Gazete Vatan Logo

Petrol fren tutmuyor

Petrol fiyatları dün 59.32 dolarla son 6 ayın dibine inerken düşüşün devam etmesi bekleniyor. Dolarda çıkış olmazsa bu hafta benzine indirim gelebilir

ABD ekonomisindeki soğuma beklentileri ve İran’ın nükleer programı konusunda gerginliği azaltıcı açıklamalar yapması petrol fiyatlarının son 6 ayın en düşük seviyesi olan 59.32 dolara inmesine neden oldu.

Son 1.5 ayda yüzde 25 gerileyen petrol fiyatları Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkeler için de umut oldu. Çünkü 2005 yılında enerji fiyatlarındaki artış Türkiye’nin cari işlemler açığını 7 milyar dolar kadar büyütmüştü.

Uzmanlar 60 doların altına gerileyen petrol fiyatlarındaki düşüşün kısa vadede süreceğini ve 55 dolar seviyelerinin altına inilebileceğini tahmin ediyor.

Benzinde indirim YOLDA
Öte yandan, dolar kurunda bu hafta içinde ciddi bir yükseliş olmaması duru munda motorin ve benzin fiyatlarında haftasonuna doğru yeni bir indirimin daha gelmesi bekleniyor. Büyük petrol tüketicileri konumundaki Almanya, ABD ve Japonya’da artan stoklar, kasırga sezonunun sonuna gelinmesi ve Nijerya’da petrol rafinerilerine yapılan saldırıların azalması da petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili oluyor.

Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilenen dünyanın ikinci en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya’da hükümet ekonominin petrol fiyatlarındaki düşüşe dayanabilme sınırının 37 dolar olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı