Gazete Vatan Logo

Peşmerge 2 gün içinde Kobani’de

Peşmerge 2 gün içinde Kobani’de

Türkiye’nin koridor açmasının ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani de Peşmerge güçlerine 48 saat içinde Kobani’ye ulaşmaları için emir verdi. İlk etapta 2 bin kişilik güçten oluşacak birliğin Türkiye’den Kobani’ye geçmesi hedefleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada Kuzey Irak’taki peşmergenin Kobani’ye geçmesi için Türkiye topraklarının açıldığını duyurdu. Dün ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda, birliklerin Kobani’ye hangi yollardan, kaç kişilik güç ile gönderileceği ve ağır silahların gönderilip gönderilmeyeceği tartışıldı.
Suriyeli Kürtler eğitildi
VATAN’ın peşmerge kaynaklarından edindiği bilgilere göre ise, Kobani’ye gönderilecek birlikler, peşmerge olmayan ve 3 yıl önce Irak’a askeri eğitim için giden Suriyeli Kürtlerden oluşacak. Sayıları 6 bin olan Suriyeli Kürt gençleri, Mesut Barzani‘nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile PYD arasında yapılan anlaşmayla Irak’ta askeri eğitimden geçti. Geçtiğimiz yıl ise Barzani, eğitilen 6 bin askerin Rojava bölgesinde KDP adına bölgeyi korumasını PYD’den talep etti. PYD ise bu talebe olumsuz yanıt verdiği için eğitilen 6 bin Suriyeli Kürt genci Irak’ta kaldı. Kobani’ye gönderilecek ve ilk etapta 2 bin kişilik güçten oluşacak birliğin, bu kişilerden oluşacağı ve peşmerge rütbelililerinin de birlikte yer alacağı ifade edildi.
‘Özel kuvvetler’ de var
İngiliz basınında çıkan haberlerde de, Kobani’ye gönderilen Kürt birlikleri içinde, Amerikan özel kuvvetleri tarafından eğitilmiş anti-terör birimine mensup güvenlikçilerin de bulunduğu belirtildi. Eğitim merkezleri Süleymaniye’de bulunan özel birliğe bağlı en az 2 taburun Kobani’ye gönderileceği kaydedildi. Bir Kürt yetkili, Kobani’de savaşmak için çok sayıda gönüllü bulunduğunu, buna karşın IŞİD gibi organize bir düşmana karşı eğitimleri birimleri göndermenin daha doğru olacağını düşündüklerini söyledi.
Doçka, havan, Katyuşa
Peşmerge Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgilere göre de birlikler orta menzilli, orta ağırlıkta silahlarla donatılacak. Kaynaklar bu birliklerin standart silahlarının doçka, havan ve Katyuşa füzeleri gibi silahlar olduğunu söylüyor ancak bunlarda hangilerinin ve ne kadarının Kobani’ye götürüleceği henüz netlik kazanmadı.
Habur’dan Mürşitpınar’a
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı’nda tartışılan konulardan biri de birliğin hangi güzergah üzerinden gönderileceği oldu. Bu konuda da iki seçenek masaya yatırıldı. İlk seçenek, Erbil’den yola çıkacak birliğin, Şırnak Silopi’deki Habur Sınır Kapısı’ndan çıkarak, İpek Yolu üzerinden Mürşitpınar’a ve oradan da Kobani’ye geçmesi oldu. İkinci seçenek ise Irak-Suriye sınırının geçilmesi ve PYD’nin kontrolündeki Suriye’nin Kamışlı ve ardından hemen karşısındaki Nusaybin’e geçilmesi. Ancak Irak’ta Musul ve çevresini kontrol eden IŞİD’den dolayı bu seçeneğin üzerinde durulmadı. Buna göre, birliğin daha güvenli olan Habur Sınır Kapısı üzerinden gönderilmesi üzerinde duruluyor.
Mühimmat Rus ve Arnavutluk yapımı
Kobani’ye önceki gün gönderilen mühimmat ve silahların ABD yapımı olduğu iddia edildi. Ancak, Pentagondan yapılan açıklamada malzemelerin ABD üretimi olmadığı kaydedildi. Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise gönderilen mühimmat ve silahların Irak’ın eski ordusundan peşmergeye geçtiğini kaydetti. Kuloğlu, ABD’nin bu silahları Erbil’den alıp Kobani’ye götürdüğünü belirterek, havan mermileri, mühimmat ve silahlardan oluşan malzemelerin, Rusya ve Arnavutluk yapımı olduğunu söyledi.
YPG, GPS’le vuracak
Kobani’ye gönderilen malzemeler arasında bulunan 7 GPS sisteminin de, son günlerde IŞİD’in Mürşitpınar Sınıp Kapısı’nı ele geçirmek için yaptığı havan topu atışlarını engellemek için olduğu öğrenildi. Sistemin hedef kestirmede kolaylık sağladığı ve cihazla hedefe nişan alınıp sabitlendiğinde, hedefin üzerindeki koordinatların açıkça ortaya çıktığı ve YPG tarafından bu noktalara havan topu atışı yapılacağı belirtildi.

Haberin Devamı