Gazete Vatan Logo

Petrol parasıyla gazın önü açıldı

Eylül ayından bu yana Irak Bölgesel Yönetimi’nden düzenli ödeme alabildiklerini belirten Genel Energy CEO’su Murat Özgül “193 milyon dolar geldi, sayesinde bölgede gaz yatırımları da hızlanacak” dedi.

Petrol parasıyla gazın önü açıldı

Geçtiğimiz Eylül ayından beri Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden düzenli ihracat ödemesi alan Genel Energy, 9 ayda toplam 193 milyon dolar gelir elde etti. Düzenli ödemeler bölgede hizmet veren şirketlerin motivasyonunu artırırken, Genel Energy’ye de yatırımlarına planlanan çerçevede devam edebilme imkanı sağladı.

Hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören Genel Energy yaptığı açıklamada, büyüme stratejileri doğrultusunda yatırımların kesintisiz sürdüğü belirtilirken, şirketin yakın vadedeki en önemli hedeflerinden birinin Kuzey Irak gazını Türkiye’ye getirmek olduğunun altı çizildi.

Genel Energy CEO’su Murat Özgül, IKBY’den yapılan düzenli ödemelerin Genel Enery’nin gaz yatırımlarının da önünü açarak hızlanmasını sağladığını belirtti.

Ağırlıklı olarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) petrol üretimi yapan ve büyük bir gaz projesini geliştirmekte olan şirketin CEO’su Murat Özgül, Londra Borsası’na yaptığı açıklamada, Eylül 2015’te IKBY tarafından tekrar başlatılan ihracat ödemelerinin önemine vurgu yaptı. 2016 Haziran ayı sonuna kadar üretici şirketlere birbirini takip eden dokuz ay boyunca yapılan aylık ihracat ödemelerinden Genel Energy’in 193 milyon dolar gelir elde ettiğini belirten Özgül açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ödeme yönteminde akdi hakedişlerin baz alınmaya başlanmasıyla ihracat gelirlerinde belirlilik ve güven arttı ve bu süreklilik 2016 yılı çalışma programında ilerlememizi sağladı. Bu programın sene başında görülen düşüşlerden sonra üretim seviyeleri üzerindeki olumlu etkileri şimdiden görülmektedir. IKBY oldukça zor bir arka plana rağmen, giderleri azaltma ve gelirleri artırma prensibine dayalı etkileyici bir ekonomik reform programı uygulama yönünde ciddi çaba sarf etmektedir. IKBY, ekonomi, istikrarın sağlanmasından bütçe fazlası vermeye doğru geliştikçe üretici şirketlerin ödemelerini artırma ve biriken alacakların ödenmesini hızlandırma niyetini vurgulamaktadır. Bu açıklamalar, Genel Energy’nin ve diğer üretici şirketlerin bölgedeki yatırım ve projeleri ile ilgili motivasyonunu artırmaktadır. IKBY’deki gaz projesinde yakın vadeli hedeflere yönelik olarak mühendislik firmaları ile sözleşmeler imzalayan Genel Energy, yılın ikinci yarısında bu projelerde daha fazla ilerleme kaydetmeyi öngörmektedir.”

Haberin Devamı

400 milyar m3 rezerv var

Haberin Devamı

Kuzey Irak’ta Miran ve Bina Bawi sahalarında yaklaşık 400 milyar metreküplük doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. İlk etapta Türkiye’ye yıllık 10 milyar metreküp gaz ihraç edilmesi planlanıyor. 2020 yılında ise gaz miktarının 20 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Türk sınırına 200-300 kilometre uzaklıktan çıkarılacak gazın iletiminin ve dolayısıyla maliyetinin de ucuz olacağı, bunun Türk ekonomisine de ciddi katkısı olacağı tahminleri yapılıyor.