Gazete Vatan Logo

Pertçilerle baş edemeyen sigortacı çareyi SİSBİS’te arıyor

Kasko sahtekarlıklarından bıkan sigorta şirketleri kara liste oluşturdu

Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) ile riski yüksek müşteriler belirlendi. 1 yılda 6 bin kişinin girdiği listede aracını parayla perte çıkaranlardan streç filmle çatlak cam süsü verenlere kadar yüzlerce örnek var.

Kasko branşında zarar yazan sigorta şirketleri kendilerini korumak için bilgi havuzu oluşturdu. Şirketler, Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) ile riskli müşterilerin listesini çıkardı. 1 yıl içinde 6 bin kişinin girdiği listede aracını nakde çevirmek için parayla perte çıkarttıranlardan anlaşmalı tutanak tutanlara, streç filmle kırık cam süsü verenlerden parmağını kesenlere kadar onlarca örnek var.

Fiyatları % 20 artırıyor

Yapılan araştırmalar Türkiye’de iki kişiden birinin suistimale karıştığını ya da göz yumduğunu gösteriyor. Sigortadaki suistimalin maliyeti hem sigorta şirketini hem de suçsuz müşteriyi etkiliyor. Sigorta şirketleri sahtekarlıktan kaynaklanan zararı poliçe fiyatlarına yansıttığı için tüm müşteriler yüzde 15-20’ye kadar daha fazla prim ödemek zorunda kalıyor. Bu duruma daha çok katlanmak istemeyen sigorta şirketleri herkesin şikayette bulunabileceği bir sistem kurdu. Geçen yıl kurulan sistem ile tüm sigorta şirketleri ellerindeki riskli müşterilerin bilgilerini SİSBİS’e ekledi. Şimdi kasko, sağlık ya da işyeri sigortası yaptıran herkes için bu listeden sorgulama yapılıyor. Adı listede olan riskli müşteriler normal müşterilere göre daha fazla prim ödüyor.

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, tüm şirketlerin yaptığı ortak çalışmaya sahtekarlığa karşı savaş açıldığını söyledi. Utkueri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) bünyesindeki sisteme her şirketin katkı yaptığını belirtti.

Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Sistemi Yöneticisi Muammer Uçarer de sistemin bankacıların Kredi Kayıt Bürosu gibi çalıştığını anlattı. Liste ile kişilerin suçlanmadığını ifade eden Uçarer, “Liste sadece sigorta şirketlerinin yüksek primle kabul etmesi gereken müşterileri ya da tamamen sistemin dışında tutulması gereken müşterilerin ayırımı için kullanıyor. Liste orta vadede caydırıcı olacak” dedi.

Pertçiyi en çok Volvo zorluyor

Sigorta sahtekarlığında son moda pertçilik. Araçlarını nakde çevirmek ya da gerçek değerinden yüksek para almak isteyenler pertçilere gidiyor. Sigortacı kadar bilgili olan pert uzmanları aksiyon filmlerindeki dublörler gibi araçla kaza yaparak hurdaya çıkarıyor. Şimdiden piyasa oluşturan pertçilerin tarifesi bile var. Orta sınıf araçlar için yaklaşık 500 lira isteyen pertçileri en çok BMW, Mercedes, Audi ve Volvo gibi araçlar zorluyor. Bu tür araçlarda pert işlemi zor olduğu için fiyat 1.000 lirayı geçiyor. En yüksek fiyat ise güvenliğiyle tanınan Volvo için isteniyor.

Sektör zarar ederken Eureko kârını % 12 artırdı

Eureko Sigorta, hayatdışı sigorta sektöründe faaliyet gösteren ilk 10 şirket arasında 2011’deki teknik kârlılık ve özkaynak kârlılığını sürdürdü. Eureko Sigorta’nın 2011’deki teknik kârlılık oranı yüzde 12 oldu. Aynı dönemde Eureko Sigorta’nın prim üretimi 709 milyon TL’ye ulaştı. Eureko Sigorta 2011’de de hayatdışı sigorta sektörünün banka sigortacılığı kanalında lider oldu.

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, “Türk sigorta sektörü hayatdışında son beş yılın en yüksek büyüme rakamına ulaşarak prim üretimini yüzde 21.7 artırdı ancak kârlılık sorunu hâlâ devam ediyor. 2010’da 180 milyon TL zarar eden sektörün 20011’in ilk 9 ayındaki zararı 25 milyon TL oldu. Sektörün genel gidişatının aksine Eureko Sigorta olarak hayatdışı sigorta sektörünün ilk 10’u arasında kârlılığımızı sürdürmeye devam ettik” dedi.

Utkueri, Eureko Sigorta olarak 2007 yılında başlattıkları değişim yönetiminde 2011 yılı itibarıyla yeni bir evreye girdiklerini vurgulayarak, “Ana hedefimiz en güvenilir sigorta şirketi olmak ve hayatdışı sigorta sektöründe yüzde 8 pazar payına ulaşmak” diye konuştu.

Haberin Devamı