Gazete Vatan Logo

Peşmerge, Başika'yı kurtarmak için operasyon başlattı

Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ (IŞİD) kontrolündeki Başika kasabasına sabah saatlerinde operasyon başlattı. Operasyon yapılan bölgenin Türk güçlerinin bulunduğu noktaya 15 kilometre uzaklıkta olduğu belirtiliyor.

Peşmerge, Başika'yı kurtarmak için operasyon başlattı

Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ (IŞİD) kontrolündeki Başika kasabasına sabah saatlerinde operasyon başlattı. Operasyon yapılan bölgenin Türk güçlerinin bulunduğu noktaya 15 kilometre uzaklıkta olduğu belirtiliyor. Başika kasabasına bağlı 3 köy Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındı.

Musul Operasyonunun ikinci aşaması olan Başika harekatı bugün sabah 06.45 sıralarında Peşmerge Özel Kuvvetleri Zerevani güçleri tarafından başlatıldı. Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un kurtarılması operasyonun 7'nci gününde, Peşmerge güçleri kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını geri alınmak için harekete geçti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, kuzeydoğu bölgesinde yer alan Başika ve Naweran cephelerinde sabahın erken saatlerinde DEAŞ'ın elinde tuttuğu kasabaya doğru ilerlemeye başladı. Kasabadan birkaç kilometre mesafedeki İmam Rıza köyünde Peşmerge güçleri ve DEAŞ militanları arasında ağır çatışmalar yaşanıyor.

KADIN PEŞMERGELER DE VAR...

Haberin Devamı

Bu sabah başlatılan operasyona kadın Peşmerge ve ABD'li askerlerin de çatışmaların şiddetli bir şekilde yaşandığı ön cephelerde yer alması dikkat çekti. Irak ordusu, dün Musul'un Hemdaniye ilçesi ve Bertılla kasabasında kontrolü tamamen sağlamıştı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.

3 KÖYÜ ELE GEÇİRDİLER

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonunun 7'nci gününde Peşmerge güçleri, Naweran ve Başika cephelerinde ilerlemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı. Her iki cephede 3 köyün Peşmerge güçleri tarafından kontrol altına alındığını aktaran Muhammed, "Güçlerimiz Naweran ve Başika cephelerindeki 3 köyü kontrol altına aldı ve diğer bir köyde de ilerliyor." dedi. Peşmerge güçleri, her iki cephede yer alan Omer Kamçı, Faziliye ve Tırbize köylerine girdi ve Tizxirab da ise çatışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

IKBY'ye bağlı Özel Kuvvetler (Zeravani) Birlikleri'nin Musul'un kuzeydoğusunda yer alan Başika ve Naweran Cephesi'nde sonra aynı noktada birleşmeye yakın oldukları ifade edildi. Operasyonun başladığı ilk saatlerde, DEAŞ'ın Omer Kamçı köyünde bomba yüklü araç ile saldırdığı ancak Peşmerge güçlerinin Milan olarak adlandırılan tanksavarlarla saldırıları püskürttü belirtildi.

İRANLI KÜRTLER PEŞMERGEYE DESTEK İÇİN İÇİN CEPHEDE

Kadın ve erkek Peşmergeleriyle Naweran Cephesi'ne gelen İran'a muhalif Kürdistan Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yezdanpenah, yaptığı açıklamada, IKBY'li Peşmergeler'e destek vermek için çatışmalara katıldıklarını söyledi.Terör örgütü DEAŞ, iki buçuk yıldan uzun bir süredir, çoğunlukla Hristiyan ve Ezidilerin yaşadığı söz konusu kasabayı elinde tutuyor.

TÜRKİYE'NİN BAŞİKA KAMPINA 15 KİLOMETRE

Tamamı Musullu savaşçılardan meydana gelen "Ninova Muhafızlarını" eğitmek için geçen yıldan beri Türk askerleri Başika bölgesinde konuşlanmış durumda. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı bölge ve kamp arasında sadece birkaç kilometre mesafe var.

Haberin Devamı