Gazete Vatan Logo

Petrol fiyatları Rusya'yı ekonomik darboğaza soktu

Petrol fiyatları Rusya'yı ekonomik darboğaza soktu

Ekonomisi büyük oranda petrol ve doğalgaz ihracatına bağlı Rusya'nın, petrol fiyatları nedeniyle yaşadığı ekonomik darboğazdan önümüzdeki yıl da çıkamayacağı belirtiliyor.

Geçen yıldan bu yana 115 dolardan 39,8 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, toplam ihracat gelirinin yaklaşık 58'i petrol ve gaz olan Rusya'da ekonomik sıkıntılara yol açıyor.

Merkezi Londra'da bulunan bağımsız araştırma şirketi Capital Economics'in Enerji Piyasaları Ekonomisti Liza Ermolenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşük petrol fiyatlarının Rus ekonomisindeki yapısal bozuklukları açığa çıkardığını vurguladı.

Düşük petrol fiyatları ve ülkedeki siyasi riskler nedeniyle Rus ekonomisindeki toparlanmanın son derece yavaşlayacağını savunan Ermolenko, "Rusya'nın bütçesi oldukça daralmış durumda, enflasyon çok yüksek ve Rus rublesinin değeri önemli derecede düştü" dedi.

Ermolenko, doğalgaz fiyatlarının da petrol fiyatları nedeniyle düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"Rusya'nın Çin'le yaptığı doğalgaz anlaşmasındaki pazarlıklar nedeniyle Rus gazının fiyatı daha da düşebilir. AB ülkeleri ise sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleri inşa ederek Rus gazı tüketimini düşürmeye çalışıyor. Ayrıca 2018'den sonra ABD, Avustralya, Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkeler küresel gaz piyasalarında daha aktif olacaklar. Bu durum da gazdan önemli bir gelir eden Rusya için negatif bir gelişme."

Haberin Devamı

"Ekonomik büyüme 2016'da sıfıra yakın olacak"

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov da, Rus ekonomisinin önümüzdeki yıl sıfıra yakın büyüyeceğini öngördü.

Ekonomik büyüme için Rusya'nın koşullarının yeterince iyi olmadığına dikkati çeken Salikhov, "Rus maliye politikası sıkılaştırılmış durumda ve önümüzdeki yıl için herhangi bir mali canlandırma planlanmış değil. Geleneksel emtia ihracatının önünde birçok engel bulunuyor" dedi.

Salikhov, küresel piyasalarda artması beklenen LNG rekabeti nedeniyle Rus gazının yine de avantajlı bir konumda olacağını savunarak, "Ancak asıl soru Gazprom'un bu avantajlarını kullanıp kullanamayacağıdır. Bunların yanında Rusya'daki politik riskler ve çatışmalar da Rus ekonomisinin geneli için negatif etki yapıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı