünü açar." Shell, nisan ayında, İngiliz doğalgaz şirketi BG Group'u satın almak için yaklaşık 70 milyar dolar önermişti.

Haberin Devamı