Gazete Vatan Logo

Petrol, Irak'tan gelen taleple düşüşe geçti

Irak Petrol Bakanı'nın, planlanan üretim kısıntılarından muaf tutulması gerektiğini kaydetmesinin ardından ham petrol fiyatlarında düşüş yaşandı.

Petrol, Irak'tan gelen taleple düşüşe geçti

Dün Irak Petrol Bakanı’nın üretim kısıntısı kararından Irak’ın muaf tutulması gerektiğini dile getirmesi, ham petrole satış getirdi.

Irak Petrol Bakanı, Irak'ın IŞID ile mücadele edebilmek için petrol gelirlerine ihtiyacı olduğunu ve dolayısıyla OPEC'in üretimi dondurma anlaşmasından muaf tutulması gerektiğini söyledi. Bakan, Irak'ın 1980'lerden bu yana süregelen savaşlar dolayısıyla pazar payı kaybettiğini, eğer savaşlar olmasaydı günlük 9 milyon varile yakın üretim yapabiliyor olacaklarını belirtti. Irak'ın hesapta olmayan bu talebi hali hazırda karışık olan anlaşma sürecini daha da içinden çıkılmaz bir hale soktu.

Açıklamanın ardından, OPEC Genel Sekreteri'nin bu sorunu gidermek için görüşmelerde bulunmak üzere salı günü Bağdat'ı ziyaret etmeye hazırlandığı belirtildi.

Bu gelişmeler sonrasında; Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah itibariyle 51.38 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 50.47 dolar oldu.

Ekonomistler, spekülatif haber akışı gündemde oldukça ve arz kısıntısına dair resmi bir anlaşmaya varılmadıkça ham petrolde fiyatlamaların baskılanacağını düşünüyor.

Haberin Devamı