Gazete Vatan Logo

Peşmerge hendek kazıyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) silahlı gücü olan Peşmengenin Musul'un kuzeyinde başlattığı operasyon sürüyor. Peşmerge güçlerinin bir hafta içerisinde "Eski Musul" olarak bilinen bölgeyi, Telafer, Şengal ve Zummar'a bağlayan tüm yolların kontrolünü ele aldıkları belirtildi.

Bölgedeki Peşmerge Komutanı Tuğgeneral Behçet Timur, elde edilen yeni silahlar, patlayıcılar ve çatışma alanına sevk edilen tanklarla yürütülen mücadele sayesinde IŞİD'in geriletildiğini söyledi.

Peşmerge hendek kazıyor

Terör örgütü IŞİD'in elindeki bölgeleri kurtarmak için 21 Ocak'ta Musul'un kuzeyinde operasyon başlatan Peşmerge güçleri, ilerleyişini sürdürüyor. Peşmergeler, Zummar, Rabia, Sinun ve Şengal'in büyük bir bölümden kontrolü sağladı. Ele geçirdiği yerlerde yeni mevziler kazanan ve sürekli hendek kazarak IŞİD'in olası saldırılarını engellemeyi amaçlayan Peşmerge güçleri, terör örgütünün elinde bulunan yerleşim birimlerine ise aralıklarla baskınlar düzenliyor.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Musul Barajı'nın doğu ve batı kısımlardaki operasyonlarda uzunluğu 40, genişliği 15 kilometre olan bölgenin tamamı Peşmergelerin elinde. Musul Barajı'nın güvenliği her yönüyle Peşmerge tarafından sağlanacak duruma getirilirken, Musul ile Duhok arasındaki yolların denetimi de artık Peşmerge güçlerine geçmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

"Beyaz bayraklarla seyahat"

Peşmerge ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar nedeniyle bölgedeki birçok köy ve nahiyenin boşaltıldığı kaydediliyor. Ancak şiddet olaylarına rağmen evlerini terk etmemeyi tercih edenlerde yok değil. "Eski Musul" olarak bilinen nahiyede çatışmalara rağmen yaşamına devam edenlerin en büyük korkusu ise kör bir kurşuna kurban olmak. Gerek Peşmerge gerekse IŞİD militanlarının kurşunlarına hedef olmak istemeyen nahiye sakinleri, beyaz bayraklarla dolaşıyor.

Kontrol noktalarında şüphe duyulan kişiler, Peşmergeler tarafından gözaltına alınırken çatışmaların tarafı olmayanlar ise araçlarına yapıştırdıkları veya ellerinde taşıdıkları "beyaz bayraklarla" kontrol noktalarından geçerek alış verişin olduğu noktalarda temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar.

IŞİD ise "Eski Musul" nahiyesinin, Telafer, Zummar, Şengal ve Duhok ile bağlantı yolları üzerinde bulunan köprüleri tahrip ederek Peşmergelerin olası baskınlarını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Peşmerge Komutanı Tuğgeneral Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada IŞİD'in her geçen gün kan kaybettiğini dile getirerek, "köprüleri yıkmak terör örgütünü kurtarmayacak" dedi.

Teröristlerin moral ve motivasyon olarak büyük bir çöküntü içinde olduğunu savunan Tuğgeneral Timur, "İnsanlık karşıtı bu örgütte kaos başlamıştır. Militanların inancı kalmamıştır. Zayıflaşan bu örgüt, belli bölgelere sıkışıp kaldı" diye konuştu.

Stratejik yollar Peşmergenin elinde

Son zamanlarda gerçekleştirilen operasyonlar sonucu Zummar, Rabia, Sinun ve Şengal'de büyük başarılar elde ettiklerini dile getiren Timur şunları aktardı:

"Bir hafta önce Musul Barajı çevresinde başlattığımız operasyon sonrasında geniş bir alanın kontrolünü sağladık. Bölgede yaşayan halka hemen yardım ulaştırdık. Gördüğünüz gibi bölgede yaşayan Arap halkı rahatça yaşayabiliyor. Suçsuz günahsız insanlara bir zararımız dokunmaz. Hassas bir bölge olduğu için "beyaz bayrak" taşımalarını istedik. Yüzde 100 IŞİD ile çalıştığını bildiğimiz kişileri affetmeyeceğiz. Musul'un kuzeyinde IŞİD'in birçok yolunu kestik. Ele geçirdiğimiz stratejik noktalar sayesinde teröristler artık rahat hareket edemeyecekler. En önemlisi de Duhok üzerindeki tehlikeyi tamamen ortadan kaldırdık."

Haberin Devamı

Kontrol sağlanan bölgelerde yeni çatışmaların yaşanabileceğini vurgulayan Timur, "Bölgenin tamamına ağır silah konuşlandırdık. Çünkü karşımızda bir düşman var ve onlar için çok önemli bir bölge, şu an elimizde. IŞİD bu saatten sonra saldırırsa 'ben varım' demek için saldırır" ifadelerini kullandı.

"Peşmerge bizi korusun"

Uzun zamandır el değiştiren bölgede oturan Ömer Yusuf ise bir hafta önce yaşanan çatışmalar sonrası kontrolün Peşmergenin eline geçmesinden çok memnun olduklarını söyledi.

Yaklaşık dört aydır zor günler geçirdiklerini anımsatan Yusuf, "Peşmerge, gelir gelmez bize yardım dağıtıldı. Su ve elektriğimiz yoktu. Şimdi su ve elektriğe de kavuştuk. Peşmerge bizi korusun, çünkü halka zarar vermiyor ve ülkemizin güvenliğini sağlıyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Musul'un kuzeyine bir hafta önce IKBY Başkanı Mesut Barzani komutanlığında başlatılan operasyonda Vane nahiyesi ve birçok köy Peşmerge güçlerinin eline geçmiş, İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, 200'den fazla IŞİD militanının etkisiz hale getirildiğini söylemişti.